15.06.2016 - 15:29
PALMA DE MALLORCA, 15 (EUROPA PRESS)
“Tot crim”. Així ha resumit el fiscal anticorrupció Pedro Horrach el paper de la infanta Cristina vist pels qui l’han portat al banc dels acusats en el marc del cas Nóos.
Unes acusacions “saturades” a més d'”elements ornamentals que provoquen tanta sorpresa” que han portat el representant del Ministeri Públic a utilitzar una de les proclamacions del ‘Jo acuso’ d’Émile Zola: “Quanta buidor!”.
“És Infanta d’Espanya, crim; és llicenciada en Ciències Polítiques i treballadora a La Caixa, crim; en una ocasió va visitar la seu de l’Institut Nóos per recollir el seu marit, crim; té una societat al costat del seu cònjuge: crim; no es torba davant de les preguntes de l’instructor: crim; ni un sol testimoni l’ha incriminat, crim. Tot crim. Sempre crim”, ha etzibat Horrach al final de l’exposició del seu informe final en el judici del cas Nóos, que s’ha prolongat durant gairebé quatre hores.
Segons el parer del fiscal, la instrucció de la causa ha suposat diversos anys “perduts en ravals del que va ser una sospita trasbalsada per algun mitjà de comunicació”.
El fiscal ha manifestat que la conducta de l’exduquessa, per a qui Manos Limpias reclama vuit anys de presó per considerar-la cooperadora necessària de dos delictes fiscals, no constitueix cap infracció administrativa tributària, de manera que un fet que no és il·lícit en aquest àmbit “no pot ser-ho des del punt de vista penal quan s’hi trasllada”.
Horrach, els al·legats del qual han començat a les 9.20 hores i han acabat passades les 13.05, ha fet alhora al·lusió a dues sentències de l’Audiència Provincial de les Balears per dues causes de corrupció política, els anomenats casos Maquillatge i Scala.
Sobre aquesta qüestió, ha recordat l’absolució d’Elisabeth Diéguez, tot i ser administradora al costat del seu marit de la productora Studio Media, que es va beneficiar amb fons públics amb l’objectiu aparent de difondre per ràdio uns programes sobre patrimoni que ja havien estat emesos i remunerats.
Pel que fa al cas Scala, Horrach ha manifestat com les dones de tres dels processats en la causa administraven al costat dels seus marits diverses de les societats que van rebre fons públics de la trama de desviament de fons des del Consorci de Desenvolupament Econòmic de les Balears (CDEIB), per la qual cosa l’exconseller del PP Josep Juan Cardona va ser condemnat a la pena de presó més alta imposada a un polític a Espanya: 17 anys de presó.
De fet, ja a l’informe que va exposar al judici del cas Scala, el maig del 2013, Horrach es va defensar, de manera velada i irònica, de les crítiques rebudes per no donar suport a la imputació de la Infanta, i va comparar la seva situació amb la de les dones dels empresaris acusats en aquest procediment.
“Reflexiono això perquè, potser, i pensant en altres casos, sí que haurien d’haver estat imputades pel principi d’igualtat”, va arribar a etzibar.