04.10.2016 - 02:00
|
Actualització: 04.10.2016 - 08:03
El govern podria aprovar avui el text alternatiu a la llei 24/2015 d’emergència social, amb el propòsit d’eludir la suspensió preventiva d’alguns articles ratificada pel Tribunal Constitucional espanyol (TC).
Ho va dir divendres la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs. El seu departament ha elaborat la proposta de llei sorgida de la cimera sobre habitatge del 29 de juliol, consensuada entre el govern, el món local i algunes entitats socials. La consellera va explicar que la llei ja és a punt per a ser estudiada pel govern, després de superar una fase d’exposició pública en què s’ha tingut cura de ‘validar-la jurídicament’ (en col·laboració amb el Consell de Col·legis d’Advocats de Catalunya). El text respecta l’estatut català i la constitució espanyola i, per tant, no és vulnerable, va dir Borràs. Amb noves fórmules, el govern té previst d’aprovar, doncs, una llei en què quedin defensats els articles suspesos cautelarment.
Són tres articles relacionats bàsicament amb l’emergència habitacional, que preveien oferir mediació en cas de sobreendeutament, un lloguer social obligatori per part de les entitats financeres i els grans tenidors a les persones que estiguin a punt de ser desallotjades, i la cessió temporal d’ús obligatòria dels pisos buits de les entitats financeres.
‘Reformulació’ dels articles suspesos
Segons ha avançat el Departament, en la reformulació del primer article es recorrerà al sistema de mediació que es fa servir en l’àmbit del consum (Codi de Consum), per mirar de trobar de manera efectiva solucions per les persones que han perdut tot per la crisis. Quant al lloguer social obligatori, el text renuncia al caràcter ‘permanent’ i s’estableix un sistema temporal, pel context econòmic i social del moment, que preveu el reallotjament de les famílies que estan a punt de ser desnonades, i es fixa el lloguer per a famílies vulnerables per un termini de 3 anys.
Finalment, la cessió temporal d’ús dels pisos buits de les entitats financeres es manté intacte però la llei explicita l’argument que les entitats estan incomplint “l’ús social” de l’habitatge i que se’ls pot expropiar l’ús per a destinar-lo a aquest ús social per un període d’entre 4 i 10 anys. Borràs considera que els tres elements impugnats han estat “recomposats” en la nova llei -amb una fórmula diferent perquè el Govern no pugui ser acusats de prevaricar-, i que tenen “tota la força per tirar endavant” i garantir així “els drets dels més vulnerables”.