AMP.- Les arribades il·legals d’immigrants a Espanya es van multiplicar per quatre al juliol, segons Frontex

  • Les arribades il·legals d'immigrants a les fronteres espanyoles es van multiplicar per quatre al juliol pel que fa a les registrades en el mateix mes del 2016, fins aconseguir les 2.300, segons les dades publicades aquest dilluns per l'Agència de Fronteres de la UE (Frontex), que ha destacat que Espanya segueix tenint la pressió migratòria més gran des del 2009.

VilaWeb
Redacció
14.08.2017 - 18:59

BRUSSEL·LES, 14 (EUROPA PRESS)

Les arribades il·legals d’immigrants a les fronteres espanyoles es van multiplicar per quatre al juliol pel que fa a les registrades en el mateix mes del 2016, fins aconseguir les 2.300, segons les dades publicades aquest dilluns per l’Agència de Fronteres de la UE (Frontex), que ha destacat que Espanya segueix tenint la pressió migratòria més gran des del 2009.

Així, segons l’agència europea, el nombre d’immigrants detinguts després de creuar de forma il·legal la frontera espanyola durant els set primers mesos de l’any és a l’entorn d’11.000 immigrants, una xifra que ja supera la registrada en tot 2016.

Una de les principals raons que explica aquest increment de les arribades a través del Mediterrani Occidental és l’augment de la inestabilitat dels països d’origen i trànsit. Així mateix, Frontex ha assenyalat que el desmantellament de camps provisionals al Marroc i Algèria ha impulsat el desplaçament d’immigrants a altres àrees.

La major part dels immigrants detinguts al llarg d’aquest any a través d’aquesta ruta provenen de la Costa d’Ivori, el Marroc, Gàmbia i Guinea.

D’altra banda, les dades de l’agència subratllen que el nombre d’immigrants que ha arribat a Itàlia a través de la ruta del Mediterrani Central va caure un 57% al juliol en comparació al mes anterior, per aconseguir les 10.160 arribades, el nivell més petit per a aquest mes des de 2014.

D’aquesta forma, el nombre total d’immigrants detinguts durant el que va d’any se situa en 93.900, en línia amb les xifres registrades el 2016.

Entre els factors que expliquen el descens de les arribades per aquesta ruta a les darrers setmanes, Frontex cita l’empitjorament de les condicions del mar en la primera meitat de juliol i els enfrontaments a Sabratha, un àrea “clau” de sortida a Líbia, que han afectat les operacions de contraban a la zona.

A més, l’agència europea ha assenyalat que la presència més gran de la Guàrdia Costera líbia ha evitat que els traficants enviessin un gran nombre de vaixells amb immigrants a les fronteres italianes. Ciutadans procedents de Nigèria, Guinea, Eritrea o Mali van ser els immigrants més comuns en aquesta ruta durant el mes de juliol.

En total, durant el mes de juliol es van detenir 15.400 immigrants després de creuar les fronteres europees de manera il·legal a través de les quatre rutes cap a la UE. En els set primers mesos de l’any la xifra ascendeix a les 127.100 detencions, cosa que suposa un descens de dos terços, un 66%, en comparació del mateix període del 2016.

Pel que fa a les arribades d’immigrants de forma il·legal a Grècia tant per mar com per terra, les dades assenyalen que van caure al juliol un 25% pel que fa a maig, fins a les 2.300, mentre que la ruta dels Balcans Occidentals va continuar registrant el “descens gradual” dels darrers mesos.

BRUSSEL·LES, DISPOSADA A ESTUDIAR MÉS SUPORT PER A ITÀLIA

D’altra banda, la Comissió Europea ha afirmat aquest dilluns que si les autoritats italianes ho sol·liciten és possible estudiar un reforç de l’operació Tritó, després que diverses ONG hagin suspès les seves tasques de rescat després de la decisió de Líbia d’ampliar la seva zona exclusiva de cerca i rescat.

“El pla operacional de l’operació Tritó està acordat amb les autoritats italianes, el nivell de desplegament actual es correspon amb les necessitats identificades per les autoritats italianes”, ha explicat en roda de premsa la portaveu de Migració de l’Executiu comunitari, preguntada per si Itàlia ha demanat reforçar l’operació.

“Aquest desplegament necessita sempre ser supervisat i ajustat si és necessari i una sol·licitud com a aquesta, feta per les autoritats italianes a l’Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres i Costes, s’avaluarà i veurà si és necessari fer un reforç”, ha afegit.

En qualsevol cas, Brussel·les ha reiterat que està “fortament compromesa” per donar suport a Roma i trobar “solucions al llarg de la ruta del Mediterrani Central”, així com que la seva prioritat és “per descomptat salvar vides i combatre les xarxes criminals de contraban que operen en aquest àrea”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor