04.07.2018 - 17:18
|
Actualització: 04.07.2018 - 18:37
El parlament de Catalunya ha aprovat la creació d’una comissió d’investigació sobre l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola. Els grups de JxCat, ERC –els redactors de la proposta de resolució, tramitada per urgència extraordinària–, CatECP i la CUP-CC hi han votat a favor (75 vots), mentre que Cs, PSC-Units i PPC (57) s’hi han oposat. No hi ha hagut cap abstenció. Durant el debat, la portaveu adjunta de JxCat Gemma Geis ha defensat que la comissió ha de servir per saber ‘què va passar’ abans i durant l’aplicació del 155, a part de debatre sobre què fer a partir d’ara: ‘Cal exigir responsabilitats’. Al seu torn, la diputada d’ERC Magda Casamitjana ha defensat que la comissió pot ser l’espai en què tots els partits expressin el seu punt de vista sobre l’aplicació del 155.
Geis ha reclamat que no s’oblidi l’aplicació del 155: ‘Hi ha una cosa pitjor que l’oblit, no saber que s’oblida. Cal fer saber i conèixer els danys del 155 perquè ningú no pugui dir que no sabia que l’oblidava’. Per part d’ERC, Casamitjana ha reclamat saber el motiu pel qual es va cessar als càrrecs de la Generalitat, es va dissoldre el Parlament, cloure el Diplocat i les delegacions a l’estranger, l’aturada del desplegament de la Renta Garantida de Ciutadania o el pla de fosses de desapareguts durant la Guerra del 1936-1939 i la dictadura, la paralització de la convocatòria d’oposicions al cos dels Mossos d’Esquadra o el retard en el pagament de subvencions.
La portaveu de CatECP, Elisenda Alamany, ha lamentat que amb la intervenció estatal ‘s’esmicolés’ l’autogovern català i les seves institucions. ‘Cal investigar el dany causat però també és cert que a Catalunya calen més debats de futur i menys de passat’, ha apuntat. Alamany ha criticat que el govern Rajoy hagi actuat ‘sistemàticament vulnerant els drets i les llibertats’.
El diputat de la CUP Carles Riera ha constatat que, durant la intervenció de la Generalitat, els serveis bàsics i les funcions ordinàries de l’administració catalana van ser gestionades per l’estat espanyol ‘amb certa normalitat’, un fet que demostra la ‘minsa’ autonomia de la qual ‘es disposa’. Amb tot, Riera ha celebrat la resistència que van mostrar des de l’escola pública i la CCMA ‘malgrat els intents d’intervenció de l’estat espanyol’. També ha lamentat la dissolució del Parlament, la convocatòria d’eleccions anticipades i la ‘imposició de l’estat espanyol’ en el marc del 155. Des de la CUP han agraït l’acceptació de les seves dues esmenes.
Transacció d’esmenes de la CUP
Segons el redactat aprovat per la majoria parlamentària, l’objecte de la comissió és ‘analitzar els efectes de l’aplicació de l’article 155 en el seu sentit més ampli’, des de les causes que la van motivar a la seva adequació a la legalitat, el caràcter de les mesures aplicades, les conseqüències, la valoració dels danys i les possibles responsabilitats per l’aplicació. A més, el text ha incorporat dues esmenes de la CUP-CC. La primera concreta que la comissió ha d’analitzar el context polític en què es va aplicar el 155, determinat pel referèndum de l’1-O, la vaga general del 3-O, la repressió política de l’estat espanyol, el discurs de Felip VI i la declaració de la República del 27-O.
En segon lloc, s’afegeix l’esmena d’addició dels anticapitalistes, per tal que la comissió també avaluï ‘el conjunt del marc jurídic i polític de l’estat espanyol’, inclosos el Tribunal Constitucional espanyol, l’article 135 de la Constitució espanyol -sobre l’estabilitat pressupostària- i el FLA, que ‘limiten’ la sobirania del parlament i del govern.