AMP2.- 1.O.- L’Estat intervé els comptes del Govern i pagarà nòmines, Educació, Sanitat i Serveis Socials

  • Hisenda demana als bancs que actuïn amb l'1-O com amb el blanqueig

VilaWeb
Redacció
15.09.2017 - 17:01

Hisenda demana als bancs que actuïn amb l’1-O com amb el blanqueig

MADRID, 15 (EUROPA PRESS)

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha anunciat aquest divendres un paquet de mesures “noves” per controlar les despeses de la Generalitat de Catalunya i que suposen ‘de facto’ una intervenció parcial dels comptes d’aquesta comunitat autònoma. Amb la decisió adoptada en el Consell de Ministres, l’Estat assumirà el pagament directe dels serveis públics fonamentals de Catalunya, com les nòmines, l’Educació, la Sanitat i els Serveis Socials. Això suposarà administrar bona part dels 1.400 milions mensuals que el Govern central lliura a la Generalitat a compte del sistema de finançament autonòmic.

Montoro ha explicat que el Govern espanyol ha pres aquesta decisió “davant la situació de manifesta il·legalitat” en què està incorrent l’Executiu de Carles Puigdemont. Es tracta, ha dit, d’un mecanisme “de control de pagaments nou” en termes de la “intervenció de l’Estat” ja que no s’havien adoptat mai abans. El Govern de Rajoy admet que “aquestes mesures afecten l’autonomia financera de la Generalitat”, però les justifiquen per la “excepcionalitat de la situació” i sobre la base de la Llei d’Estabilitat Pressupostària.

Però ha volgut deixar clar que “no afecta l’exercici de les competències”. “No assumim competències”, ha reblat Montoro abans de recalcar que la Generalitat seguirà decidint quina quantitat de diners va a Sanitat, a Protecció ciutadana i Educació.

El que sí vol garantir el Govern de Mariano Rajoy és que “ni un euro” de l’erari públic es destina a una activitat il·legal com considera que és el referèndum d’independència convocat per a l’1 d’octubre i també pretén assegurar-se que es compleixen els objectius d’estabilitat.

L’aprovació d’aquestes mesures per part del Govern espanyol es produeix després que dijous el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, comuniqués a Hisenda que no anava a informar setmanalment de les despeses de l’Executiu de Carles Puigdemont. També dijous la interventora general de la Generalitat va traslladar al Ministeri que acataria l’ordre del seu cap de no informar de les despeses. Una actitud que ha estat comunicada a la Fiscalia.

Per aplicar aquestes mesures, el Ministeri emetrà un requeriment al president Carles Puigdemont perquè faci un acord de no disponibilitat de crèdit en relació amb les partides de despesa de serveis públics no fonamentals. Això suposa que no podrà realitzar nous pagaments que no estiguin ja compromesos i excepcionalment Hisenda podrà autoritzar fons si es justifica la concurrència de raons urgents.

Per a això, dóna un termini de 48 hores i si aquesta petició no és atesa, serà el ministre qui adopti la decisió.

CERTIFICAT SIGNAT PER LA INTERVENCIÓ GENERAL

A més, la Generalitat haurà de comunicar al Ministeri tots els imports que es paguen amb càrrec als serveis públics fonamentals –nòmines, Educació, Sanitat i Serveis Socials– a través dels informes de la interventora general de la Generalitat, qui haurà de signar un “certificat” que no s’està finançant res il·legal amb càrrec a l’erari públic.

Amb aquestes dades, serà el Govern espanyol qui realitzi directament els pagaments de les nòmines i de les despeses relacionades amb Educació, Sanitat i Serveis Socials que sumen bona part dels 1.400 milions d’euros que rep Catalunya cada mes amb càrrec al sistema de finançament autonòmic.

Es tracta d’aplicar el mateix sistema que s’havia vingut utilitzant amb el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), amb el qual el Govern paga directament les factures dels proveïdors de les CCAA i els venciments de deute. Aquestes factures es carreguen a la plataforma FACE d’Hisenda i els pagaments són alliberats per l’ICO.

Hisenda no tocarà la partida corresponent als impostos cedits a Catalunya i que suposa una recaptació d’entre 240 i 250 milions al mes. “Ells tenen una capacitat de finançament petit i en això no entrem”, ha exposat Cristóbal Montoro.

A més, el ministre ha explicat que les operacions d’endeutament tant a llarg com a curt termini hauran de ser autoritzades a partir d’ara per Hisenda. Fins al moment era obligatori el permís del Consell de Ministres per a les operacions d’endeutament a llarg termini de les CCAA acollides al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), les incomplidores del dèficit i la regla de despesa.

DEMANA AlS BANCS ACTUAR

Al costat d’aquestes mesures, el Ministeri enviarà l’acord del Govern espanyol a les entitats financeres perquè no col·laborin amb activitats il·legals “com ja fan front a altres possibles actuacions delictives com pot ser el blanqueig de diners”. Els insta a exigir que qualsevol pagament de la Generalitat estigui acompanyat d’un certificat de la Intervenció General i si detecten que pot estar relacionat amb l’1 d’octubre “hauran de comunicar-ho al Ministeri Fiscal”.

Les mesures es publicaran a l’inici de la setmana vinent i començaran a córrer els terminis i encara que Montoro no ha precisat durant quant temps estarà el Govern espanyol controlant els pagaments de la Generalitat, sí ha precisat que ho farà mentre “duri la situació d’excepcionalitat” i mentre “se segueixin negant a complir la llei i posin en risc la prestació de serveis públics, les transferències a les famílies i els pagaments a la dependència” que, ha afegit, es garanteixen amb les mesures que ha adoptat el Govern central.

ELUDEIX EXPLICAR SI S’APLICARÀ EL 155

Cristóbal Montoro no ha volgut precisar si, en cas d’incompliment reiterat de la Generalitat, aplicarà l’article 26 de la Llei d’Estabilitat Pressupostària, que preveu la intervenció parcial de l’autonomia, amb acord del Senat, d’acord amb l’article 155 de la Constitució.

Sí ha recalcat que li sembla “molt vàlid” que s’esmenti la Llei d’Estabilitat Pressupostària perquè és un dels “principals vehicles” per adoptar les mesures acordades aquest divendres. Però ha dit que anava a centrar-se a explicar aquestes mesures que, en la seva opinió, “és impossible que no es compleixin” perquè creu que la Generalitat no demanarà que no es paguin els serveis públics en el seu afany d’incompliment amb les normes estatals.

En aquest sentit, Montoro s’ha preguntat “a qui li molesta el control de la legalitat” i “què vol fer la Generalitat amb el pressupost si no és capaç d’informar que els estan usant per pagar la Sanitat, l’Educació o la dependència…”. “Què és el que estan pensant pagar?”, s’ha preguntat abans d’etzibar: “això és el que anem a evitar, les males idees”.

“ANEM A EVITAR LES MALES IDEES”

En ser preguntat si el Govern central té coneixement de com està finançant l’Executiu català el referèndum de l’1 d’octubre, el ministre ha precisat que a ell no li consta que existeixi un “fons de rèptils” i que això només es pot afirmar des del desconeixement del que és el control pressupostari.

Referent a això ha explicat que fins a final d’agost tenen la seguretat de les dades que ha facilitat la intervenció general, encara que ha matisat que ell no es pot pronunciar a hores d’ara si “pot haver-hi hagut un falsejament de document públic” en relació amb aquestes dades.

El que sí ha volgut deixar clar és que tampoc pot haver-hi ni un euro privat a pagar una activitat que és il·legal. “Un referèndum il·legal no pot tenir cap finançament, sigui pública o privada i això és el que estem garantint amb aquests mecanismes”, ha postil·lat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor