AMP.- Puigdemont, JxSí i la CUP signen la llei del referèndum i la registraran el dilluns

  • Deixen la presentació de la llei de transitorietat jurídica per a finals d'agost

VilaWeb
Redacció
28.07.2017 - 14:45

Deixen la presentació de la llei de transitorietat jurídica per a finals d’agost

BARCELONA, 28 (EUROPA PRESS)

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els diputats independentistes del Parlament, els de JxSí i la CUP, han signat aquest divendres de forma conjunta la llei amb la qual volen convocar el referèndum l’1 d’octubre.

Els diputats de JxSí, entre ells el propi president, i els de la CUP han aprofitat la celebració aquest divendres de l’últim Ple del Parlament abans de les vacances per signar la norma de forma conjunta.

No és habitual ni necessari que una llei pendent d’entrar al registre porti la signatura de tants diputats, però amb aquest gest volen exhibir unitat i compromís amb el referèndum que volen celebrar després de l’estiu.

Segons el reglament del Parlament, un grup parlamentari pot presentar una llei amb l’única signatura del portaveu o també la pot presentar un diputat amb la signatura d’altres quatre parlamentaris, d’aquí el simbolisme que l’hagin signat tants diputats.

Més enllà de signar-la, els dos partits tenen previst portar la llei al registre del Parlament el dilluns, l’últim dia en què la Cambra obrirà abans de finalitzar el període de vacances i tancar les seves portes fins al 15 d’agost.

Una vegada registrada la llei no entrarà en tràmit parlamentari fins que la Mesa del Parlament, l’òrgan rector de la Cambra, ho decideixi en una reunió –tradicionalment es reuneix els dimarts al matí–.

La primera reunió després de les vacances està fixada pel 16 d’agost –aquesta vegada serà un dimecres perquè el dimarts és festiu–, però no és segur que s’admeti a tràmit aquell dia.

Aquest òrgan de la Cambra està presidit per Carme Forcadell i sota el control de JxSí, ja que té quatre dels set membres totals, per la qual cosa està en les seves mans decidir quan inicia aquesta tramitació parlamentària.

Els temps en què es faci la tramitació no és un tema menor, ja que també marcarà el ritme de les impugnacions per part del Govern central; a més, amb la nova reforma del reglament, podrien forçar un ple extraordinari i aprovar la llei en un sol dia –si el Constitucional no la tomba–.

LLEI DE TRANSITORIETAT

D’altra banda, els dos partits independentistes han acordat deixar la presentació d’una altra de les lleis sobiranistes, la de transitorietat jurídica, fins a finals del mes d’agost, malgrat que van anunciar que ho farien abans de finalitzar juliol.

JxSí i la CUP es troben immersos en una campanya per tot el territori català per explicar les “garanties” de la llei del referèndum, per la qual cosa consideren que presentar ara la de transitorietat hagués pogut generar confusió entre els ciutadans, al·leguen fonts de JxSí.

DIFERÈNCIES

La llei del referèndum és la que regula la consulta anunciada per l’1 d’octubre, mentre que la llei de transitorietat és la que certifica la independència i assenti les bases de la transició de l’ordenament jurídic actual en un de català.

L’elaboració de la llei de transitorietat ha estat envoltada d’un gran secretisme: JxSí i la CUP van anunciar que tenien un acord al desembre del 2016, però des de llavors no han desvetllat el seu contingut.

El dia de l’acord tan sols van desvetllar els diversos epígrafs que té la llei i que l’article 1. preveia declarar Catalunya com una “República de dret, democràtica i social”.

ABANS O DESPRÉS?

Existeix un altre debat obert entre els socis sobiranistes: si la llei de transitorietat jurídica ha d’aprovar-se abans del referèndum de l’1 d’octubre o després.

Els partidaris d’aprovar-la abans esgrimeixen que el Parlament ha de mostrar determinació i deixar clar què succeirà si guanya el ‘sí’ en el referèndum, mentre que els partidaris d’aprovar-la després esgrimeixen que no es pot donar llum verda a una norma així sense que els catalans decideixin en la consulta si volen o no ser independents.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor