16.05.2018 - 15:14
|
Actualització: 16.05.2018 - 15:26
La sala penal del Tribunal Suprem espanyol –de la que és membre el jutge Pablo Llarena– ha reaccionat a la decisió de la justícia belga que ha rebutjat l’euroordre contra els consellers Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig. Pel Suprem, la culpa és de la justícia belga perquè no ha sabut ‘interpretar bé’ l’euroordre.
Fonts d’aquesta sala han reconegut que encara no han rebut la resolució de la justícia belga però que, pel que coneixen pels mitjans de comunicació, ‘no comparteixen la motivació’ per la qual es denega el lliurament i ho interpreten com una ‘absència de compromís amb prestar la col·laboració judicial demandada’.
El Suprem defensa els arguments expressats a la interlocutòria de processament del passat 21 de març, sobre els que descansa també l’euroordre, emesa dos dies més tard. Afirmen que, només el ‘desconeixement de l’ordenament jurídic espanyol’ pot explicar que s’hagi denegat l’euroordre.
Els magistrats espanyols diuen a Bèlgica que una interlocutòria de processament és –per darrera d’una sentència- la resolució que té més desenvolupament argumental en l’ordenament jurídic espanyol. Per això, defensen que quan Llarena va processar Comín, Serret i Puig va ‘expressar els fets i arguments jurídics’ per voler-los portar a judici. Afegeixen que, posteriorment, l’euroordre dictada el dia 23 es sustentava en la interlocutòria de processament. ‘L’euroordre té una clara resolució de suport, que és la interlocutòria de processament’, afirmen.
El jutge belga ha considerat que la petició de lliurament emesa pel Suprem té irregularitats i l’ha desestimat. De fet, la fiscalia belga ha considerat que l’euroordre tenia defectes de forma perquè Llarena no va dictar una ordre de detenció pels tres consellers dins l’estat espanyol, una condició indispensable pel procediment.