Amparo Piquer reivindica la persistència del valencianisme i un futur feminista a l’Aplec del Puig

  • "Amb perill d'una gota freda, una dictadura o un intent de boicot de l'extrema dreta, ací estem i ací estarem", ha dit Piquer

VilaWeb
27.10.2024 - 14:26
Actualització: 27.10.2024 - 19:33

Amparo Piquer, secretària general de Més Compromís, ha reivindicat en el quaranta-setè Aplec del Puig la persistència del valencianisme polític en una celebració més aviat deslluïda a causa de la pluja. Ha volgut destacar l’arrelament i la unitat com les receptes que han fet créixer el valencianisme.

“L’Aplec al Puig és un símbol de la nostra persistència, fins i tot en l’adversitat, el valencianisme persisteix. Amb perill d’una gota freda, una dictadura o un intent de boicot de l’extrema dreta, ací estem i ací estarem”, ha dit Piquer. Ha agraït la feina dels militants per a evitar la desaparició de la identitat i ha advertit dels perills d’una globalització que no respecti la diversitat cultural: “Si el futur no és valencianista, no hi haurà futur valencià.”

La secretària general de Més ha defensat un valencianisme útil per a la societat. Demana que sigui capaç de plantar cara als atacs contra el valencià, defensar un finançament just i garantir el dret civil valencià. Així mateix, ha insistit en el compromís amb el dret d’habitatge, una educació pública de qualitat i la protecció del territori contra l’especulació. “Som útils quan treballem perquè el futur valencianista siga sinònim de justícia, igualtat, solidaritat i diversitat”, ha declarat.

El feminisme, un dels eixos centrals

Piquer ha fet una crida especial al feminisme com a eix fonamental del valencianisme, en clara al·lusió als darrers casos d’assetjament masclista en l’àmbit polític que s’han sabut aquesta setmana per part d’Iñigo Errejón. “El futur valencianista serà feminista o no serà. Com a secretària general, el meu compromís és que el feminisme no siga una consigna, sinó una realitat que treballem entre totes i tots.”

Premis Més d’Honor

Més Compromís ha atorgat els premis Més d’Honor del 2024 a la plataforma Cent d’Estellés, organitzadora de l’Any Estellés, i a València amb Palestina, per la seva defensa dels drets humans i la solidaritat amb Palestina. A més, els militants històrics Pepa Chesa i Voro Signes han estat reconeguts per la seva llarga trajectòria en el valencianisme polític.

L’Aplec del Puig és una cita emblemàtica per als militants valencianistes, que combina la reivindicació política i la celebració de la identitat valenciana. En aquest esdeveniment, Més Compromís reconeix les entitats i persones que, amb la seva tasca, han contribuït a la defensa del valencianisme i a fer una societat més justa, segons que ha precisat el partit en un comunicat.

Desconvocat l’acte a la muntanyeta de la Patà

Enguany no s’ha fet la convocatòria de la muntanyeta de la Patà, que ininterrompudament durant seixanta-cinc anys havia estat la celebració històrica de l’aplec. El va instaurar el PSAN i d’ençà del 2016 en va prendre el relleu Esquerra Republicana del País Valencià. L’any passat es va crear, a imatge de la Comissió del 9 d’Octubre, la Comissió Aplec del Puig formada per ERPV, Bloc i País –el corrent sobiranista de Més Compromís–, Poble Lliure, Bloc d’Estudiants Agermanats, Decidim, Escola Valenciana, Intersindical Valenciana, Jovent Republicà i la Plataforma per la Llengua.

Totes aquestes entitats han decidit que no hi havia les condicions per a fer l’aplec. Oficialment, es parla de motius organitzatius, però, segons que ha pogut confirmar VilaWeb, la majoria de les entitats se senten incòmodes amb Esquerra Republicana del País Valencià després de l’elecció de Josep Barberà com a president al congrés de diumenge passat. Barberà és enmig d’un procediment judicial acusat d’assetjament i delictes sexuals a l’antiga secretària general del partit. Tot i que Barberà nega els fets, aquestes entitats consideren que no poden participar en aquest acte.

Tanmateix, alguns militants d’ERPV han fet acte de presència a la muntanyeta i s’hi han fet fotografies.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor