30.01.2018 - 12:46
|
Actualització: 30.01.2018 - 15:32
La Cambra de Comerç de Barcelona creu que l’impacte de la situació política en l’economia ha estat fins ara ‘limitat’, tal com ha explicat el seu president, Miquel Valls, en roda de premsa. De fet, l’organisme estima que, tot i que en el darrer trimestre l’economia catalana va créixer per sota de l’espanyola (un 0,5% enfront d’un 0,7%), en el seu conjunt, el 2017 el PIB a Catalunya va augmentar un 3,2%, una dècima per sobre de l’estat espanyol.
De cara al 2018, l’ens cameral millora en dues dècimes el creixement previst anteriorment, fins al 2,7%. Recupera així les previsions que va fer al juliol i que a l’octubre va rebaixar pel context polític. Això sí, adverteix que aquesta previsió correspon a un escenari sense conflictivitat política, comptant amb l’escenari que es constitueixi un govern a la Generalitat per als 4 anys vinents. En cas contrari, l’economia patirà ‘danys’, alerta Valls, que declina quantificar-los.
Afectació ‘desigual’ per sectors
La situació política ha afectat els sectors de manera ‘desigual’, considera l’ens cameral. El que més ho ha notat ha estat el turisme i ‘la incògnita és si aquesta afectació persistirà en el temps o és un fet transitori que no canviarà la tendència general de l’evolució del sector’, ha dit Valls. En menor mesura, segons la Cambra, la situació política també ha afectat el comerç i la construcció. En canvi, a la indústria l’evolució ha estat més positiva a Catalunya que a Espanya en el quart trimestre, sobretot impulsada per la bona marxa de les exportacions. La Cambra tampoc descarta que hi hagi hagut un motiu polític en la matriculació de vehicles industrials, que ha tingut una evolució ‘més negativa a Catalunya que a Espanya al llarg dels últims mesos’. També assenyala que durant els últims mesos, a Catalunya s’ha produït una ‘disminució de la creació neta de societats mercantils molt més intensa que a Espanya’.
Segons l’estudi realitzat per la Cambra, la situació política no hauria afectat la creació d’ocupació ‘de manera significativa i generalitzada, fora d’alguns sectors específics com el turístic’. De fet, l’ens considera que el creixement de l’ocupació ‘ha tocat sostre i tendirà a estabilitzar-se tant a Catalunya com a Espanya’.