El Saló de l’Ensenyament obre les portes amb tretze graus nous a l’oferta de les universitats catalanes

  • La UAB aposta pels estudis professionalitzadors de pregrau en la 30a edició del certamen amb gran presència de l'FP

VilaWeb

ACN

20.03.2019 - 14:32
Actualització: 20.03.2019 - 15:00

El grau de Paisatgisme de la UPC, els dos graus de Comunicació Interactiva i Comunicació de les Organitzacions, de la UAB; o el grau de Logística Empresarial de la UdG són algunes de les tretze novetats en graus que es presenten a partir d’avui al Saló de l’Ensenyament per al curs 2019-2020. Per primera vegada, la UAB aposta per dos ‘pre-grau professionalitzador, un nou títol propi que amb només un any de durada, vol donar una nova opció als estudiants de Batxillerat. El certamen, que arriba a la 30a edició, compta amb 200 expositors entre els quals destaquen els centres de Formació Professional que mostraran la gran oferta de graus mitjans i superiors.

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) incorpora al seu catàleg de 64 graus, un grau nou de 240 crèdits en Paisatgisme, per a formar professionals que puguin treballar en projectes i estudis de paisatgisme i impacte ambiental, la integració d’infraestructures i equipaments en el paisatge, la restauració i rehabilitació d’ecosistemes i patrimoni natural, i la planificació i gestió del parcs i jardins, tot participant en equips multidisciplinaris.

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ofereix Estudis socioculturals de Gènere, de 180 graus, i crea dos graus nous a la Facultat de Ciències de la Comunicació: Comunicació Interactiva i Comunicació de les Organitzacions, adaptant els estudis de periodisme a la nova realitat i necessitats del mercat. Tots dos seran graus de 240 crèdits, però en el primer dels casos, es formarà els estudiants en els àmbits de la comunicació digital, i en el segon es formarà els joves en la gestió de la comunicació d’empreses, institucions i organitzacions per conèixer conceptes com ara la identitat corporativa, la marca o la reputació i poder exercir als sectors de la comunicació corporativa.

En els centres adscrits de la UAB a més, s’hi suma un grau més en Enginyeria en energies renovables i eficiència energètica, de 240 crèdits.Al Saló de l’Ensenyament també es presentarà el nou grau en Logística de la Universitat de Girona (UdG). Per la seva banda, la Universitat de Barcelona (UB) presenta un nou doble grau, de Sociologia i Direcció i Administració d’Empreses. Arriba així a oferir fins a 13 dobles graus a les seves facultats i escoles. Pel que fa a la Universitat Ramon Llull (URL), presenta cinc novetats més en l’oferta de graus a la seva universitat. La UOC també aposta per dos nous graus de 180 crèdits, de Cinematografia Digital i Tècniques de Desenvolupament de Programari.

Els primers pregraus

Una de les grans novetats però en l’oferta universitària per al curs vinent prové de la UAB i són els ‘pregraus duals’, una nova titulació pròpia ‘sense precedents’, prèvia al grau, de 60 crèdits i de tipus professionalitzador destinada a persones joves que compleixen els requisits d’accés a la universitat i tenen ganes de formar-se. Per aquest primer impuls, s’ofereix un pregrau d’especialista en sistemes d’informació a les administracions locals, que farà la UAB amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, i el pregrau en radiologia, que s’impartirà amb col·laboració de la Unitat Docent de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell.

Preocupació més per ‘la qualitat que per la quantitat’

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha valorat positivament el creixement de l’oferta de graus a les universitats catalanes i no ho veu com un ‘obstacle’ per a res, en referència a les conclusions de l’estudi de l’Observatori del Sistema Universitari d’aquest dimarts. Per Chacón, per exemple, el creixement ‘exponencial’ de l’àmbit d eles noves tecnologies mostra la necessitat d’adaptar-se. Per això, ha assegurat estar més ‘preocupada per la qualitat que per la quantitat’ dels graus.

La múltiple oferta, ha dit Chacón, demostra ‘el dinamisme’ i ‘la intensitat’ de les universitats en adaptar-se als nous temps, per la qual cosa ha demanat més flexibiltiat i més autonomia per a cada centre.

Novetats en Formació Professional

El Saló destina un espai específic a l’FP, amb informació per reforçar i ampliar la informació sobre els cicles formatius, els PFI i els IFEs del mateix Departament que aprofitarà aquest espai per promocionar l’FP Dual. A més, també es vol potenciar la formació professional d’algunes famílies com ara de fusta, moble i suro, que compta aquesta edició amb la col·laboració del gremi de Fusta i Moble i de professors experts. Així, cada dia hi haurà una activitat creativa relacionada amb la construcció amb fusta.

De cara al curs vinent, a banda de nova oferta en postobligatòria, se sumen al catàleg d’FP tres noves titulacions, el cicle de grau superior de Manteniment de Sistemes electrònics i Aviònics en Aeuronaus, i de Manteniment Aeromecànic d’Avions amb Motor de Turbina i mitjà de Comercialització de Productes Alimentaris. Entre els programes de Formació i Inserció destaca el curs d’Auxiliar d’Activitats Ramaderes i de Manteniment de Vaixells. En els IFEs, hi haurà el nou perfil professional d’Auxiliar en Manteniment d’Instal·lacions Esportives.

El Saló aposta per l’orientació

Per tal d’ajudar al màxim els estudiants que han de decidir els estudis i encara no ho tenen clar, el Saló de l’Ensenyament posa a disposició dels visitants més orientadors (psicòlegs, pedagogs i psicopedagogs) que els acompanyaran i guiaran durant l’estada a la fira. A més, es faran altar vegada els tallers ‘EP!’ per a joves i famílies, i en paral·lel, es faran taules rodones formades per professionals de referència de diferents sectors que explicaran als joves com és el seu dia a dia a la feina. També es torna a posar a disposició dels estudiants ‘l’scaperoom’ que vol aprofundir en l’autoconeixement per decidir itinerari formatiu.

Tant el conseller Josep Bargalló com la directora del Saló han fet especial èmfasi a aquest aspecte. Pel conseller, l’orientació és una eina fonamental sobretot a l’ESO i al Batxillerat, per aconseguir que l’alumne tingui la informació ‘suficient i adequada’ per dissenyar el seu projecte vital. El titular d’Educació ha destacat que aquest assessorament ajuda a explicar que la inserció al món professional té ‘camins molt diversos’. La directora del Saló, Laura Pararols, considera que l’orientació és ‘tret fonamental’ a través de la qual es pot ajudar als nois i noies i a les seves famílies a decidir el futur acadèmic, i per aquest motiu hi ha orientació personalitzada i altre iniciatives.

Commemoració dels 30 anys del Saló

Els 30 anys del Saló de l’Ensenyament també tindran el seu espai a la fira d’enguany, amb una exposició que repassa les tres dècades de trajectòria a través dels cartells, les fotografies més significatives i les principals fites del sector. Així, es podran veure imatges de la primera edició, organitzada pel Departament d’Educació a l’antic Mercat del Born, el 1990, passant pel seu trasllat al Palau Victòria Eugènia del recinte de Montjuïc fins a l’actualitat. El Saló de l’Ensenyament calcula igualar les xifres de visitants de l’any passat, que van ser de 86.000 persones, ja que de moment, l’aforament de les vistes dels centres escolars ja està complert.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor