15.06.2016 - 13:05
OVIEDO, 15 (EUROPA PRESS)
L’escriptor estatunidenc Richard Ford ha estat guardonat amb el Premi Princesa d’Astúries de les Lletres 2016, segons ha fet públic aquest dimecres a Oviedo el jurat encarregat de la seva concessió. Aquesta candidatura ha estat proposada pels premis Príncep d’Astúries de les Lletres, Antonio Muñoz Molina (2013) i John Banville (2014), i per l’editora i filàntropa Sigrid Rausing.
Richard Ford (Jackson, Estats Units, 16 de febrer del 1944) es va llicenciar en Literatura el 1966 a la Universitat Estatal de Michigan i va començar Dret a la Universitat de Washington a Saint Louis, estudis que va abandonar per fer un màster d’Escriptura Creativa a la Universitat de Califòrnia a Irvine (1970). El 1971 una beca de la Universitat de Michigan el va permetre començar a escriure la primera novel·la, ‘A piece of my heart’ (‘Un trozo de mi corazón’, 1976).
Va ser professor al Williams College de Massachusetts i en les universitats de Princeton, Harvard, Northwestern i Michigan. El 1981 va treballar com a periodista esportiu a ‘Inside Sports’, a Nova York, fins que el diari va ser venut, i des d’aleshores es va dedicar completament a la literatura.
Considerat per alguns l’hereu legítim de Hemingway, influït, com ell mateix ha reconegut, per Faulkner, i qualificat per Raymond Carver com el millor escriptor en actiu dels Estats Units, no ha acceptat mai que se l’inclogui dins del “realisme brut”, una derivació del minimalisme caracteritzada per la tendència a la sobrietat, la precisió i la parquedat extrema en l’ús de les paraules en les descripcions.
Ford admet, tot i això, que aquesta adscripció li ha servit per donar-se a conèixer a Europa. Els seus personatges acostumen a ser éssers vulgars, amb vides convencionals, que es mouen en atmosferes denses. Ha estat titllat, per aquesta raó, de fer una literatura pessimista i de narrar històries fredes protagonitzades per uns personatges desolats i sense esperança, però ell sosté que un escriptor és el fruit de la seva experiència i que les situacions i emocions a les quals és sensible es converteixen per a ell en material de la seva producció.
PUBLICACIONS
Ha publicat, a més de la ja esmentada, les novel·les ‘The ultimate good luck’ (‘La última oportunidad’, 1981); ‘Wildlife’ (‘Incendios’, 1990), la trilogia protagonitzada per Frank Bascombe, un escriptor fracassat de Nova Jersey que treballa primer com a periodista esportiu i després com a agent immobiliari (‘El cronista d’esports’, 1986; ‘El día de la independencia’, 1996, i ‘Acció de gràcies’, 2006); ‘Canadà’ (2012), rebuda amb gran entusiasme per la crítica, que la va qualificar com “un deu absolut”, i ‘Let me be Frank with you’, 2014 (‘Francament, Frank’, 2015), quatre històries narrades per Bascombe.
És també autor dels llibres de narracions curtes i contes ‘Rock Springs’ (1987), ‘Women with Men’ (‘De mujeres con hombres’, 1997) i ‘A multitude of sins’ (‘Pecados sin cuento’, 2002). ‘Cuentos imprescindibles’ (1998), antologia d’Anton Txékhov, l’assaig ‘Flores en las grietas. Autobiografía i literatura’ (2012) o l’obra completa d’Eudora Welty són algunes de les seves publicacions com antòleg i editor.