El Mobile World Congress abraça el 5G i ja mira cap a l’espai

  • Un taxi volador conduït a distància, un sistema remot de construcció d'edificis i un simulador de realitat virtual per aterrar a la Lluna, entre els reclams del congrés

VilaWeb

ACN

27.02.2018 - 02:00
Actualització: 27.02.2018 - 09:05

El Mobile World Congress va obrir la porta ahir mirant cap al futur i cap a l’espai. Tant els operadors com les principals marques de mòbils es preparen per a la cursa del 5G i mostren què seran capaços de fer quan aquesta tecnologia s’expandeixi, aquests anys vinents.

Alguns exemples de les noves possibilitats són reconstruir remotament una ciutat destruïda per un terratrèmol al Japó, enregistrar amb precisió qui ha entrat a casa nostra en cas de robatori o agafar un taxi volador d’una sola plaça conduït a distància.

El congrés també mira cap a l’espai. Els visitants poden provar un simulador de realitat virtual per viure un aterratge a la Lluna –una eina que fan servir els astronautes per entrenar-se–, o bé conèixer un projecte per a incorporar un servidor dins una nau espacial que faci més ràpides i barates les comunicacions en una missió a Mart.

Moltes marques juguen fort a favor del 5G al congrés de telefonia mòbil d’enguany, que es fa a la Fira de Gran Via fins dijous. Aquesta tecnologia servirà per a enviar més informació en menys temps i revolucionarà el concepte de control remot. Una de les aplicacions que es presenten al congrés és la tecnologia que NEC ha creat per a reconstruir zones malmeses per un terratrèmol, on no es pot treballar in situ per no fer perillar la integritat dels operaris. L’empresa confia poder aplicar aquesta tecnologia al Japó, on és previst que el 5G arribi el 2020.

En aquesta línia, també Telefònica presenta una solució per a poder reparar vehicles a distància. I a la Innovation City, l’espai reservat per a veure com la tecnologia pot millorar el futur, l’empresa xinesa eHang mostra el seu taxi volador, que pot funcionar amb tecnologia 4G i 5G. El cotxe només té una plaça, car el conductor controla l’aeronau a distància des d’un centre d’operacions. El taxi pot volar fins a 300 metres d’altitud i és pensat per a trajectes que poden arribar a 50 quilòmetres. De moment, és en fase de proves, però la companyia xinesa espera posar-lo en funcionament aviat a la Xina i als Estats Units. Una altra de les aplicacions del 5G és la millora de la seguretat. D’aquesta manera, una persona podria veure nítidament i amb molta qualitat un vídeo per a saber qui ha entrat a casa seva, en cas de robatori.

A banda d’abraçar el 5G que ha de venir, enguany el Mobile World Congress obre horitzons cap a l’espai. No només un astronauta dóna la benvinguda als visitants a l’enorme estand de Samsung, sinó que hi ha diversos projectes que hi tenen relació. Hewlett Packard Enterprise ha portat al congrés una maqueta a mida real d’una nau espacial per mostrar el seu projecte: desplegar una missió espacial a Mart amb un servidor dins la nau, sense necessitat de perdre els 24 minuts que calen per a establir contacte amb la Terra un cop arribi al planeta vermell. Com que es triga set mesos a arribar a Mart, l’empresa fa una prova que dura un any a l’espai, la qual va començar a l’agost amb una nau que gira entorn de la Terra.

Una volta passada la fase de proves, la companyia aspira que la Nasa faci servir el seu sistema, perquè ‘permet fer més feina en menys temps’ i ‘sense necessitat d’entrar en contacte amb la Terra per solucionar molts problemes’, tal com ha explicat a l’ACN el director d’estratègia de computadors d’HP Enterprise, Ben Bennet. La realitat virtual continua tenint un pes destacat en el Mobile World Congress, i així ho mostra la solució que presenta Noiton en col·laboració amb Huawei i la Nasa: un simulador d’aterratge a la Lluna que fan servir els astronautes per entrenar-se i que arribarà ben aviat a museus i centres científics dels Estats Units.

Si per fer aquestes demostracions abans calia que la persona portés una motxilla amb un ordinador portàtil a l’esquena, ara ja no, i això dóna molta més llibertat de moviments. Aquest mateix simulador també es pot fer servir ‘per practicar treballs perillosos’, explica a l’ACN el gerent de projecte de Noiton, Ray Millares. L’internet de les coses també és una altra de les tendències que segueix a l’alça. Un dels exemples que es poden trobar al Mobile World Congress d’enguany és el d’un sac de boxa connectat. El sac transmet a un ordinador les dades sobre quantes vegades és pegat i amb quina pressió, a més d’informació sobre la humitat o la temperatura de la sala.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor