Una de cada tres barcelonines ha patit fets de violència masclista molt greus al llarg de la seva vida

  • L'Ajuntament ultima una aplicació per denunciar agressions a l'espai públic

VilaWeb
Redacció
22.11.2017 - 15:04
Actualització: 22.11.2017 - 17:13

Una de cada tres dones de la ciutat de Barcelona, el 31%, ha patit fets de violència masclista molt greus al llarg de la seva vida. Entren en aquesta categoria amenaces, demanar fotos amb contingut sexual, obligar a veure pornografia, tocaments, violacions o intents, amenaces amb represàlies, propostes de millora a canvi de favors sexuals o emportar-se els fills sense permís. Aquesta és una de les dades que s’extreuen de l’Enquesta de Violència Masclista de Catalunya, realitzada per l’Ajuntament i la Generalitat i que es presentarà aviat.

El consistori ha avançat aquest primer resultat tot just la setmana en què es commemora el Dia Internacional contra la violència masclista. També ha explicat que està ultimant una aplicació per al telèfon mòbil per a denunciar agressions a l’espai públic. Aquesta aplicació incorporarà un botó vermell per trucar al 112. En el seu primer any de funcionament, utilitzarà una mostra de 400 dones per a establir un mapa de les zones més insegures de la ciutat, i després estarà oberta a tothom. L’Ajuntament va atendre 4.300 dones l’any 2016 per qüestions relacionades amb la violència masclista.

Aprofitant que dissabte és el Dia Internacional contra la violència masclista, l’Ajuntament de Barcelona ha fet balanç de la feina feta aquest any, amb una inversió de 6,8 milions d’euros aquest 2017. Des de l’inici de mandat, s’ha augmentat aquesta partida anual en dos milions i s’ha reforçat el personal d’atenció.

Els serveis municipals han atès més de 4.300 dones i 330 nens i adolescents durant el 2016, xifres superiors a les del 2015 (4.201 i 314). S’han incrementat un 14% les places dedicades a acollida, amb una inversió d’1,4 milions en aquesta qüestió. Per al 2018 està previst que el Patronat Municipal d’Habitatge cedeixi deu pisos d’autonomia amb un cost afegit de 350.000 euros.

El consistori també ha posat en marxa una nova campanya comunicativa, ‘Davant la violència masclista no giris l’esquena’, que també s’estendrà a més de 200 comerços de Creu Coberta i el Born a través dels seus aparadors, on s’exposaran els maniquins d’esquenes. La regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha apuntat que aquesta campanya està apel·lant a tothom, perquè la lluita contra la violència masclista ha de ser un compromís de tota la societat: ‘Tothom té un paper en la detecció, en l’acompanyament, en la no complicitat’. També ha destacat la importància de la implicació del món del comerç de proximitat. Un dels punts de Barcelona amb una sensació d’inseguretat més elevada és Pedralbes, precisament perquè l’espai públic està buit i no hi ha botigues.

Aquesta primavera, cap al març, es posarà en marxa una aplicació per al mòbil que permetrà que les dones puguin informar i denunciar les agressions de qualsevol tipus que pateixin a l’espai públic. Dotada amb geolocalització, servirà també perquè l’Ajuntament sàpiga quins són els punts mes insegurs, i podrà així incidir en polítiques d’urbanisme en clau de gènere que ja s’estan aplicant. Hi haurà una mostra el primer any de 400 dones, però després s’obrirà a totes.

Des de novembre del 2016 han estat assassinades a Barcelona per violència masclista tres dones i un nadó, a més de la mort del fetus d’una quarta dona que va acabar salvant la vida. La regidora ha remarcat que l’Ajuntament no només treballa en l’àmbit de la violència perpetrada per la parella o l’exparella, sinó també altres tipus de situacions, com l’àmbit laboral o la violència sexual. Els estands de conscienciació de l’Ajuntament que s’organitzen a l’estiu o en festa major passaran a ser una política permanent.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor