11.07.2017 - 17:31
|
Actualització: 11.07.2017 - 17:48
L’Ajuntament de Barcelona recorrerà l’anul·lació de la taxa de pisos buits que ha sentenciat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), però alhora insta la Generalitat a exercir les seves competències en aquesta matèria. ‘Si l’Ajuntament estava impulsant aquesta taxa és perquè la Generalitat no estava fent el que hauria de fer, perquè és qui té la competència en primer terme’, ha apuntat en declaracions als mitjans el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, que ha trobat ‘indecent’ que la banca estigui batallant aquesta taxa quan ha rebut milers de milions d’ajudes públiques. Tenint en compte que la sentència no és ferma, ha apuntat que el consistori estudiarà ‘totes les escletxes’ per poder continuar obrint expedients. Ara mateix n’hi ha 10 d’oberts.
Pisarello ha remarcat que el TSJC està constatant que la taxa és legal, però que l’Ajuntament no té competències per cobrar-la. El tinent d’alcaldia ha rebutjat aquesta tesi, i ha argumentat que la carta municipal de Barcelona dona poders al consistori per actuar quan la Generalitat no està exercint les seves competències. Dit això, sí que ha aprofitat per adreçar-se a la Generalitat per demanar-li un major esforç en matèria d’habitatge, perquè ‘l’Ajuntament està fent el que li pertoca i molt més’.
En aquest sentit, ha subratllat que el consistori ha multiplicat per quatre les partides destinades a aquest àmbit quan té un pressupost quinze vegades menor que el del Govern. D’altra banda, ha recordat que aquesta sentència del TSJC dona resposta a un recurs presentat per l’Associació Espanyola de la Banca, i ha considerat ‘autènticament indecent’ que els banquers estiguin batallant per una taxa de 633 euros per cada pis buit quan han rebut més de 60.000 MEUR ‘que han sortit de la butxaca de la ciutadania’.
‘En una situació d’emergència habitacional, tenir pisos buits de manera injustificada és una anomalia que no es pot acceptar de cap de les maneres’, ha continuat Pisarello, que ha garantit que l’Ajuntament farà tot el possible per garantir el dret a l’habitatge. En aquest sentit, ha indicat que s’estudiaran totes les opcions per continuar tramitant la taxa, tenint en compte que la sentència no és ferma.
Des de l’octubre del 2016, l’Ajuntament va fer més de 1.000 inspeccions a pisos i va detectar-ne 21 susceptibles de ser gravats, obrint deu expedients. També ha aprofitat per recordar que hi ha altres consistoris que estan aplicant aquesta taxa, com Sabadell i Terrassa. Des de l’oposició, la portaveu adjunta del Grup Demòcrata, Sònia Recasens, ha constatat que aquesta és una més de les ‘polítiques populistes i efectistes’ de l’alcaldessa, Ada Colau, i que després ‘no acaben en res’, ja que no s’ha posat ni una sola sanció encara.
La líder de Cs, Carina Mejías, ha constatat que aquesta sentència és ‘un nou fracàs de la política d’habitatge de Colau’, que va arribar al consistori ‘dient que resoldria’ el problema i cada decisió que pren ‘després es veu obligada a retractar-se’. Mejías ha criticat la ‘política d’improvisació’ del govern municipal, amb ‘contínues rectificacions’ forçades pels tribunals.