17.01.2018 - 16:30
|
Actualització: 17.01.2018 - 19:05
L’Ajuntament de Barcelona ha creat una taula interinstitucional per a la prevenció i atenció dels abusos sexuals i els maltractaments a infants, en què hi participen el consistori, la Generalitat i diferents entitats d’aquest àmbit. Entre els objectius de la taula hi ha format els professionals en els protocols i, especialment, millorar la coordinació entre institucions.
‘Moltes vegades la coordinació dels professionals no es dóna com caldria i la taula pretén cobrir aquest buit’, ha afirmat aquest dimecres el comissionat d’Educació, Infància i Joventut, Miquel Àngel Essomba, després de la primera reunió de la taula. Aquest treball coordinat començarà pels equipaments municipals, però el consistori veu ‘imprescindible’ que la prevenció i actuació davant els abusos i maltractament ‘s’abordi des del conjunt de la ciutat’ i per tant espera que a la llarga s’hi sumin l’escola concertada i privada, centres vinculats amb l’educció en el lleure i altres espais vinculats amb els infants.
L’Ajuntament de Barcelona vol que els equipaments municipals siguin ‘zona de tolerància zero’ als abusos i maltractaments infantils i que siguin entorns ‘segurs’ per a les nenes i els nens, ha afirmat Essomba. En el marc d’aquesta taula, les administracions i institucions compartiran recursos i materials didàctics, impulsaran projectes conjunts, revisaran protocols i treballaran per detectar les necessitats en l’atenció de l’abús i el maltractament.
L’objectiu, que les polítiques de prevenció i la resposta davant de possibles casos siguin més efectives. La taula vol ser una eina per ‘empoderar els infants perquè sentin que, si hi pot haver un abús o maltractament, poden parlar-ne obertament i denunciar-ho’, ha subratllat Essomba. Si bé la taula comença pels equipaments municipals, els de competència i responsabilitat de l’Ajuntament de Barcelona, el consistori no descarta que s’hi afegeixin tots els agents de la ciutat i té previst invitar-los a treballar de forma conjunta, ha assenyalat Essomba, que ha assegurat que l’erradicació dels abusos sexuals i maltractaments són prioritats en l’agenda política de l’àmbit de la infància.
La taula es reunirà com a mínim una vegada l’any i es crearan grups de treball per tractar qüestions específiques en el dia a dia i poder donar així una resposta ràpida i coordinada en el moment que calgui. L’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona és la impulsora de la taula, on hi ha representats l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB); l’Institut Barcelona Esports; el Consorci de Biblioteques; l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat; l’Àrea de Ciutadania, Participació i Transparència; l’Àrea de Seguretat i Prevenció; els deu districtes de Barcelona; l’Institut Infància i Adolescència; la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat; els centres de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP) de la Generalitat; els Mossos d’Esquadra; el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya; el Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya; l’Hospital Sant Joan de Déu i la Sindicatura de Greuges de Barcelona.
La taula s’ha constituït en el marc del Programa de prevenció de l’abús sexual i el maltractament infantil als equipaments municipals, que té per objectiu garantir que aquests espais siguin els més segurs possible per als infants. El programa inclou un diagnòstic dels diferents equipaments per detectar quines són les millores a fer i fixar unes recomanacions, tant arquitectòniques com globals o de bones pràctiques. A partir d’aquest diagnòstic, es crearà un protocol d’actuació davant de possibles casos d’abusos en les diferents tipologies de centres, acompanyat per la formació del personal. La figura d’una persona referent a cada una de les àrees que participen en la taula interinstitucional serà clau. Un altre dels eixos del programa és la informació i les campanyes de sensibilització adreçades als menors d’edat que fan ús dels equipaments.