AMP.- Remedios Zafra, Premio Anagrama d’Assaig amb un retrat dels “precaris de la cultura”

  • L'escriptora i professora de la Universitat de Sevilla Remedios Zafra ha rebut aquest dimecres el 45è Premi Anagrama d'Assaig amb el llibre 'El entusiasmo. Precariedad y trabajo creativo en la era digital', en el qual navega en el "costat fosc de la creació a la xarxa i els seus entusiastes col·laboradors".

VilaWeb
Redacció
27.09.2017 - 13:13

BARCELONA, 27 (EUROPA PRESS)

L’escriptora i professora de la Universitat de Sevilla Remedios Zafra ha rebut aquest dimecres el 45è Premi Anagrama d’Assaig amb el llibre ‘El entusiasmo. Precariedad y trabajo creativo en la era digital’, en el qual navega en el “costat fosc de la creació a la xarxa i els seus entusiastes col·laboradors”.

Ho ha anunciat l’editora d’Anagrama, Silvia Sesé, en roda de premsa per anunciar el premi, dotat amb 8.000 euros, que ha comptat amb un jurat format per Jordi Gracia, Chus Martínez, Joan Riambau, Daniel Rico i la mateixa editora.

L’assaig retrata les formes de precarietat des del petit, entrellaçant la descripció etnogràfica amb la literària, de manera que personatges imprevists, més propis d’una novel·la, entren en joc per reflectir la complexitat de l’escenari i les contradiccions del nostre temps.

Per a Gracia, l’assaig navega en el “costat fosc de la creació a la xarxa i els seus entusiastes col·laboradors” en una intrigant combinació d’assaig propositivo i narració intencionada, que aborda la qüestió dels treballadors en precari.

“Fins a sembla viure’s una feminització del treball en el pitjor sentit: voluntariosos, imaginatius, compromesos però explotats sovint per ells mateixos i els seus afanys competitius”, Gracia.

“El llibre atén les preocupacions d’un gran col·lectiu que es preocupa per la construcció d’un món millor, amb valors de gènere i d’igualtat sense precedents, i com aquest esforç és, simultàniament, la base d’una nova explotació”, ha ressaltat Martínez.

Per a Martínez, es tracta d’una lectura que no solament esbossa un estat de la qüestió, sinó que convida el lector a participar d’un sentiment que determina avui les relacions intergeneracionals i els seus horitzons de futur”.

L’entusiasme és un llibre generacional sobre els qui van néixer a la fi del segle XX i van créixer sense èpica però sí amb expectatives, fins que la crisi va asseure les bases d’un nou escenari que s’ha fet estructural: “l’escenari de la precarietat i la desil·lusió”.

“VOCACIÓ D’ÈPOCA”

Segons l’editorial, es tracta d’un llibre amb “vocació d’època”, un assaig sobre el subjecte precari en els treballs culturals, creatius i acadèmics contemporanis en el marc de l’agenda neoliberal i el món en xarxa.

Es pregunta com la vocació i l’entusiasme són instrumentalitzats avui per un sistema que afavoreix l’ansietat, el conflicte i la dependència en benefici de la hiperproducción i la velocitat competitives.

La burocratització de la vida dels treballadors culturals corre el risc de neutralitzar-los, anul·lant als subjectes que haguessin de dedicar-se a investigar i crear, cansant-los per endavant per aliar-se i reivindicar, però també apagant la seva passió intel·lectual.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor