29.06.2016 - 16:31
|
Actualització: 16.03.2017 - 14:33
Hollande avisa que la UE negociarà el Brexit “amb el Regne Unit i “no amb una part del Regne Unit”
BRUSSEL·LES, 29 (EUROPA PRESS)
El president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha volgut deixar clar aquest dimecres que “si el Regne Unit se’n va (de la UE), Escòcia també se’n va” i s’ha mostrat “radicalment” en contra que Escòcia, que vol continuar a la UE, tingui “cap” competència per negociar amb la UE en aquest procés de divorci.
“Les competències d’Escòcia per negociar amb la UE són nul·les. El Govern espanyol s’oposa que aquestes negociacions (per a la sortida del Regne Unit) es facin amb algú diferent del Govern del Regne Unit”, que ha de ser “l’únic interlocutor”, ha assenyalat Rajoy en la roda de premsa al terme de la cimera europea.
“La resta, són problemes interns del Regne Unit”, ha assenyalat en al·lusió als desitjos d’Escòcia, però també de Gibraltar –territori al qual no ha esmentat–, d’idear alguna fórmula que els permetés continuar a la UE, tot i que Anglaterra se’n vagi.
Segons l’opinió de Rajoy, una fórmula així no ho permeten els Tractats, a més que creu que la resta de socis comunitaris també s’hi oposen.
El cap de l’Executiu no ha volgut avançar, tanmateix, si Espanya vetaria una eventual sol·licitud d’Escòcia, si s’independitzés del Regne Unit, d’adherir-se a la UE en un futur, perquè ha dit que aquest escenari en qualsevol cas queda “molt lluny”.
“El que passi en el futur jo ja no ho sé. Però si el Regne Unit arriba a un acord amb la UE per anar-se’n, Escòcia també se’n va”, ha insistit.
Preguntat per les conseqüències que el futur d’Escòcia pugui tenir a Catalunya, Rajoy ha assegurat que “el fet que el Regne Unit se’n vagi de la UE no té res a veure amb els plantejaments que alguns dirigents polítics fan a Catalunya”.
“El Regne Unit se’n va, i amb ell tots els qui formen part del Regne Unit.
“No té res a veure amb Catalunya”, ha insistit, i ha restat importància al fet que la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, hagi estat rebuda pel president del Parlament Europeu, Martin Schulz, i es reuneixi aquest dimecres amb el cap de l’Executiu comunitari, Jean-Claude Juncker.
Precisament Juncker ha justificat aquesta trobada subratllant que que Escòcia “s’ha guanyat el dret a ser escoltada” per la Unió Europea.
El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha estat l’únic a declinar la petició d’una trobada per part de Sturgeon, perquè considera que “no és el moment adequat” per aquesta reunió, segons han informat des del seu gabinet.
El president francès, François Hollande, en canvi, ha indicat que la ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, té “la possibilitat d’explicar-se” davant de les institucions europees, però que la UE negociarà amb el Regne Unit i “no amb una part del Regne Unit”.
“En funció de la negociació, serà possible preveure situacions o solucions que podran eventualment implicar Escòcia”, ha assenyalat Hollande en una roda de premsa, on també ha ressaltat que, en qualsevol cas, aquestes “solucions” sobre la qüestió escocesa vindrien després d’haver arribat a un acord amb Londres.
NI VENJANCES NI PREMIS
En la roda de premsa, Rajoy ha tornat a defensar “la màxima calma, serenitat i previsibilitat” per encarar les negociacions sobre la sortida del Regne Unit “sense venjances ni premis” i ha insistit que en aquest període transitori fins que es culmini el Brexit “no passarà res” perquè els “gairebé 140.000” espanyols que viuen al Regne Unit mantindran “els seus drets com a ciutadans europeus” com fins ara, de la mateixa manera que els 400.000 residents britànics fixos a Espanya. “Aquesta dada ens ha de donar serenitat”, ha dit.
A partir d’aquí, ha defensat l’interès que el Regne Unit sigui “un soci pròxim de la Unió Europea” i hi hagi “un equilibri de drets i obligacions”, ha reiterat la “prioritat” de l’Executiu espanyol de “defensar els interessos dels ciutadans espanyols i, en paral·lel, defensar el projecte d’integració europeu” i ha confiat que Espanya també crearà un equip encarregat de seguir el procés de negociació. “Nosaltres seguirem aquest assumpte perquè ens importa molt”, ha argumentat.
El cap de l’Executiu en funcions ha subratllat la importància de l’acord tancat en la primera reunió amb els seus homòlegs sense David Cameron, per deixar clar que “l’accés al mercat interior necessita l’acceptació de les quatre llibertats”, és a dir, la de moviment de persones, béns, serveis i capitals.
Al marge de les relacions futures entre el Regne Unit i la UE, Rajoy ha confiat que Espanya i el Regne Unit mantinguin les seves relacions “magnífiques” si “abandona definitivament la Unió Europea”.
“Com correspon a dos països que tenen una gran relació”, ha dit, i alhora ha confiat que els turistes britànics seguiran venint a Espanya, després d’incidir que Espanya no només té “superàvit” en la balança comercial al Regne Unit als serveis turístics.