10.05.2017 - 20:02
MADRID, 10 (EUROPA PRESS)
La Vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, ha traslladat aquest dimecres al president de la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), Miguel Borra, la seva preocupació per la situació que poden sofrir els funcionaris de Catalunya davant el procés secessionista, si bé ha assegurat que l’Estat vetllarà per la seguretat jurídica dels treballadors públics si reben ordres il·legals.
La Central Sindical i la vicepresidenta han valorat la defensa de l’ordenament jurídic vigent i la necessitat de preservar la tasca i professionalitat dels empleats públics catalans al marge d’aquest procés, evitant que es vegin perjudicats per decisions de dubtosa legalitat.
En aquest sentit, Sáenz de Santamaría ha conegut de primera mà el protocol dissenyat pel sindicat davant la possibilitat que es donin aquest tipus de situacions. El protocol elaborat pel sindicat, d’entrada, recomana als empleats públics que, en el cas de rebre una ordre que entenguin que pot ser il·legal, la demanin per escrit, amb tota la celeritat possible, per tenir constància suficient i advertir l’Administració dels seus dubtes. D’aquesta manera, es pretén salvaguardar la seva responsabilitat davant les conseqüències del seu compliment.
En el cas que el superior jeràrquic persisteixi en el requeriment de l’ordre, el protocol recomana deixar la constància al superior del seu semblar sobre la il·legalitat de l’ordre i acudir als recursos legals.
Finalment, el CSIF informa en un comunicat que en els casos més extrems, quan la il·legalitat sigui manifesta, recomana que el treballador apliqui el seu dret a no acatar l’ordre i posar-ho en coneixement dels serveis d’inspecció competents. Així mateix, el sindicat recomana interposar la corresponent denúncia davant la Policia, Fiscalia o òrgans judicials si s’estima que es pot incórrer en una situació il·lícita, des del punt de vista penal.
A mitjans de mes, el sindicat mantindrà també una trobada amb el Delegat del Govern espanyol a Barcelona per analitzar la situació.
RESPOSTA A LLACH
El sindicat més representatiu en les administracions públiques, i que compta amb presència en el sector privat, va respondre fa unes setmanes a la declaració del diputat de JxSí, Lluis Llach, que va instar a sancionar els funcionaris que incompleixin la llei de transitorietat catalana.
Des de CSIF es va recordar que “no és la primera vegada” que Llach fa declaracions d’aquest tipus que creen “alarma social” i va titllar de “fanfarronada” la declaració. “Creiem que aquest tipus d’amenaces són del tot inadequades i creen alarma social en el col·lectiu de l’administració pública i en la població catalana en general”, va assenyalar en un comunicat.
El Parlament català impulsa a través de JxSí i la CUP les conegudes com tres lleis de ‘desconnexió’, una de les quals –la de transitorietat jurídica– preveu dotar Catalunya d’una legalitat pròpia si s’independitza.
CONDICIONS LABORALS
En la trobada, a més, es va abordar la situació de les administracions públiques espanyoles i les reivindicacions laborals del col·lectiu que treballa en aquest àmbit. Així, tots dos han coincidit en l’esforç realitzat pels empleats públics com a conseqüència de la crisi econòmica i en la necessitat d’avançar en la recuperació, tant del seu poder adquisitiu, com de les condicions laborals, en línia amb les millores de les xifres econòmiques.
En aquest sentit, des del sindicat s’ha recordat la necessitat de millorar les retribucions contemplades als Pressupostos Generals de l’Estat, amb una clàusula de revisió salarial a finals d’any i un acord de legislatura per recuperar el poder adquisitiu previ a la baixada salarial realitzada el 2010 pel llavors Govern del PSOE.
Segons informa Presidència en un comunicat, Sáenz de Santamaría va coincidir amb Miguel Borra a destacar també la importància de l’acord històric signat el passat mes de març amb el Ministeri d’Hisenda i que permetrà la convocatòria de 250.000 llocs de treball en tres anys.
Referent a això, des de CSIF s’ha emfatitzat la necessitat de vetllar perquè les convocatòries es produeixin amb celeritat, transparència i equitat en el conjunt de l’Estat per pal·liar la pèrdua d’ocupació que s’ha produït durant els últims anys.