AMP.- Presó incondicional per a Sandro Rosell per integrar una organització criminal internacional dedicada al blanqueig

  • La jutge creu que l'expresident del Barça i el seu testaferro a Andorra "fan del delicte la seva manera de vida o la seva font principal d'ingressos"

VilaWeb
Redacció
25.05.2017 - 18:26

La jutge creu que l’expresident del Barça i el seu testaferro a Andorra “fan del delicte la seva manera de vida o la seva font principal d’ingressos”

MADRID, 25 (EUROPA PRESS)

La jutge de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela, ha decretat aquest dijous presó incondicional per a l’expresident del FC Barcelona, Sandro Rosell, i per al seu advocat i presumpte testaferro a Andorra, Joan Besolí, als quals considera integrants d’una organització criminal amb àmbit transnacional dedicada a blanquejar capitals procedents de comissions il·lícites.

Després que tots dos hagin declarat aquest matí davant la magistrada –en el cas de Rosell durant més de dues hores–, tots dos han estat enviats a presó de manera incondicional perquè en els dos casos concorren risc de destrucció de proves, de fugida i de reiteració delictiva.

Per a la titular del Jutjat Central d’Instrucció número 3, sobre Rosell i Besolí existeix risc de fugida “innegable” a causa que com més greus són els delictes i les penes, “més intensa cal presumir la temptació de la fugida”. A més, subratlla que en cap dels dos casos tenen “especial arrelament en territori espanyol”.

Sobre Rosell, la jutge destaca que la investigació ha posat de manifest “la seva facilitat per viatjar i viure temporalment en diferents llocs de tot el món”, sense comptar amb la fortuna, comptes, béns i negocis dels quals disposa fora d’Espanya. De Besolí, recorda que té residència a Andorra, país que, apunta, “no lliura els seus nacionals”.

ENTRAMAT DE COMPANYIES ‘OFFSHORE’

Amb la mesura de presó incondicional, la magistrada també vol “evitar que s’ocultin o destrueixin proves”, atès que la investigació encara no ha conclòs i que Rosell ha creat “un entramat de companyies ‘offshore'”.

Finalment, envia a presó Rosell i Besolí per risc de reiteració delictiva perquè tots dos “vénen operant dins d’un grup organitzat de persones que són investigades també per altres països en relació a activitats semblants” a les de la present causa, “la qual cosa fa pensar que fan del delicte la seva manera de vida o font principal d’ingressos, presentant un total despreniment per les regles essencials de la convivència”.

D’altra banda, la titular del Jutjat Central d’Instrucció número 3 ha deixat en llibertat després d’interrogar-los l’esposa de Rosell, Marta Pineda, l’empresari libanès Shane Ohanessian i Pedro Andrés Ramos –encunyat del presumpte testaferro de l’exdirectiu del club blaugrana– per la seva presumpta implicació a la xarxa.

A Pineda no li ha imposat cap mesura cautelar, mentre que a Ohannessian i Ramos els ha imposat compareixences mensuals davant el jutjat, retirada de passaport i prohibició de sortir del territori, a més d’obligació de fixar número de telèfon i domicili per poder ser localitzats.

‘MODUS OPERANDI’

En l’ordre d’empresonament, la magistrada explica que els investigats formaven una xarxa dedicada a blanquejar diners procedents de comissions il·lícites derivades de la venda dels drets de la selecció brasilera de futbol a una mercantil àrab amb seu en illes Caiman, la denominació social del qual és International Sports Events (ISE). Tot això a través d’un entramat de societats i comptes principalment al Principat d’Andorra.

Segons relata Lamela, al novembre del 2006, Teixeira, en la seva condició de president de la Confederació de Futbol Brasiler (CBF) va signar un contracte amb ISE per obtenir els drets de 24 partits amistosos disputats per la selecció de futbol del Brasil. Com a conseqüència d’aquesta operació, va imposar a la compradora el pagament d’uns fons dels quals en benefici propi es van apoderar Rosell i Teixeira en perjudici de la Confederació brasilera.

La jutge explica que l’expresident del Barça va rebre per aquesta operació més de sis milions i mig d’euros i Terra Teixeira, gairebé 8,4 milions, tot això sense coneixement de la Confederació brasilera i en el seu perjudici.

A fi de donar aparença de legalitat al cobrament d’aquestes quantitats, van utilitzar Uptrend, empresa representada per Rosell perquè signés un contracte amb ISE per actuar com a intermediària en la negociació per a l’adquisició per part d’ISE a la Federació brasilera, presidida per Teixeira, d’un total de 24 partits amistosos, a canvi de la qual cosa Uptrend percebria els gairebé 8,4 milions del brasiler.

Uptrend, els ingressos i pagaments de la qual se centralitzaven en un compte a Andorra, havia estat constituïda per Rosell uns mesos abans als Estats Units i participada per una fundació del Panamà, Fundació Regata, com a únic soci. Una i una altra societat mancaven d’infraestructura que possibilités la realització de l’esmentada activitat econòmica.

El cobrament per part d’Uptrend es va realitzar mitjançant transferències bancàries ordenades des de societats del grup empresarial Dallah Albaraka Group, en el qual està integrada ISE, en comptes d’Andorra en les quals figuraven com autoritzats el mateix Rosell i Joan Besolí. En aquests comptes es reflecteix un moviment de flux de diners amb destinació a Teixeira i persones del seu entorn que actuaven com testaferros a través d’empreses intermèdies administrades i/o relacionades amb Besolí i el seu cunyat, Pedro Antonio Ramos.

Així, l’entramat societari a través del qual es va disposar d’aquests fons són la Fundació Regata, Bonus, Itasca i Arvenel –aquestes tres últimes administrades per Besolí–, que van rebre els fons indirectament d’Uptrend i la finalitat dels quals era la disposició d’aquests per Rosell, Besolí i Teixeira.

D’aquesta manera, la magistrada explica que a través d’aquest entramat empresarial es va orquestrar tota aquesta activitat de comptes d’Andorra amb l’objectiu de transferir els diners que arribaven d’ISE a Uptrend cap a comptes de Teixeira o de persones afins a ell en perjudici de guanys deixats de percebre per la Federació Brasilera de Futbol.

TRANSFERÈNCIES Al MATRIMONI ROSELL-PINEDA

En relació a la quantitat que seria abonada a Rosell, l’acte concreta que entre novembre del 2010 i gener del 2011 el matrimoni Rosell-Pineda va rebre en els seus comptes a Espanya un total de cinc transferències, quatre d’elles provinents de l’empresa suïssa Kentaro encara que ordenades per ISE per un import total de 6,58 milions d’euros.

Sobre aquests pagaments, Rosell va declarar davant l’Agència Tributària que procedien de la venda el 2011 a la societat Sports Investment Offsshore SAL, inscrita al Líban, d’una mercantil propietat del matrimoni anomenada Bonus Sport Marketing per 6,58 milions. La jutge diu que els pagaments es van articular mitjançant la compra del 50 per cent de Bonus però això encobria comissions d’ISE a Uptrend pel contracte que tots dos van signar en 2006.

“Per tant (*) el blanqueig d’aquestes comissions d’origen lícit es va dur a terme a través de la citada aparent venda de la mercantil Bonus” propietat de Rosell i Pineda, conclou la magistrada. La persona que va figurar formalment com a comprador no va ser aquesta empresa sinó la societat libanesa Sports Investments, administrada per Ohannessian, amic de l’exdirectiu del Barcelona que hauria actuat de testaferro per encobrir l’operativa de blanqueig.

En definitiva, els 6,58 milions sumats als 8,3 per Uptrend a Andorra “formaven part del mateix acord, ascendint a un total de 14.973.328 euros”, segons detalla la magistrada en sengles actuacions dictades després de prendre declaració als implicats.

Sobre el paper adoptat pel cunyat en aquesta trama, s’assenyala que va rebre en un dels seus comptes a Andorra, procedent de Fundació Regata (que va rebre els diners d’Uptrend) –entre juny del 2009 i octubre del 2010–, un import de 682.628 euros. També va ingressar en els seus comptes andorrans 1,1 milions de la mateixa Fundació; 401.920 euros procedents de Teixeira i 57.075 per Besolí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor