El Pla d’Allotjaments Turístics de Barcelona supera el tràmit en comissió amb els vots a favor del govern i ERC

  • La CUP ha fet finalment reserva de vot tot i que es preveu que s'abstingui en la votació al ple la setmana vinent

VilaWeb

ACN

18.01.2017 - 19:56
Actualització: 18.01.2017 - 20:26

El Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) ha superat el primer tràmit en el marc de la comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona amb els vots a favor del govern i d’ERC. La CUP ha fet finalment reserva de vot, tot i que es preveu que s’abstingui en la votació al ple. També han fet reserva CiU i C’s, mentre que el PPC ja s’hi ha posicionat directament en contra. El pla s’aprovarà previsiblement de forma definitiva en el plenari del 27 de gener, després que l’executiu i els republicans hagin arribat a un acord d’última hora aquest matí.

El nou document incorpora quatre barris més a la zona de decreixement hoteler prevista inicialment. Així Sant Antoni, Poblenou, Vila Olímpica i Hostafrancs s’afegeixen als barris del districte de Ciutat Vella, l’Antiga Esquerra i Dreta de l’Eixample, Poble Sec i la Vila de Gràcia. Abans de començar el debat, moviments veïnals han mostrat pancartes amb el lema ‘No ens faran fora’ i han avisat que aquest pla és insuficient i no evitarà l’expulsió del veïnat.

Si no hi ha canvis d’última hora, el pla s’aprovarà definitivament en el ple del 27 de gener, abans que venci la moratòria de Gràcia el proper 17 de març. La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha opinat que el document que finalment es votarà és “just, equilibrat i de futur”, perquè incorpora diferents mirades i “no és exclusiu de cap grup polític”. Sanz ha defensat que tot i que es partia d’una “major proximitat amb alguns grups”, s’ha fet un procés per integrar peticions de tothom.

El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, ha reconegut que l’acord amb el govern “no és la proposta de màxims” que pretenien, especialment pel que fa a les consultes sobre tres hotels, però ha remarcat que com a mínim, la ciutadania estarà representada en la definició dels tres projectes i se la consultarà d’alguna forma. “Aquest és un PEUAT molt millor del que es va presentar”, ha conclòs Coronas, que ha recordat que ERC no va compartir la moratòria hotelera que va impulsar el govern municipal.

La regidora de la CUP María José Lecha ha opinat que aquest pla és “insuficient”, perquè “és una oportunitat perduda per començar el decreixement a tota la ciutat”. “És un pedaç front a la barbàrie”, ha dit Lecha. Tot i que els cupaires han fet reserva de vot en comissió, ja van anunciar que facilitarien que aquest pla tirés endavant sempre que s’arribés a un acord d’esquerres.

El regidor de CiU Jordi Martí ha anunciat la reserva de vot del seu grup perquè prefereix mantenir la vocació de diàleg fins al darrer moment tot i que els moviments que ha fet el govern els últims dies, ha dit, “són gairebé incompatibles” amb el suport del principal grup de l’oposició. “Aquest pla vira cap a unes posicions molt més extremes que no compartim”, ha dit Martí, que també ha posat en dubte la consistència jurídica del pla i ha demanat un informe en aquest sentit.

Des de C’s, Koldo Blanco ha criticat “l’enfoc prohibicionista” d’una regulació que hauria de ser “assenyada”. Ha reconegut que hi ha algunes aportacions del seu grup, però ha lamentat que s’hagin rebutjat d’altres i que hi hagi més zones de decreixement. En tot cas, ha anunciat la reserva de vot a l’espera de tenir temps d’estudiar el document final.

Més dur ha estat el popular Javier Mulleras, que ha constatat que aquest pla “va néixer del sectarisme ideològic amb una moratòria indiscriminada, i s’ha anat reformant des del sectarisme ideològic”. Mulleras ha lamentat que el govern faci “seguidisme de la CUP”, però sobretot ha criticat el paper del PSC, que fa de “bufó polític de Colau”. “Han passat d’estar en contra de la moratòria hotelera a favor de fer més prohibicions”, ha ironitzat el regidor, que ha demanat a l’alcaldessa que obri aquest PEUAT a la ciutadania.

Abans del debat, moviments veïnals s’han situat en un lateral de la sala de comissió portant pancartes i han reclamat un pla “més restrictiu”, tot considerant que el document que es votaria és “insuficient”. Diverses entitats subscriuen aquest manifest, com l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, la PAH de Barcelona, l’Observatori DESC i el grup promotor del Sindicat de Llogateres i Llogaters. El PPC ha elevat una queixa formal perquè la presidència de la comissió, en aquest cas Janet Sanz, hagi permès la intervenció d’aquests veïns.

Barcelona dividida en quatre zones
El PEUAT contempla quatre zones: la primera és de decreixement hoteler, la segona és de manteniment, la tercera és de creixement sostingut i la quarta té a veure amb altres àmbits que tenen una regulació específica. Les negociacions amb la CUP i amb ERC han comportat l’ampliació de la zona de decreixement, on l’oferta hotelera ha de disminuir. També s’ha modificat el concepte de “disconformitat”, de forma que el pla sí que preveu ara les reformes i rehabilitacions que els hotels poden fer, que són gairebé totes excepte l’enderroc l’edifici. Així mateix, es flexibilitza l’obertura d’hotels a les zones on se’n poden obrir de nous. Pel que fa als pisos turístics, només se’n podran obrir en ubicacions més perifèriques si abans es tanquen al centre. A més, hauran d’ocupar edificis sencers que no hagin estat abans habitatges residencials.

El govern i ERC han arribat a un acord d’última hora per tal que els republicans avalessin el pla. El grup d’Alfred Bosch va plantejar dues condicions: incrementar els inspectors de pisos turístics il·legals i consultar la ciutadania sobre tres projectes concrets. Finalment s’ha pactat que de les 40 persones que hi ha ara mateix per detectar apartaments sense llicència, es passi a 80 durant el 2017 (40 inspectors i 40 visualitzadors) i a 110 el 2018. Això comportarà que en el ple de gener s’aprovi el PEUAT però també aquest increment de recursos per al pla de xoc contra els habitatges turístics il·legals. A més, es planteja que aquest fenomen estigui “sota control” durant el 2023.

Sobre les consultes ciutadanes que plantejava ERC relatives tres hotels, finalment de segura n’hi haurà una, però no serà sobre el projecte del Rec Comtal (que ja està construït perquè té llicència), sinó sobre una parcel·la pública que hi ha al costat.

Els veïns podran opinar sobre l’ús que li volen donar. En el cas de l’alberg de la Vila Olímpica, es crearà una comissió política i tècnica amb ERC i també amb els veïns que decideixi en 30 dies quines accions es poden emprendre per aturar el projecte. S’inclou la possibilitat de comprar l’alberg i també la de celebrar una consulta, però no sobre la revocació de la llicència.

Pel que fa a Drassanes, que té un certificat d’aprofitament i la llicència està en estudi, continuarà la negociació del govern amb el promotor per intentar encaixar al màxim el projecte amb el seu entorn. Es crearà una taula informativa amb els veïns.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor