21.07.2016 - 19:02
Demana a sobiranistes menys soroll i més rigor: cal passar del “sorollòmetre al rigoròmetre”
BARCELONA, 21 (EUROPA PRESS)
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat al pròxim Govern espanyol que tingui la valentia d’afrontar la situació a Catalunya i les demandes que formulen els partidaris del procés sobiranista: “O mira de cara el principal problema que té, o se li passarà l’arròs”.
Així ho ha exposat en un acte en el Col·legi d’Economistes de Catalunya en què s’ha presentat el número extraordinari que ha fet la ‘Revista de Catalunya’ per analitzar l”Impacte econòmic de la independència’, en què s’analitzen les bondats econòmiques d’un Estat català.
El president català ha criticat els partits estatals que el seu problema no és que no sàpiguen com afrontar la demanda d’independència d’una part majoritària, segons la seva opinió, de la societat catalana, sinó que fins ara no ha volgut ni “reconèixer” que existeix aquest fenomen polític.
Puigdemont també ha assegurat que s’acosten uns mesos decisius per culminar el procés sobiranista, i ha garantit que els poders públics actuaran amb rigor a l’hora de fer qualsevol pas cap a l’Estat català: “La independència es farà amb rigor o no es farà”.
El president ha assegurat que fins ara els partidaris de la independència han fet molt de soroll –necessari, ha dit– a favor del procés sobiranista, i ara toca que aquest soroll deixi pas a focalizar-ho tot en el rigor: “El sorollòmetre ha anat molt bé. Ara toca mesurar-nos amb el rigoròmetre”.
“ALTES COTES DE RIGOR”
Puigdemont sosté que aquesta aposta pel rigor permetrà la possibilitat d’acabar de convèncer els indecisos amb el procés sobiranista: “A la gent que està interessada amb la independència li hem de demostrar que hem arribat a les més altes cotes de rigor i, després, demanar-los que ens acompanyen”.
Ha assegurat que les dades que aporta l’estudi sobre la viabilitat de la independència de Catalunya li seran molt útils per a la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà al Parlament, i també ha demanat al nou Govern espanyol que tingui present les dades d’aquest informe.
Després d’uns mesos convulsos al Parlament per les relacions difícils entre JxSí i la CUP, també ha volgut llançar un missatge de confiança a aquells partidaris del procés que dubten sobre la viabilitat: “La gent pregunta si ho aconseguirem. La resposta és que ho estem aconseguint”.
CATALUNYA VIABLE
L’estudi presentat defensa la viabilitat de la independència catalana, i entre d’altres qüestions, sosté que una Catalunya independent milloraria la seva qualificació creditícia passant del B+ actual, només un escalafó per sobre de països com Grècia i Veneçuela, fins al AA-, al nivell actual de països com Xile, la Xina o Estònia.
L’editor de la revista, Quim Torra, ha defensat que la publicació pretén aportar dades que permetin afrontar el debat independentista amb arguments sòlids, i ha rememorat unes paraules de la difunta diputada sobiranista Muriel Casals: “A Catalunya, per tenir un Estat del Benestar li convé tenir un Estat”.
El coordinador de l’estudi Modest Guinjoan ha explicat alguns eixos del treball, com l’aportació que fa l’economista Miquel Puig, que sosté que la independència catalana generaria un possible boicot per part de l’Estat amb “efectes reals”, però assegura que l’abast sobre l’economia seria moderat.
L’altre coordinador de l’estudi, el diputat de JxSí Oriol Amat, ha exposat diverses conclusions: una Catalunya independent és viable; una Catalunya independent a la UE permetria un benestar ciutadà més alt, i sosté que és imprescindible que una negociació entre Catalunya, Espanya i la UE “per protegir més bé els interessos de totes les parts”.