AMP.- Salut obre diligències per aclarir responsabilitats sobre el brot de botulisme

  • La Conselleria de Salut de la Generalitat ha obert diligències per aclarir responsabilitats sobre el brot de botulisme detectat la setmana passada a la província de Girona, on dos bombers es troben ingressats en estat greu després de consumir mongetes blanques contaminades en pots de conserva de vidre.

VilaWeb
Redacció
04.07.2016 - 19:07

BARCELONA, 4 (EUROPA PRESS)

La Conselleria de Salut de la Generalitat ha obert diligències per aclarir responsabilitats sobre el brot de botulisme detectat la setmana passada a la província de Girona, on dos bombers es troben ingressats en estat greu després de consumir mongetes blanques contaminades en pots de conserva de vidre.

Ho ha explicat el secretari de Salut Pública, Joan Guix, en roda de premsa, després que aquest dilluns s’hagi confirmat la presència de la toxina botulínica en un pot del lot L-146-16, envasat a La Rioja per Hermanos Cuevas S.A.

Salut ha reforçat la “vigilància epidemiològica activa”, i ha mantingut l’alerta sobre 31.248 pots de vidre de 400 grams pertanyents als lots L-146-16, L-155-16, L-166-16, L-160-16, L-127-16, L-120-16, L-082-16 i L-116-16 de les marques Bonpreu, Condis, Ifa Eliges i Aldi, els quals s’han retirat del mercat, i els responsables de salut pública han fet una crida a tornar al supermercat els pots afectats.

“Hem obert unes diligències informatives per veure si algú de la cadena ha incorregut en algun tipus d’irresponsabilitat”, ha remarcat Guix, que ha destacat que una vegada analitzada aquesta situació es veurà si Catalunya té capacitat de sanció sobre aquest cas.

El secretari de Salut Pública ha manifestat la sorpresa dels tècnics per aquesta contaminació, ja que aquesta s’acostuma a produir en contextos casolans, i no industrials que són “processos molt segurs”, ha dit.

A Catalunya, s’han registrat set brots d’aquest tipus des del 1990 al 2015, temps en què s’han vist afectades 20 persones sense que s’hagi produït cap mort, malgrat els nivells alts de complicació del brot.

En espera de més explicacions de les autoritats de La Rioja, la sotsdirectora de Promoció de Salut Pública, Imma Cervós, ha atribuït el problema a un “error puntual”, i ha traslladat un missatge de calma a la població sobre el consum d’aquest tipus de conserves.

Guix ha explicat la seqüència dels fets, que van començar el 28 de juny quan des de la Unitat de Vigilància Epidemiològica de Girona es va alertar de dos possibles casos de botulisme, després que el dia abans dos membres d’un grup de bombers de Palafrugell mengessin mongetes d’un pot contaminat.

Abans que l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) confirmés la presència d’un pot contaminat, s’havia extremat la vigilància sobre altres productes consumits, com trossos de bacallà i una salsa de calçots, que han resultat innòcues.

Guix ha celebrat la ràpida resposta de les companyies distribuïdores, que van portar a terme una ràpida immobilització i retirada de lots de mongetes i de bacallà sospitosos.

POC FREQÜENT, PERÒ GREU

El botulisme és una intoxicació poc freqüent però greu, que s’associa amb la producció d’una toxina en alguns aliments en els quals s’han desenvolupat determinats bacteris del gènere Clostridium.

S’associa normalment amb aliments en conserva esterilitzats de manera incorrecta i amb altres tipus d’aliments en els quals no es respecten les condicions de conservació en refrigeració i es mengen sense cuinar.

Els signes d’intoxicació poden aparèixer entre 12 i 36 hores després de la ingesta de l’aliment contaminat, tot i que hi ha casos descrits a les dues hores i, fins i tot, als vuit dies.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor