AMP.- Puigdemont: “L’Estat espanyol no disposa de tant poder per impedir tanta democràcia”

  • Demana a Rajoy "sentit d'Estat i voluntat" per pactar el referèndum o serà unilateral

VilaWeb
Redacció
22.05.2017 - 22:50

Demana a Rajoy “sentit d’Estat i voluntat” per pactar el referèndum o serà unilateral

MADRID, 22 (EUROPA PRESS)

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reivindicat aquest dilluns la celebració d’un referèndum sobre la independència de Catalunya perquè els catalans puguin exercir el seu ‘dret a decidir’: “L’Estat espanyol no disposa de tant poder per impedir tanta democràcia”.

Ho ha dit des de la Caja de Música del Palacio de Cibeles de Madrid, on ha protagonitzat la conferència ‘Un referèndum per a Catalunya. Invitació a un acord democràtic’, al costat del vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller Raül Romeva.

Puigdemont ha convidat formalment al president del Govern, Mariano Rajoy, a obrir una ‘operació diàleg’ i començar a negociar bilateralment un referèndum des del sentit d’Estat: “Amb voluntat política tot és possible”.

Vol parlar amb Rajoy sense condicions prèvies, límits, apriorismes, retrets, amenaces ni subterfugis, però adverteix que “no van a cabre molts més rebutjos” i que el procés sobiranista seguirà amb o sense l’aval de l’Estat.

Esperarà una proposta de Rajoy fins a l’últim minut de pròrroga perquè és el que mereixen la democràcia catalana i de la resta d’Espanya, “però que no càpiga cap dubte que, si no s’articula una proposta pactada per absència de voluntat del Govern espanyol, el compromís del Govern amb el seu poble és democràticament inviolable”.

Si no hi ha pacte, Puigdemont convocarà de totes maneres un referèndum i el Govern tornarà a instar llavors l’Estat a dialogar per abordar els termes de la separació i “contribuir a la transició del nou Estat català que mantindrà els llaços fraternals amb Espanya”.

NI LIQUIDAR NI NEGAR ESPANYA

El líder de l’Executiu català ha reivindicat que a Catalunya no hi ha ruptura social ni fugides d’empreses ni es persegueix a ningú per les seves idees, llengua, origen o cultura, sinó que hi ha una societat “feliçment discrepante, en aquest assumpte –el referèndum– i en molts uns altres, com en les democràcies madures”.

Puigdemont ha defensat les bondats del procés sobiranista i ha desmentit que es pretengui liquidar Espanya o negar-la: “Es tracta efectivament de l’autodeterminació de Catalunya, que en cap cas pretén negar a ningú sinó afirmar-se a si mateixa”.

Ha repassat la gestació de l’actual full de ruta des de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra l’Estatut en 2010, moment en el qual Catalunya va prendre consciència que mai havia “pintat gens i només havia estat un miratge d’utilitat –per a l’Estat– que, en la pràctica, sempre afavoria als mateixos”.

La sentència del TC va fer que el catalanisme reivindiqués el seu orgull per defensar el seu ‘dret a decidir’ amb esperança i “no des del victimisme ni la frustració”, un anhel que Puigdemont proposa canalitzar seguint l’exemple de l’el Regne Unit i Escòcia.

Està disposat a parlar de la pregunta, la data i els requisits de participació i la seva validació, però convocarà unilateralment el referèndum “si el Govern espanyol segueix obstinat en el ‘no’ a tot”.

I ha destacat que la seva aposta és convocar una consulta la pregunta de la qual no porti a confusió i “que tothom sàpiga què significa votar ‘sí’ i votar ‘no”, i espera poder-la acordar amb el Govern i amb la resta de forces estatals, a els qui també ha convidat al diàleg.

NI EN EL SENAT NI Al CONGRÉS

Puigdemont ha defensat el referèndum en la Caixa de Música de Madrid perquè es va declinar la seva de fer-ho en l’Antic Saló de Sessions del Senat: tampoc ho ha fet al Congrés, com va proposar el Govern central, perquè comportaria “un fracàs evident”.

Ha recordat el pas per l’hemicicle del llavors lehendakari Juan José Ibarreche en 2010 i de diversos diputats catalans en 2014: “Anar al Congrés per difuminar davant els observadors internacionals l’absència de voluntat política del Govern de l’Estat és un error en el qual ja no anem a participar”.

Puigdemont lamenta la contradicció que suposa definir el procés sobiranista com el repte més greu d’Espanya –com va fer Rajoy en el seu discurs d’investidura a l’agost de 2016– però no oferir cap proposta i “no permetre ni tan sols parlar”.

Aquesta estratègia de “mirar cap a un altre costat” i no reconèixer el problema, és una greu irresponsabilitat i suposa agreujar un problema que el Govern proposa solucionar donant la veu als ciutadans.

AGRAÏMENT A CARMENA

Puigdemont ha començat el seu discurs agraint a l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, haver brindat al Govern l’oportunitat d’expressar-se: “El seu compromís democràtic contribueix a les solucions allà on uns altres, que tenen major responsabilitat, sembren problemes”.

Ha avisat que el procés sobiranista no va a desaparèixer per si solament i que no es tracta “ni d’un suflé ni una malaltia ni fruit de cap trastorn emocional”, sinó d’una demanda majoritària i transversal dels ciutadans exemplificada en el més de mig milió de suports que ha collit l’Pacte Nacional pel Referèndum.

El president català ha invocat al Rei Felipe VI i al missatge que va defensar en 1990, quan era príncep de Girona, que ‘la democràcia expressa els seus projectes en les urnes’, i també s’ha referit al pacte d’Estat que es va aconseguir fa 40 anys per restablir la Generalitat després de la dictadura franquista.

“El Govern de llavors va actuar amb responsabilitat, va habilitar una solució” malgrat que la Constitució àdhuc no existia i la legislació vigent no ho contemplava, la qual cosa demostra que la voluntat política és la clau de la solució.

En canvi, l’actual Executiu ha optat per judicializar el procés sobiranista i negar-se a dialogar, fent una defensa acérrima de “visions sacralizantes de l’Estat i la seva unitat” i negant el dret a vot també dels catalans no independentistes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor