25.11.2016 - 22:00
La CUP celebra avui a Sant Celoni, Vallès Oriental, una assemblea dels seus càrrecs electes municipals per fixar posició respecte al procés. Segons que han explicat fonts de la formació anticapitalista a l’ACN, l’objectiu és acordar una mena de declaració o manifest en relació al procés cap a la independència i de quina manera se li pot donar una empenta des del món local. Evidentment, la trobada estarà molt marcada pel 6 de desembre, dia de la Constitució, i el paper que tindran els ajuntaments amb alcaldes o regidors de la CUP. Segons els cupaires, està previst que l’assemblea aplegui uns 150 càrrecs electes municipals del partit.
L’assemblea se celebra enmig dels casos judicials relacionats amb el procés que afecten càrrecs electes de la CUP com la batllessa de Berga, Montse Venturós, i el regidor de Vic, Joan Coma. Venutós va ser detinguda fa unes setmanes pels Mossos d’Esquadra per portar-la a declarar davant del jutge, tenint en compte que s’havia negat a declarar fins a dues vegades. Una actuació de la policia catalana que ha estat molt criticada per part de la CUP i que ha tensat les relacions amb el Govern. En el cas del regidor Coma, està sent investigat per haver cridat a la desobediència en el marc del plenari de l’ajuntament.
El diputat de la CUP Benet Salellas va donar per fet aquest dilluns, en una entrevista a TV3, que els ajuntaments de la CUP obriran les portes el 6 de desembre, dia de la constitució espanyola. Serà una qüestió que de ben segur planarà a la trobada de dissabte tot i que, segons els cupaires, la intenció és acordar una declaració general sobre el procés independentista, més enllà del paper dels ajuntaments cupaires el pròxim 6 de desembre.
Fa unes setmanes va transcendir que els partits sobiranistes exploraven una estratègia conjunta per obrir els ajuntaments el dia de la Constitució, després de la polèmica que es va produir a l’Ajuntament de Badalona el passat 12 d’octubre. En aquest context, l’AMI ha decidit recomanar als càrrecs electes que participin el pròxim 6 de desembre en actes solidaris i cívics fora dels ajuntaments. D’aquesta manera, s’evitaria implicar funcionaris municipals.
Per la seva banda, aquest dijous, el delgat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha avisat en una entrevista a TV3 que els càrrecs electes poden treballar si volen el 6-D però no els funcionaris. ‘Si un polític el dia 6 de desembre diu que treballa, jo també treballo l’Onze de Setembre i el 6 de desembre. Que estem fent alguna irregularitat? Som càrrecs electes i fem el que volem’, ha afirmat tot remarcant que el cas dels funcionaris és diferent. Aquesta posició contrasta amb la que va prendre la seva predecessora en el càrrec, Maria de los Llanos de Luna, que va portar als tribunals l’ajuntament de Badalona per obrir les portes el dia de la hispanitat.