19.05.2017 - 18:34
Diu que no es va saber de manera “informal” de l’informe de Fiscalia sobre Monteolivete fins a gener, quan ja s’havia decidit tancar el centre
VALÈNCIA, 19 (EUROPA PRESS)
La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha subratllat que el seu departament treballa “des del minut un” per a assegurar l’adequada atenció en els centres de menors. “Estos xiquets no tenen veu i per açò s’han tapat durant anys un muntó de coses i mentre jo estiga ací, que no ho dubte ningú, estos xiquets tindran veu, dignitat i respecte i els defendré de qualsevol abús de poder. Ja pot vindre el PP, la congregació de qui vullga o el sursum corda, que ací els xiquets valencians tenen la línia de defensa que és la Generalitat”.
Mónica Oltra ha realitzat estes manifestacions en la roda de premsa posterior al ple del Consell a preguntes dels mitjans sobre els casos de suposat maltractament en un centre de Sogorb (Castelló) i falta de manteniment detectat en uns altres i, en concret, per l’informe realitzat per la Fiscalia en el qual advertia de les males condicions de les instal·lacions del de Monteolivete, a València.
Sobre este tema, la vicepresidenta ha subratllat que este informe va ser traslladat de manera “informal” al gener de 2017, quan la Generalitat ja havia pres la decisió de tancar el centre després de produir-se un cas de presumptes abusos sexuals entre menors. A més, ha puntualitzat que “en estos moments” en la Conselleria “no hi ha constància que haja entrat l’acta d’inspecció de Fiscalia amb registre d’entrada” i, per açò, se seguix “rastrejant”. A la pregunta d’un periodista sobre com és possible que no es tinguera coneixement, la consellera ha respost: “Com és possible que no ho sabérem?. La mateixa pregunta em faig jo”.
Interrogada sobre els motius pels quals les instal·lacions no van ser clausurades abans, Oltra –que ha llegit un “cronograma” amb tots els passos i reunions mantingudes durant el procés, entre altres amb representants de la Fiscalia, la Policia i el delegat del Govern a la Comunitat, Juan Carlos Moragues– ha fet notar que als menors cal resituar-los salvant el que ha qualificat de “tetris” i, per a això, no hi ha “una vareta màgica”.
En este sentit, ha remarcat que sí hauria sigut possible fer el trasllat dels xiquets abans de Falles si haguera prosperat la iniciativa d’habilitar unes instal·lacions privades que se cedien a l’Eliana (València), però que no es va materialitzar perquè l’alcalde va supeditar autoritzar la llicència per a poder pernoctar a l’aprovació dels veïns i estos no van accedir per a no “tindre problemes” i que les seues cases perderen valor.
Aleshores, ha relatat, es va acudir al “pla B”, que passa per resituar els menors del centre de Bunyol amb famílies o en altres espais i traslladar allí als de Monteolivete. La raó de retardar-se tres mesos es va deure a què es va optar per deixar que els xiquets acabaren el curs escolar en els seus actuals col·legis. De forma paral·lela, ha recordat el projecte per a habilitar el nou centre de recepció de menors a Llíria (València) però ha fet notar que les obres tarden i que no estarà llest fins al segon trimestre de 2018.
Així mateix, ha asseverat que quan va arribar a la Conselleria l’actual equip, hi havia en eixe centre –amb capacitat màxima per a 56 persones– 80 xiquets i ara hi ha 41. “Que què ha fet la Conselleria? Doncs hem traslladat tots els xiquets que hem pogut”, ha exclamat Oltra, que ha agregat que una altra de les coses que també ha fet el seu departament en este temps és informar de la situació a tots els portaveus parlamentaris en la matèria de tots els partits, “inclòs Juan José Zaplana, del PP”.
“ACÍ TOTHOM SABIA EL QUE ESTAVA PASSANT”
“Ací tothom sabia el que estava passant, inclosa l’oposició perquè els vaig informar jo i espere que no ho neguen i ací s’està treballant des del minut un”, ha sentenciat. En la mateixa línia, ha remarcat que han mantingut reunions “pràcticament cada 15 dies” amb representants de la Fiscalia. “Els veig més que a la meua extensa família”, ha ironitzat, al mateix temps que ha recordat que el centre de Monteolivete està classificat com ‘de recepció’ i la llei no permet barrejar a eixos menors amb els de recintes d’una altra tipologia.
“Sí hem pecat d’una cosa –ha continuat–, d’haver-nos cregut el prejuí que si els governs del PP alguna cosa podien tindre potable era la política familiar. Però, per a què tanta família i després tindre els xiquets així?”.
Així mateix, ha assenyalat que existixen dos actes de 2008 i 2011 on ja s’advertia que calia desmasificar el centre. “I nosaltres no arribem fins el 2015, m’agrada recordar eixe xicotet detall, sobretot per als qui ens pregunten què hem estat fent estos dos anys; doncs a mi m’agradaria preguntar què van fer uns altres durant 20”.
Sobre el centre de Sogorb (Castelló), ha detallat que l’informe de la inspecció de la Generalitat es va rebre el 18 d’abril i que hi havia “indicis” que els xiquets consumien menjar “caducat que tira el supermercat” i rebien dutxes d’aigua “a 15 graus, que és la temperatura aproximada del Mediterrani a l’hivern”. En este punt, ha recalcat que la resposta de la pròpia directora del centre no va ser negar que els menors consumiren menjar rebutjat dels supermercats, sinó negar que anaren sols.
“Quin missatge li estem llançat a uns xiquets que tenen un trauma previ dient-los que ells han de menjar el que no vullguen els altres? Què opinaria un pare al que li digueren que al seu fill en el menjador del seu col·legi li posen menjar caducat?”, ha inquirit.
Sobre este cas de Sogorb, ha ressaltat que alguns dels menors han sigut traslladats a altres centres gestionats per la mateixa congregació religiosa, perquè el problema “no és amb la congregació, sinó amb aquells que no tracten els xiquets com toca”.
NEGA “CORTINA DE FUM”
Mónica Oltra ha negat que les informacions desvetlades sobre l’estat d’estos centres siga “una cortina de fum” per a desviar l’atenció sobre els impagaments als gestors. Ha dit sobre esta qüestió que, mentre continue “l’infrafinançament” depenen de l’arribada del FLA i que, per açò, es treballa per a obrir una línia a través de l’Institut Valencià de Finances (IVF) que permeta avançar els diners.
Ha al·ludit en concret al cas dels treballadors d’Emaús, sobre els quals ha comentat que s’ha pagat fins a febrer i que si no cobren “no és per culpa de la Generalitat” sinó perquè l’empresa “va fer un forat de 23 milions d’euros, cinc d’ells amb la Seguretat Social i l’antic govern del PP no es va donar compte”.
Oltra s’ha referit, d’altra banda, a la dimissió la secretària territorial Rosa Aragonés –que va ser directora general durant el govern del PP– i ha assegurat que el seu treball ha sigut “immaculat” pel que ella mateixa li va demanar ahir que no se n’anara, encara que ha dit que entén que “la pressió mediàtica” o les raons que tinga li hagen portat a prendre eixa decisió.
Finalment, la consellera ha expressat la seua opinió que “tot el sistema de menors hauria de ser públic perquè treballa amb material molt sensible que no pot entrar en col·lisió amb interessos de determinades entitats privades, encara que siguen sense ànim de lucre”.