AMP.- Les Corts celebren este divendres un ple extraordinari per a convalidar el decret-llei sobre plurilingüisme

  • El PP critica este "decret mordassa" i insistix que està disposat a usar "totes les armes legals per a defendre la llibertat"

VilaWeb
Redacció
05.09.2017 - 17:21

El PP critica este “decret mordassa” i insistix que està disposat a usar “totes les armes legals per a defendre la llibertat”

VALÈNCIA, 5 (EUROPA PRESS)

Les Corts Valencianes celebraran este divendres un ple extraordinari en el qual el conseller d’Educació, Vicent Marzà, explicarà el decret-llei que regula el plurilingüisme en les aules d’Infantil 3 anys i es votarà la seua convalidació.

Segons han explicat els portaveus dels grups parlamentaris després de la Junta de Síndics, el ple arrancarà a les 12.00 hores i servirà per a complir amb l’obligació de convalidar el decret llei que va aprovar el divendres el ple del Consell en un termini de 30 dies. Este mateix dimarts s’ha publicat la norma en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, amb el que ja ha entrat en vigor.

Des del PP el seu portaveu, Isabel Bonig, ha lamentat que el divendres serà “la culminació del corró” que al seu entendre ha imposat el Consell amb este decret llei, que ha qualificat de “decret mordassa de la societat valenciana” per la fórmula utilitzada, “perquè ningú ho recórrega” i per haver-ho aprovat “en l’últim minut, d’esquena a la comunitat educativa i a la Inspecció”. “Recorda a altres règims”, ha agregat.

Així mateix, ha recordat que va preguntar en diverses ocasions al president de la Generalitat, Ximo Puig, pel pla b que tenia en ment després de la suspensió cautelar del decret de plurilingüisme dictada pel TSJCV però no ha sigut fins a dies abans de l’inici del curs quan s’ha fet públic, quan “tot açò estava preparat i sabia perfectament el que anava a fer”. “Sé que està emmanillat, però ell també comença a ser responsable, perquè per damunt de les butaques estan les persones”, ha dit.

Bonig ha qualificat d'”inaudit” que el decret llei hui publicat dedique més temps al preàmbul que a l’articulat i ha advertit que la Constitució reserva la possibilitat de regular mitjançant esta figura determinades qüestions sempre que no afecten drets fonamentals regulats en el Títol I, com ocorre amb l’educació.

“En política la prepotència no és bona”, ha remarcat la ‘popular’, que considera que el Consell ha perdut “una gran oportunitat” per a rectificar.

La síndica de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, ha sigut crítica també amb esta solució que al seu parer s’ha fet “tard i malament, i amb formes inadequades”, encara que ha ressaltat que el PP tampoc pot “abanderar” esta lluita perquè el Ministeri d’Educació podia haver-ho paralitzat al maig i no ho va fer “perquè no va voler”.

En tot cas, ha lamentat que els grups que sostenen el Consell “sempre han criticat que el PP aprovava tot en l’últim moment i mitjançant decret”, per la qual cosa els ha instat a fer examen de consciència. “Han tingut dos mesos per a fer les coses de manera seriosa i professional”, ha agregat la responsable de Ciutadans.

PODEM: ES PODRIEN HAVER BUSCAT ALTRES FÓRMULES

Per la seua banda, el nou portaveu de Podem, Antonio Estañ, ha assenyalat que este decret llei tracta d’assegurar l’inici del curs amb normalitat i, per tant, ho recolzaran, encara que ha indicat que una altra qüestió és el debat obert entorn del desenvolupament de la política plurilingüe del Consell.

El seu predecessor, Antonio Montiel, ha agregat que açò “no és l’apocalipsi” i encara que no estan d’acord en “moltes de les polítiques que s’estan desenvolupant en educació, amb problemes de gestió greus”, en este cas calia dictar unes mesures per a donar seguretat a famílies, docents i xiquets, davant la “bateria de recursos judicials” al decret de plurilingüisme i l’absència de decisions legals fermes i sobre el fons de l’assumpte.

“Es podien haver buscat fórmules per a no haver hagut de legislar amb urgència a una setmana de l’inici del curs”, ha subratllat.

Més enllà de comprendre les mesures extraordinàries, ha continuat Montiel, “cal replantejar-se el conjunt de polítiques educatives per a donar estabilitat al sistema” i ha citat la necessitat d’una llei d’educació o resoldre temes com els barracons o l’ensenyament en les EOI.

COMPROMÍS: BONIG INTENTA SEMBRAR CAOS

Per la seua banda, el portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha assegurat que Isabel Bonig està “nerviosa” perquè “el seu pla de sembrar caos ha sigut tirat per terra” amb este pla B de la Conselleria i ha remarcat que s’ha esperat fins ara per a veure si en este temps els tribunals es pronunciaven sobre el recurs plantejat contra la suspensió cautelar. A més, ha recordat que tan sols s’ha anul·lat una part del decret –relativa a les certificacions– i no íntegrament.

Ha criticat que PP i Cs hagen intentat sembrar “caos” i “posar pals en les rodes” al plurilingüisme, espantant les famílies, i ha explicat que el decret llei pot ser recorregut pel Govern central. També ha assegurat que no vulnera drets fonamentals i no suposa un “corró” perquè haurà de ser convalidat amb els vots de tres grups.

Sobre les crítiques de Montiel, Ferri ha indicat que “Podem era conscient que era açò el que se n’anava a fer, estava al dia de quina era l’estratègia del Consell”.

PSPV: “ESTEM PERDENT LA XAVETA”

El portaveu del PSPV, Manolo Mata, ha assegurat que “estem perdent la xaveta” amb este debat, ja que els xiquets de 3 anys rebran l’ensenyament que havien triat les seues famílies en el procés de matriculació, es tracta així mateix d’una etapa no obligatòria en la qual es treballen rutines i fins i tot els alumnes “no parlen ni la mitat de cada llengua” correctament, en ser tan xiquets.

El Consell, ha dit, aposta per que la “cinquena del Botànic”, els xiquets que comencen ara la seua escolarització, acaben l’educació obligatòria amb competència en castellà, valencià i anglés”, encara que amb la judicialització de l’assumpte pot ser que “acabe convertint-se en la cinquena del TSJ i d’Isabel Bonig”. “No sé què és el que critica el PP”, ha manifestat.

REUNIÓ DE BONIG AMB EL MINISTRE

Bonig ha assegurat que encara no té data per a la reunió que mantindrà amb el ministre d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo, però en ser preguntada sobre si li traslladaran la petició que interpose un recurs contra este decret-llei, ha indicat que van a estudiar-ho i utilitzaran “totes les armes legals per a defendre la llibertat”. “No descartem utilitzar cap instrument legal”, ha insistit.

Sobre esta trobada, els portaveus de Compromís i PSPV han indicat que volen també una reunió amb el ministre. Ferri ha assenyalat que per a aprofitar la seua agenda, quan es reunisca amb Bonig ho faça amb tots els portaveus perquè “tinga una visió global, no solament el que pensa el PP”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor