12.08.2017 - 17:48
MADRID, 12 (EUROPA PRESS)
Metges Sense Fronteres ha anunciat aquest dissabte que suspèn els rescats de migrants al Mediterrani a causa dels plans de les autoritats líbies per crear una vasta zona marítima que retira el permís de navegació als vaixells estrangers, segons ha fet saber la directora de legal de l’ONG, Françoise Bouchet-Shaulnier a Radio France Internationale.
La informació ha estat confirmada pel president de Metges Sense Fronteres Itàlia, Loris De Filippi, a Reuters: “Suspenem les nostres activitats perquè el comportament amenaçador de la Guàrdia Costera líbia és molt greu. No podem posar als nostres companys en perill”, ha declarat.
A més, De Filippi ha criticat les restriccions addicionals que està rebent el grup per part del Govern italià: des de Roma es considera que les ONG poden estar encoratjant als migrants i incorrent en activitats de trànsit de persones, per la qual cosa els va instar a signar un codi de conducta, que inclou l’exigència de presència policial en els vaixells de rescat, tot i que diverses organitzacions, inclosa MSF, ho van rebutjar.
El cooperant assenyala, en aquest sentit, que el Govern d’Itàlia està barrejant l’objectiu humanitari de salvar vides amb “una intenció política i militar” basada a reduir el nombre d’arribades.
De fet, Itàlia està actualment col·laborant amb la guàrdia costanera líbia, que, segons De Filippi, amenaça a les ONG i els impedeix treballar: “L’any passat, la guàrdia costanera va disparar tretze vegades contra un dels nostres vaixells, i en aquella ocasió la situació estava molt més calmada”, ha remarcat.
MSF, de moment sí seguirà amb l’organització SOS Mediterranee, des d’on col·labora prestant servei mèdic en un buc de rescat en el Mediterrani.
El vaixell que l’organització manté en aquest mar, el ‘Vox Prudence’, seguirà ancorat en el port sicilià de Catània.
Gairebé 600.000 migrants han arribat a Itàlia en els últims quatre anys, la immensa majoria a través de màfies en embarcacions il·legals des de les costes de Líbia.
Més de 13.000 persones han mort tractant d’arribar a Europa a través d’aquest pas.