AMP.- L’artista Kader Attia, Premi Joan Miró: “Sense diàleg no evolucionarem”

  • Lamenta un abandonament de l'emoció i reivindica el poder de l'art i la poesia

VilaWeb

Redacció

11.10.2017 - 13:46

Lamenta un abandonament de l’emoció i reivindica el poder de l’art i la poesia

BARCELONA, 11 (EUROPA PRESS)

L’artista francoalgerià Kader Attia s’ha convertit en el guanyador del Premi Joan Miró 2017 pels seus treballs artístics dedicats a la petjada del colonialisme i elaboració del concepte de ‘reparació’, han anunciat la directora de la Fundació Miró, Rosa Maria Malet, i la directora adjunta de la Fundació Bancària La Caixa, Elisa Durán.

“Sense diàleg no evolucionarem”, ha subratllat l’artista multicultural preguntat per la situació política que viu Catalunya, i ha emfatitzat el poder del diàleg i la seva capacitat d’unir persones de diferent signe i d’ideologies polítiques molt diferents.

“Veig el diàleg com l’única possibilitat de viure junts”, ha remarcat, i ha defensat dialogar sobre la vida a partir d’una obra d’art, que veu com la frontissa d’una porta que uneix naturaleses diferents.

Es tracta de la sisena edició d’una de les distincions d’art contemporani més prestigioses i millor dotades, amb 70.000 euros –sufragats per La Caixa– i la producció d’una exposició monogràfica a la seu de la fundació durant el 2018.

Al seu parlament, ha reivindicat la “reapropiació del camp de l’emoció”, tan present en l’opinió pública en els anys 60 a França, quan la intel·lectualitat representada per Michel Foucault, Jean Paul Sartre i Simone de Beauvoir, entre altres, es va implicar en el debat sobre la pèrdua de les colònies de l’estat.

Attia (Dugny, 1970), que viu a cavall entre Berlín i Alger i ho va fer a Barcelona en el passat, lamenta un “abandonament de l’emoció”, que va començar en els anys 80 i 90, i ha subratllat el paper de l’art de crear catarsi i d’unir col·lectius.

“VIVIM EN UN CEMENTIRI”

“Vivim en un món ple de carrers amb noms de persones mortes: és com viure en un cementiri”, ha observat l’artista, que ha parlat també d’una negació del passat i del poder poètic de l’art i la seva capacitat de tocar un ésser humà.

“Estic convençut de la raó i la fe que tinc dipositada en l’emoció i en la poesia”, ha remarcat l’artista, la multiculturalitat del qual s’ha convertit en el fonament de la seva pràctica artística.

HEGEMONIA CULTURAL OCCIDENTAL

Des d’un enfocament poètic i simbòlic, Attia examina les àmplies repercussions de l’hegemonia cultural occidental i el colonialisme sobre cultures no occidentals i la tornada d’aquest impacte sobre Occident mateix.

L’objectiu del seu treball és “contribuir a reparar les lesions socials que són centenàries i planetàries”, i més enllà de la restitució financera o les mesures polítiques, l’artista observa i aborda en la seva obra les altres ferides persistents del conflicte: seqüeles psíquiques, històriques, lingüístiques, personals o generacionals.

REPARACIÓ, MÉS ENLLÀ DEL CONTROL

Segons l’artista, “es podria considerar que quan alguna cosa es trenca només cal tornar a col·locar les peces, però la reparació no està relacionada únicament amb el control”.

Attia va cursar estudis de Filosofia i Belles Arts a París, en l’Escola Massana de Barcelona, i la seva obra s’ha exposat en el MoMA, el Centre Pompidou, el Guggenheim de Nova York, la Tate Modern, va ser Premi Marcel Duchamp 2016, i ha participat en la 57 Biennal d’Art de Venècia.

El palmarès es lliura cada dos anys, i en anteriors edicions ha distingit artistes com Roni Horn, Olafur Eliasson, Pipilotti Rist, Mico Hatoum i Ignasi Aballí; el jurat està compost per Nimfa Bisbe, Iwona Blazwick, Rosa Maria Malet, Alfred Pacquement i Magnus af Petersens.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor