27.07.2016 - 12:53
VALÈNCIA, 27 (EUROPA PRESS)
Els grups parlamentaris de les Corts Valencianes han decidit posposar fins a setembre la votació del president i dels membres del Consell Rector de la nova Radiotelevisió Valenciana (RTVV) –que passarà a anomenar-se Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació– en no haver arribat a un consens.
Així ho han decidit els cinc grups a una reunió que han mantingut a penes una hora abans de la celebració del ple que anava a començar amb esta elecció.
El PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans (C’s) han signat el document pel qual s’ajorna esta votació a setembre i es torna el tema a la Comissió de RTVV i de l’Espai Audiovisual. El PP no ho ha subscrit però també està d’acord a reprendre el tema al setembre.
Tant Compromís com Podem estan en contra del nomenament d’una de les candidates del PP, Maite Fernández –que es postula per al Consell Rector en el lloc que correspon al Consell de la Ciutadania–, ja que consideren que “no respon al perfil de consens”.
Per la seua banda, el PP i C’s no donen suport al proposat per a president, Josep López, segons ha dit ahir la síndica popular, Isabel Bonig, “no sol per les seues relacions familiars –la seua dona és cosina dels socialistes Alfred Boix i José Manuel Orengo– sinó per com s’ha portat a terme tot el procés. Estos dos grups també van advertir que votarien en contra de candidats a vocals si havia “vetos” per part de Compromís i Podem.
Davant d’esta situació de bloqueig, els portaveus de les cinc formacions polítiques consideren que ara deuen “reflexionar” i seguir negociant i confien que el setembre puguen arribar a un acord ampli que, segons el portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha de ser, com a mínim, el que es va assolir en la votació de la llei, quan no es va aconseguir cap vot en contra –el PP es va abstindre i els altres quatre grups van votar a favor–.
El síndic socialista Manolo Mata ha manifestat que “tots formem part d’un fracàs col·lectiu”, però creu que és a causa de “la nova situació política. “Era molt més fàcil amb el PP que nomenava a qui li donava la gana”, però ara “hem fet un esforç perquè això eixirabé”, ha ressaltat.
“NI HI HA CULPABLES NI HEM DE FLAGEL·LAR-NOS”
Segons la seua opinió, “un retard d’un mes o mes i mig tampoc és rellevant” tot i que ha advertit: “Estem perjudicant molta gent amb nom i cognoms i és dolorós per a tots” però “costa posar-se d’acord”. Mata ha manifestat que “no ha pogut ser”, però entén que “no hi ha ni culpables” ni “hem de flagel·lar-nos massa”, ja que ha dit que estos bloquejos han estat habituals en altres televisions europees.
Preguntat per si de cas canviaran els noms dels candidats, el socialista ha respost que “tots fem les propostes amb la millor de les voluntats i tots creiem que determinades persones són millor que altres”. Per esta raó, cal “parlar i parlar, no hi ha una altra”, ha manifestat.
Des de Compromís, el seu portaveu, Fran Ferri, considera que s’han d’iniciar noves negociacions i també “fer autocrítica de com s’ha fet la negociació i corregir-ho”, ha assenyalat.
Ferri entén que “no podem construir un futur sobre la base de coses que es van fer malament en el passat”. En este sentit, ha dit que des de la coalició no es pot “acceptar perfils de persones tacats per una etapa fosca i negra en l’anterior radiotelevisió”.
“COMENÇAR DE ZERO”
“No podem fer que estes coses es perdonen o fem els ulls grossos pel simple fet de voler una radiotelevisió”, ha dit Ferri, qui ha afegit que “si fa falta” estan disposats a “començar de zero”.
Alhora, el síndic de Podem, Antonio Montiel, valora que s’òbriga “un període de reflexió i converses”, i ha criticat que el PP “ha jugat a endarrerir el procés de construcció de la nova RTVV”.
Segons Montiel, “tenim una magnifica llei, que és molt exigent i apunta a la construcció de consensos molt amplis”, però “seguix instal·lada una cultura que no afavorix el diàleg ni el consens”. Per tant, considera que “hem fet una molt bona llei, però no hem canviat nosaltres; els vells partits seguixen pensant en una lògica de quotes i d’acords al marge dels espais de diàleg que corresponen”.
Montiel ha dit que Podem està disposat a parlar de tots els noms i no té “cap problema a posar el marcador a zero”. En qualsevol cas, ha posat èmfasi que cada grup parlamentari pot elegir a un candidat, però els que corresponen a òrgans com el Consell de la Ciutadania o el Consell Audiovisual han de ser de consens.
Per la seua banda, la portaveu del PP, Isabel Bonig, ha lamentat que en una qüestió “tan important” com esta “no portaren el tema consensuat”, i ha recolzat la retirada d’este punt “en ares al consens, si de veritat hi ha voluntat política per part del Consell i dels partits que els sustenten de crear una radiotelevisió valenciana plural amb el consens absolutament de tots”.
“TRAJECTÒRIA IRREPROTXABLE”
“El PP està disposat a parlar, però no als vetos ni que es linxe públicament a persones amb una trajectòria irreprotxable”, ha subratllat la també presidenta del PPCV, qui ha criticat que “en un tema tan important s’haja corregut tant i s’hi haja evidenciat una vegada més la fractura que hi ha en el tripartit”.
“Esperem que després de les vacances que tots necessitem vinguem amb un esperit constructiu i fem entre tots un nova televisió al servici dels valencians”, ha assenyalat Bonig. Inquirida per si canviaran els candidats, ha respost que el PP creu que les persones que ha proposat “són les més adequades i idònies”.
“UN RESPIR”
Des de C’s, el portaveu, Alexis Marí, considera que la retirada d’este punt de l’ordre del dia és “el prudent, el coherent i el que procedix”. Així, ha destacat que han de “respirar una mica, prendre-s’ho amb calma i vore realment el que volem i traure el que pot ser la base d’un acord”. Segons la seua opinió, el setembre caldria començar “de zero”.