AMPL.- Hisenda comença una operació contra el frau fiscal i vendes en negre en discoteques, 20 en Comunitat Valenciana

  • Més de 500 agents i funcionaris de l'Agència Tributària estan escorcollant des d'este dijous 110 societats propietàries de 87 discoteques i pubs de gran mida, la majoria d'elles, fins a una vintena, a la Comunitat Valenciana, en una 'macrooperació' contra el frau fiscal i les vendes en negre que s'estén per 11 comunitats autònomes, segons han confirmat a Europa Press en fonts d'este organisme.

VilaWeb
Redacció
08.07.2016 - 12:55

MADRID/VALÈNCIA, 8 (EUROPA PRESS)

Més de 500 agents i funcionaris de l’Agència Tributària estan escorcollant des d’este dijous 110 societats propietàries de 87 discoteques i pubs de gran mida, la majoria d’elles, fins a una vintena, a la Comunitat Valenciana, en una ‘macrooperació’ contra el frau fiscal i les vendes en negre que s’estén per 11 comunitats autònomes, segons han confirmat a Europa Press en fonts d’este organisme.

Per les dimensions de l’operació, anomenada ‘Chopin’, així com pels mitjans destinats i la complexitat logística i organitzativa, es tracta de la major operació coordinada i a nivell nacional contra el frau fiscal i l’economia submergida feta fins a hui per l’Agència Tributària. En conjunt, les societats inspeccionades representen més del 20% de la facturació del sector de l’oci nocturn a Espanya.

Els escorcolls, que es van iniciar a primera hora d’este dijous, al tancament dels locals d’oci nocturn, continuaran al llarg d’este divendres i està previst que concloguen avançada la jornada, en una operació de caràcter administratiu que no implica detencions i amb la qual comença el procés d’inspecció pròpiament dit, del qual podran derivar-se o no detencions posteriors. De moment, s’han obert inspeccions sobre 14 persones físiques vinculades amb estes empreses.

Fruit d’estos escorcolls, els funcionaris de l’Agència Tributària, que van començar les primeres tasques d’investigació al començament de l’any, han trobat programari de doble ús, que permet ocultar part dels ingressos percebuts i portar una comptabilitat ‘paral·lela’, així com grans quantitats de diner negre.

El dispositiu d’entrada i escorcoll en les discoteques, pubs i oficines intervingudes ha requerit el desplegament de més de 500 funcionaris de l’Agència Tributària, incloent inspectors i personal de les Unitats d’Auditoria Informàtica i de Vigilància Duanera, amb el suport d’efectius policials. Els escorcolls, en la seua majoria desenvolupats a primera hora del matí, al tancament dels locals, van començar este dijous i conclouen este divendres.

CONTROL DE TIQUETS I RECAPTACIÓ

Les actuacions s’han iniciat per personació de la Inspecció Tributària en les seus dels obligats tributaris, amb la finalitat d’accedir directament a la documentació i informació comptable o auxiliar real, inclosos els sistemes informàtics de processament de la informació, així com l’estudi de la recaptació del dia i al funcionament ordinari dels sistemes informàtics d’emissió de tiquets, facturació i caixa.

La investigació prèvia al llançament de l’operació ‘Chopin’ arrenca a començaments del present any amb la detecció d’un volum de cobraments amb targeta declarats a Hisenda per part de les societats ara inspeccionades que resultava “anormalment alt” (de fins a més del 76% en algun dels casos) per a un sector en el qual, per les seues característiques, prima clarament el pagament en efectiu, mentre que l’ús de targetes de crèdit és escàs.

Després d’esta primera avaluació de riscos fiscals, el Departament d’Inspecció va detectar que el conjunt de les empreses afectades per l’operació estaven declarant un volum de cobraments amb targeta de crèdit que duplicava els moviments d’efectiu en comptes bancaris coneguts per l’Agència Tributària.

Esta situació ja va alertar sobre la possible existència d’un “gran circuit paral·lel d’efectiu” que no s’estava declarant a Hisenda, però els investigadors també van observar diferències substancials entre l’activitat declarada i la que es traslluïa a partir d’una anàlisi detallada de l’aforament habitual dels locals, el preu de les entrades i les consumicions.

A més, la prèvia observació dels locals va permetre en diversos casos detectar una irregularitat formal molt estesa, que passava per la venda prèvia de tiquets per a consumicions que després s’eliminaven en barra. El tiquet es venia al client per diversos mitjans no susceptibles de control i després reculava sense documentar la consumició, aprofitant que en el sector de l’oci els destinataris del servici són sempre consumidors finals.

LA MAJORIA DE DISCOTEQUES A VALÈNCIA, CATALUNYA I ANDALUSIA

Després d’esta anàlisi, i coincidint amb el començament de la temporada alta de les discoteques en les principals zones costaneres, es va posar en marxa el dispositiu d’entrada i registre, que ha afectat a 87 discoteques, pubs i oficines de les societats inspeccionades en 11 comunitats autònomes: Andalusia (10), Aragó (4), Astúries (1), Balears (4), Canàries (4), Castella i Lleó (3), Catalunya (16), Extremadura (2), Galícia (16), Madrid (7) i Comunitat Valenciana (20).

Al costat de la detecció i consegüent regularització del frau fiscal que finalment s’aflori, tant esta com anteriors actuacions sectorials desenvolupades els últims anys per l’Agència Tributària pretenen també transmetre als sectors involucrats en estes pràctiques un missatge “dissuasori”, perquè, en el seu cas, les reconduïsquen cap al correcte pagament de les seues obligacions tributàries.

L’operació ‘Chopin’ ha estat coordinada pel Departament d’Inspecció Financera i Tributària de l’Agència Tributària i s’emmarca en el Pla de Control de l’Economia Submergida que desenvolupa l’Agència. A l’operatiu d’entrada i escorcoll d’estos dos últims dies han participat 386 funcionaris de la Inspecció de l’AEAT, incloent les Unitats d’Auditoria Informàtica, així com 135 funcionaris de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària, comptant també amb la col·laboració de Mossos d’Esquadra a Catalunya i la Policia Nacional a la resta del territori nacional.

ALTRES ACTUACIONS ANTERIORS D’ESTE TIPUS

La nova ‘macrooperació’ de l’Agència Tributària se suma a altres investigacions similars portades a terme per l’organisme, com la feta el juny de l’any passat, en què més de 250 funcionaris es van presentar en 60 locals pertanyents a 45 empreses de desballestament i ferralla de vehicles de set comunitats autònomes per a fer també vendes en negre ocultes al fisc. El frau estimat a l’IVA i a l’Impost de Societats ascendia en este cas a 70 milions d’euros anuals.

Més fa poc, en febrer d’enguany, l’organisme tributari va portar també a terme una operació important contra el frau fiscal i el diner negre en 73 societats del sector carni en totes les comunitats autònomes i va obrir inspecció sobre 25 persones físiques vinculades amb estes empreses.

Alhora, el juny de 2014 l’Agència Tributària va completar una altra actuació de gran envergadura en relació amb establiments de nou comunitats del sector del calçat i el tèxtil que utilitzaven programes informàtics per a ocultar una porció rellevant de les seves vendes, que arribava fins al 30% de la facturació real. En concret, es va portar a terme l’escorcoll dels sistemes informàtics de 29 establiments pertanyents a 11 societats.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor