AMPL.- Imelsa.- La Fiscalia demana al Suprem que òbriga causa a Rita Barberá pel blanqueig

  • Sol·licita que designe instructor per a investigar les donacions de 1.000 euros de regidors i assessors de l'Ajuntament de València

VilaWeb
Redacció
29.07.2016 - 18:20

Sol·licita que designe instructor per a investigar les donacions de 1.000 euros de regidors i assessors de l’Ajuntament de València

MADRID, 29 (EUROPA PRESS)

La Fiscalia ha sol·licitat al Tribunal Suprem que òbriga causa contra l’exalcaldessa de València i senadora del PP, Rita Barberá, per la comissió d’un presumpte delicte de blanqueig en el grup municipal del PP a l’Ajuntament de València, en el marc de l’Operació Taula derivada del cas Imelsa, han informat a Europa Press fonts jurídiques.

El Ministeri Públic sol·licita en un escrit tramès a l’alt tribunal que designi un magistrat instructor. El jutge d’Instrucció número 18 de València, Víctor Gómez, encarregat de la investigació, va enviar al TS la part de la investigació que afecta la senadora el mes d’abril passat.

En esta peça separada, amb 47 persones imputades més el PP com a persona jurídica, s’investiguen les donacions de 1.000 euros efectuades per regidors i assessors, quantitat que presumptament els era tornada pel partit en dos bitllets de 500 euros per a blanquejar diners en efectiu de suposada procedència il·lícita.

El magistrat considerava en la seua exposició que havent reconegut l’exalcaldessa que va fer el donatiu de 1.000 euros pel qual estan imputats tots els regidors (excepte Eusebio Monzó, actual portaveu), exedils, assessors i exassessors que també van efectuar el pagament en vigílies de les eleccions de 2015, seria “incoherent” no elevar exposició al TS, per ser l’únic competent per a investigar i, en el seu cas, jutjar la senadora, que té la condició d’aforada.

El jutge, tot i això, assenyalava que ni les dues persones investigades que han reconegut que els diners lliurats els van ser tornats ni els quatre testimonis que es van negar a fer l’aportació han realitzat una imputació “concreta” respecte a la participació de l’exalcaldessa de València en els fets objecte d’investigació.

L’instructor detallava a l’escrit les sospites que existixen sobre les finances del PP i incidia en la relació de la senadora amb la persona que gestionava els comptes bancaris, l’exsecretària del grup municipal, María del Carmen García-Fuster, també imputada en este procediment.

Apuntava que Barberá era la seua superiora jeràrquica com a alcaldessa i màxima responsable del grup i existia, a més, una relació personal d'”estreta confiança” entre l’aforada i la principal investigada, qui en la seua declaració judicial es va negar a revelar l’origen de diversos ingressos detectats en 2003, 2010 i 2011 per un import superior a 200.000 euros, així com la identitat de la persona que li lliurava estos diners.

SILENCI DE GARCÍA FUSTER

L’instructor, que ha declarat la causa “complexa”, precisava que la “presumpta naturalesa delictiva de comissions o mossegades a l’àmbit de la Regidoria de Cultura que s’investiguen en la peça principal” són “molt anteriors en el temps”, però considerava “significatiu” el silenci de García-Fuster després de ser interrogada sobre l ‘origen d’estos diners.

Abans d’elevar la causa al Suprem, el magistrat ha oferit a Barberá l’opció de declarar, sense sotmetre’s a un interrogatori. La senadora ha presentat un escrit d’al·legacions en el qual reconeixia l’aportació dels diners per a la campanya de les eleccions de 2015 en les que ella optava a l’Alcaldia, tot i que negava que s’ho reintegraren. Les seues explicacions queden, segons l’opinió del jutge de València “insuficients” per a excloure la seua possible implicació en els fets investigats.

La investigació per blanqueig de capitals a l’Ajuntament de València és una peça separada del ‘cas Imelsa’, en què s’investiga el trepijoc de contractes a canvi de comissions il·legals en diverses administracions de la Comunitat Valenciana: Diputació (a través de l’empresa Imelsa); Ajuntament (a través de la Regidoria de Cultura) i Generalitat (a través de l’empresa Ciegsa). La causa, que va nàixer l’abril de 2015, està oberta per malversació, frau en la contractació pública, suborn, tràfic d’influències i blanqueig.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor