19.07.2016 - 15:01
Col·laborarà amb Educació en accions de sensibilització davant de l’augment de la incidència en la població adolescent
VALÈNCIA, 19 (EUROPA PRESS)
L’Audiència Provincial de València ha registrat un increment del 166% dels casos de violència de gènere gestionats en els seus òrgans durant la primera meitat de 2016 respecte al mateix període de 2015, amb pujades progressives “mes a mes” i major incidència entre la població jove en edat escolar. En concret, entre gener i juny ha gestionat 24 assumptes d’este tipus, mentre que en el mateix període de l’any passat sol van entrar nou.
Per a lluitar contra esta “xacra”, a partir del pròxim curs la Ciutat de la Justícia col·laborarà amb la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport per a sensibilitzar als joves i canviar la seua percepció de la violència masclista, mitjançant visites i xerrades a alumnes d’Educació Secundària Obligatòria (ESO) i Batxillerat.
Així ho ha avançat este dimarts en roda de premsa el president de l’Audiència de València, Fernando de Rosa, en el balanç dels casos finalitzats en este òrgan judicial entre gener i juny d’enguany, del qual ha destacat la seua “ràpida” resposta, per baix del còmput nacional, amb dos mesos de mitjana des que entra el recurs fins que es notifica.
En matèria de violència de gènere, durant estos sis mesos han crescut fins a un 166% els assumptes registrats per la secció primera de l’Audiència Provincial de València especialitzada en este tipus de processos, en passar de nou casos amb processament a la primera meitat de 2015 a 24 enguany. Es tracta de delictes que incidixen “cada vegada més” a l’àmbit escolar i entre els adolescents, que els perceben “com una cosa quotidiana” i “no assumixen com a violència episodis clars de maltractament”.
A més, De Rosa ha apuntat que la majoria d’estos processos són “de llarg termini”, ja que passen mesos i fins i tot anys des del començament de les agressions, pel que arriben a l’Audiència sol quan els denunciants o els agressors són majors d’edat, mentre que si tenen menys de 18 anys són gestionats pels jutjats de menors. A l’òrgan valencià, ha destacat que es resolen en una mitjana de 0,32 mesos (entorn de deu dies).
PRODUCTES BANCARIS
En el civil, els tribunals valencians han registrat un augment d’al voltant del 70% a l’entrada de recursos durant el primer semestre de 2016, amb les pujades més cridaneres en els relacionats amb productes bancaris (fins a un 501% més, incloent preferents), d’un 153% en societats mercantils i del 119% en execucions hipotecàries, i en espera de l’impacte que tindrà en els pròxims mesos l’aplicació de la retroactivitat de les clàusules terra a Espanya.
Al costat d’este “tsunami” de recursos contra les sentències dictades pels Jutjats de Primera Instància en assumptes bancaris i hipotecaris, la pujada ha estat menor en matèria estrictament concursal, del 27%, de la mateixa manera que en els assumptes familiars, que sol han crescut un 10% en comparació als sis primers mesos de 2016.
Dins de la jurisdicció penal, l’Audiència de València ha gestionat un 4% més d’assumptes que a la primera meitat de l’any passat, gràcies a l’augment del 20% en la celebració de juís per a penes superiors a cinc anys i que ha fallat cinc procediments especials –els que impliquen més de 80 testimonis– relacionats amb grans estafes i tràfic de drogues, mentre que entre gener i juny de 2015 sol es va realitzar un.
CASOS DE CORRUPCIÓ
Pel que fa als assumptes relacionats amb corrupció –també tipificats com a ‘especials’– el president de l’òrgan ha ressaltat la finalització del juí del cas Terra Mítica en este període i ha avançat que l’única causa que acollirà en els pròxims mesos serà Emarsa, no comptabilitzada perquè va passar un altre cop al jutjat d’instrucció i retornarà a l’Audiència a començament de 2017.
Com a balanç, el president de l’Audiència ha ressaltat que mentre en el conjunt de 2015 la majoria de delictes registrats per l’òrgan van ser relacionats per agressions sexuals, a la primera meitat de 2016 destaquen les infraccions contra la propietat, fins i tot pendent de l’evolució de l’entrada de casos en el que resta d’any.
PREVEU MÉS CASOS PER CLÀUSULES TERRA
Amb vista als pròxims mesos, el titular de l’Audiència de València ha explicat que preveuen l’entrada de més processos a l’òrgan per la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la retroactivitat de les clàusules terra a Espanya, que es farà ferma a final d’any i encara no se sap si serà il·limitada en el temps o a partir de maig de 2013 quan van ser declarades il·legals pel Tribunal Suprem.
Per este motiu, Fernando de Rosa ha assenyalat que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) “hauria de mantindre el reforç” dels dos magistrats de suport que va dotar a l’Audiència a començament d’enguany per l’augment de casos d’execucions hipotecàries, que s’unixen als cinc jutges habituals i a altres dos funcionaris cedits per la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques.
Dels jutges facilitats pel Poder Judicial, un ha estat prorrogat per sis mesos a l’Audiència de València i un altre ho serà “pròximament”, ha detallat el president.
D’altra banda, sobre com impactarà la modificació de la Llei d’Enjudiciament Criminal (Lecrim) –va entrar en vigor en octubre de 2015– a l’Audiència Provincial, de Rosa ha sostingut que l’òrgan es manté “a l’expectativa de vore què ocorre” en els pròxims mesos i que, de moment, és “la segona (institució) a notar l’impacte”.
CREIXEN TOTS ELS PROCESSOS MERCANTILS
En la jurisdicció civil de l’Audiència de València s’han presentat 2.336 recursos més entre gener i juny d’enguany en comparació a 2015, fins a un total de 5.698, una situació “alarmant” que ha motivat el reforç progressiu de la Secció Novena fins a constituir un departament “bis”, ha destacat el titular de l’òrgan.
Concretament, han augmentat els juís derivats de contractes bancaris, de 290 a 1.743; s’han duplicat els recursos d’execucions en els quals és part una entitat, de 608 a 1.332; presentat 18 recursos més en matèria concursal fins a 84, i els juís verbals per desnonaments han passat de 59 a 66.
A l’àmbit penal les seccions de l’Audiència Provincial han gestionat fins a 6.641 assumptes i recursos, 319 més que l’any passat i amb una baixada de 63 apel·lacions a delictes lleus fins a un total de 984 respecte dels 1.047 de 2015 –després de la reforma del Codi Penal que ja no els tipifica com a faltes–.
Respecte als sumaris, han crescut tant els que han finalitzat en processament, de 67 a 78, com els que no, de 78 a 79; mentre que els procediments abreujats han passat de 220 a 259 en un any i els expedients governatius han augmentat en 20 fins a 265.
Finalment, ha baixat en el que portem de 2016 els procediments gestionats pel Tribunal del Jurat de l’Audiència de València, amb de 12 respecte dels 14 de l’any passat i de cinc judicis, un menys que l’any passat.