12.01.2018 - 14:44
|
Actualització: 12.01.2018 - 16:02
La Cambra de Comerç ha calculat que la ‘ineficiència’ de la justícia resta més de 302 milions d’euros al PIB català. Segons l’estudi ‘Impacte econòmic del sistema d’execució de sentències judicials i propostes de millora‘ realitzat conjuntament per la Cambra de Comerç de Barcelona i el grup de recerca AQR-Lab de la Universitat de Barcelona, només es retorna el 21,8% del l’import total que han de rebre empreses i particulars per execucions de sentències judicials pendents en l’àmbit civil i mercantil.
L’informe calcula que el 2013 les execucions pendents suposaven el 3,4% del PIB, és a dir més de 6.500 milions d’euros, dels quals tres anys després només se n’havien retornat 1.400 milions d’euros –menys d’una quarta part-. Si es millorés l’eficiència del sistema judicial i s’aconseguís retornar el 35% de l’import total que es deu a empreses i particulars, la Cambra calcula que el PIB català podria augmentar en més de 302 milions d’euros, és a dir un 0,14%.
El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, ha assegurat que ‘l’agilització de la justícia’ és ‘condició necessària’ per a ‘garantir la seguretat jurídica’ i també per ‘atreure inversió’. L’estudi constata que per cada milió d’euros que es pogués recuperar d’una execució judicial pendent, el PIB incrementaria en gairebé 350.000 euros.
L’estudi constata que de les execucions pendents el 2013 han quedat sense recuperar 5.000 milions d’euros. A partir d’aquesta xifra, l’informe valora quin impacte tindria recuperar un percentatge superior a l’actual de les execucions pendents. L’escenari més optimista, en el qual es passaria del 21,8% al 35%, suposaria que la facturació d’empreses i particulars augmentaria en 597,2 milions d’euros.
La ‘reintroducció’ d’aquest import a través d’inversions i d’un augment del crèdit concedit al sector privat és el que permetria augmentar el PIB en 302,3 milions d’euros, segons ha explicat el catedràtic d’Economia Aplicada de la UB, Jordi Suriñach. L’informe també diu que permetria mantenir o generar més de 4.500 llocs de treball.
D’altra banda, l’estudi també ressalta que Espanya és un dels països europeus que més triguen a executar sentències judicials. Una mitjana d’un any i nou mesos, només per darrere de Portugal. La majoria d’execucions pendents són hipotecàries (76%), seguides en menor mesura, dels títols judicials (15,5%) i no judicials (8,4%). Per tal de millorar la situació, l’informe proposa reformar els procediments d’execució amb la introducció d’una nova figura, la d’agent d’execucions, que s’encarregués de fer-ne seguiment, o simplificant els processos d’execució, entre d’altres.