Nou Barris impulsa el canvi de nom de l’avinguda de Borbó de Barcelona

  • El plenari del consell del districte aprova una proposició que ara caldrà elevar a la Ponència del Nomenclàtor

VilaWeb

Redacció

05.10.2018 - 15:47
Actualització: 05.10.2018 - 16:32

El plenari del consell de districte de Nou Barris de Barcelona ha aprovat una proposició per canviar el nom de l’avinguda Borbó pel d’avinguda dels Quinze. Ara caldrà elevar a la Ponència del Nomenclàtor aquesta iniciativa. Aquest tràmit dóna resposta a la demanda de l’Associació de Veïns Torre Llobeta-Vilapicina i la Taula Unitària de Nou Barris per la República, que han recollit més de 1.300 signatures. ‘Els Quinze’ és com s’anomena popularment l’espai situat als extrems dels barris del Guinardó, Vilapicina i la Torre Llobeta i Congrés i els Indians. Té el seu origen en el preu del bitllet del tramvia 46, que valia 15 cèntims, que a inicis del segle XX anava de plaça d’Urquinaona fins a Torre Llobeta.

Després de la recollida de signatures veïnal, la iniciativa la van presentar al districte BComú i ERC, i el Grup Demòcrata hi han donat suport. L’objectiu del canvi no només és substituir un nom de referència borbònica, sinó contribuir a una major presència de places i carrers que recordin els fets i topònims autòctons i tradicionals lligats a l’àmbit geogràfic i històric propi del districte.

Després de l’acord del districte, la proposta haurà de passar ara per la Ponència del Nomenclàtor, que ha d’informar i aprovar el canvi de nom. Llavors s’obriria el preceptiu termini d’exposició pública per poder-hi presentar al·legacions. El tràmit acabarà amb el decret del president de la ponència i de la batllessa que resol i tanca l’expedient.

Pisarello critica la ‘petjada infausta’ de la ‘dinastia borbònica’ a la ciutat
El primer tinent batlle de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha dit que és un ‘dia per celebrar’ perquè el canvi contribueix a ‘reduir la petjada de la dinastia borbònica a Barcelona’, que ha remarcat que ha estat ‘particularment infausta’ en el passat i que ‘ho continua sent en el present’. ‘El que fem és fer un pas més per canviar un nom vinculat a la idea de privilegi per un nom vinculat a gent anònima que fa democràcia dia a dia’, ha afirmat.

Dirigint-se a Manuel Valls, Pisarello ha dit que ningú que ‘digui que defensa els valors republicans’ pot ‘justificar una forma de cap d’Estat que a Catalunya ha donat el vistiplau a una actuació policial absolutament desproporcionada i brutal que està sent qüestionada per l’opinió pública democràtica d’Europa’. ‘És una contradicció enorme’, ha subratllat.

A més, ha criticat la ‘sobreprotecció’ de la monarquia espanyola ‘des d’un punt de vista penal’. Una ‘sobreprotecció’ que ha denunciat que està fent que ‘artistes i tuitaires puguin anar a la presó només per exercir el dret a crítica contra la institució’.

El primer tinent batlle de l’Ajuntament de Barcelona ha dit que Nou Barris és ‘el barri més republicà’ de la ciutat i ha remarcat que ‘Barcelona és una ciutat que quan ha pogut parlar lliurement s’ha assumit com a ciutat republicana’.

El canvi de placa es preveu d’aquí a 5 o 8 mesos
La regidora de Nou Barris, Janet Sanz, ha dit que el canvi de placa es podria produir d’aquí a cinc o vuit mesos. Ha explicat que durant aquest mes es reunirà la ponència de la comissió del nomenclàtor i que després s’ha d’iniciar un procediment administratiu per fer efectiu el canvi de placa.

Sanz ha destacat el treball dels veïns i les entitats que treballen per recuperar ‘les memòries històriques’ i ha recordat que des del districte ja s’ha fet altres accions en aquest sentit, com per exemple la retirada de plaques franquistes de l’espai públic o retornar el nom de plaça de la República l’any 2016 a la plaça de Llucmajor.

Els veïns ho consideren una ‘fita’ del barri
El president de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Torre Llobeta i Vilapicina, Joaquim Forns, ha destacat que més del 90% dels veïns estan d’acord amb la modificació del nom del carrer, que ha definit com una ‘fita’ del barri.

Per la seva banda, el portaveu de la Taula Unitària per la República de Nou Barris, Pep Ortiz, ha explicat l’origen del nom que es vol donar a l’avinguda. Ortiz ha dit que els veïns de la zona agafaven el tramvia que anava al passeig de Gràcia en aquell punt perquè valia 15 cèntims, cinc cèntims més barat que en una altra parada.

‘Anem a buscar el tramvia als 15’, ha explicat Ortiz que deien els veïns. El portaveu de la Taula Unitària per la República de Nou Barris ha remarcat que aquesta expressió té un ‘sentit molt estimat’ per a la gent del barri i ha criticat l’actual nom de l’avinguda perquè ‘la història recent té molt a dir en contra de la monarquia’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor