12.04.2019 - 13:51
|
Actualització: 12.04.2019 - 14:42
La número dos de JxCat a les eleccions espanyoles, Laura Borràs, ha respost ERC que la ‘prioritat’ de la candidatura que encapçala Jordi Sànchez és l’autodeterminació, i no un referèndum sobre la monarquia i la república. En una conferència de premsa a la seu de la formació, Borràs ha afirmat, això sí, que JxCat votarà sempre que hi hagi urnes. La número tres, Míriam Nogueras, ha destacat que la candidatura defensa al seu programa un salari mínim a Catalunya de 1.100 euros mensuals, que tingui en compte el cost de vida.
Borràs ha afirmat que on hi hagi urnes, JxCat hi serà: ‘Sempre que se’ns posi l’oportunitat de votar, votarem’. Sigui com sigui, ha destacat que la seva ‘prioritat’ no és un referèndum sobre la monarquia, sinó l’autodeterminació. Aquesta ha estat la resposta de la número dos de la llista al candidat d’ERC, Gabriel Rufián, que aquest matí ha explicat que els republicans defensaran al congrés espanyol la celebració d’un referèndum d’autodeterminació de Catalunya i un altre sobre la monarquia, donant suport a les iniciatives de Podem.
Salari mínim diferenciat
D’altra banda, Borràs i Nogueras han destacat el punt del programa electoral de JxCat que fa referència a proposar un salari mínim interprofessional. La candidatura defensa que augmenti dels 900 euros actuals fins al 60% del salari mitjà, tal com estableix la Carta Social Europea, i poder-lo situar als 1.100 euros mensuals, ‘aproximadament’, i que tingui en compte el cost de vida.
Nogueras ha apuntat que la xifra ja es concretarà ‘quan Catalunya sigui independent’, i ha donat a entendre que no té sentit reclamar a Madrid un augment del salari mínim per als catalans. Precisament ERC també ha subratllat aquest matí que vol incrementar el salari mínim als 1.000 euros.
A la roda de premsa, Borràs també ha repassat els tres ‘greuges’ de l’estat espanyol amb Catalunya: de caràcter polític, econòmic i social. L’ex-consellera ha posat com a exemples d’aquesta ‘repressió’ el fet que Madrid argumenti, per defensar la constitució espanyola, que els catalans van aprovar-la el 1978, i que Catalunya ja té un nou estatut -obviant-ne la retallada del Constitucional. A més, Borràs ha criticat que no s’hagi revisat el finançament ni les inversions del país, així com el ‘greuge sistemàtic’ contra la llengua catalana.