Josep Maria Flotats torna al Teatre Lliure després de 38 anys amb ‘Ser-ho o no’

VilaWeb
ACN
23.10.2015 - 19:00
Actualització: 26.10.2015 - 09:20

Josep Maria Flotats torna al Teatre Lliure després de 38 anys amb ‘Ser-ho o no’, una adaptació de l’obra de l’autor dramàtic Jean-Claude Grumberg. Aquest espectacle polític, una reflexió sobre la identitat jueva i la tolerància, és el primer treball de l’escriptor francès que es representa a l’estat espanyol i es podrà veure del 28 d’octubre al 6 de desembre. El director i intèrpret de ‘Ser-ho o no’, Josep Maria Flotats, ha dit que l’obra no s’adscriu només a un teatre “intel·lectual i cerebral” sinó que, en el cas de Grumberg, “l’herència del teatre de l’absurd” porta una “càrrega humana” molt profunda que el “diferencia” i que porta a interrogar-se sobre la identitat de les persones.

Amb la interpretació d’Arnau Puig i el propi Josep Maria Flotats, la comèdia ‘Ser-ho o no, per acabar amb la qüestió jueva’ relata les conversacions entre dos veïns que es troben sovint al replà de l’escala. Un d’ells descobrirà que l’altre és jueu gràcies a Internet, i a partir d’aquest moment cada retrobament servirà per acabar amb les idees preconcebudes sobre aquesta qüestió. Així, tot i ser de “mons intel·lectuals oposats i diferents”, els dos personatges construeixen al llarg de l’obra una “mena d’amistat i tendresa”, ha explicat Flotats. Els diàlegs, traduïts pel professor Salvador Oliva, permeten reflexionar sobre la identitat humana gràcies a rèpliques “curtes” i “enginyoses” que poden arribar a tenir “dobles i triples sentits”, ha remarcat el director. La escenografia senzilla i austera de Alejandro Andújar, que recrea l’entrada d’una casa, permet que les paraules dels personatges cobrin una major importància. Escrita a l’any 2013, la història fa referència directa a temes d’actualitat com ara el conflicte d’Israel, però sempre des d’una perspectiva reconciliadora. L’espectacle parteix de l’obra homònima de Jean-Claude Grumberg, un autor que el director afirma conèixer des dels seus “començaments a París” i que l’ha ajudat a interpretar el “sentit de l’obra”, pel que s’ha mostrat “feliç” de poder dur per primera vegada un dels seus treballs “aquí”. Retorn al Teatre LliureFlotats torna al Teatre Lliure després de 38 anys, on l’actor va actuar per primera vegada a Catalunya, després d’haver estat actuant a París, a l’obra ‘La vida del rei Eduard II d’Anglaterra’. El director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual, ha remarcat que aquesta obra va ser un dels “primers espectacles del Lliure” i un dels “èxits més clamorosos”.Dues activitats addicionals acompanyaran l’obra, una coproducció del Teatre Lliure i Taller 75 que s’emmarca dins del recorregut ‘Políticament incorrecte’. La primera d’elles serà un col·loqui amb la companyia després de la funció del diumenge 8 de novembre i que es retransmetrà a través del web del teatre. Pekjr la seva banda, ‘Quan la identitat individual es torna una lluita de trinxeres en contra dels prejudicis’, és una xerrada sobre la identitat jueva que es realitzarà a l’Àgora Lliure de la Universitat Pompeu Fabra el dimarts 10 de novembre.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor