AMP.- La presidenta de les Balears, contraria a aplicar l’article 155 de la Constitució a Catalunya

  • Armengol demana a Rajoy que presenti una oferta generosa a Catalunya des de la legalitat

VilaWeb
Redacció
06.07.2017 - 11:37

Armengol demana a Rajoy que presenti una oferta generosa a Catalunya des de la legalitat

MADRID, 6 (EUROPA PRESS)

La presidenta de les Balears, la socialista Francina Armengol, s’ha manifestat aquest dijous “en contra” que el Govern central apliqui l’article 155 de la Constitució a Catalunya davant el procés independentista, la qual cosa li permetria assumir competències transferides per garantir el compliment de la llei en aquest territori.

En els Esmorzars d’Europa Press, Armengol ha precisat que si s’arriba a aquest extrem, serà l’Executiva Federal del PSOE la que hagi de decidir si donar suport o no al Govern central en l’aplicació de l’article 155, però ha reconegut que ella “hi estaria en contra”.

El mateix dia en què el cap de l’Executiu espanyol, Mariano Rajoy, rep el líder del PSOE, Pedro Sánchez, al Palau de la Moncloa per buscar el seu suport davant el debat independentista, Armengol ha instat el president a presentar una oferta “generosa” a Catalunya “des de la legalitat” si realment vol que aquest territori segueixi formant part d’Espanya.

Armengol ha advertit que les diferents Comunitats Autònomes que formen l’Estat espanyol necessiten tenir “la certesa que junts” els “anirà millor” i ha lamentat que Rajoy hagi ofert “poc” a Catalunya. Per a la dirigent socialista, és un “drama” que Rajoy no estigui per la tasca de promoure una reforma constitucional que pugui oferir un altre encaix territorial de Catalunya a Espanya.

L’ANTIESPANYOLISME DE RAJOY

La presidenta de les Balears ha acusat Rajoy de fer “créixer” el conflicte amb Catalunya per obtenir rèdits electorals a la resta d’Espanya. “I això és molt antiespanyol”, ha opinat, alhora que ha reconegut que al Govern també “li ha anat molt bé” alimentar el “conflicte permanent” amb La Moncloa.

Armengol ha desvelat que parla molt amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb el qual manté “una cordial discrepància”, malgrat que ella mira de “cercar” punts d’enteniment. Després de definir-lo com una persona “clarament independentista”, Armengol ha advocat perquè algú li expliqui “com li anirà millor” dins d’Espanya. “Sí hi ha una bona proposta es pot guanyar Catalunya”, ha defensat Armengol, que ha aclarit que ella no és independentista.

La secretària general dels socialistes a les Balears considera que encara hi ha temps per fer una oferta a Catalunya. “Si no comencem, mai no acabarem, ha assenyalat, convençuda que el conflicte no s’acabarà fins que no hi hagi “diàleg i acord”. Com a exemple, ha apuntat que quan ella estudiava a Catalunya, els seus companys no eren independentistes i “ara ho són tots”. “Obrim els ulls i mirem el problema”, ha remarcat.

En la seva opinió, la proposta que presenta el PSOE d’aprofundir en el caràcter plurinacional d’Espanya a partir d’una reforma constitucional “és l’adequada”. “Crec que reconèixer la diversitat, les identitats, les llengües diferents que tenim, tot això fa més plural, més ric el nostre Estat”, ha afirmat, i ha advertit que aquest reconeixement “s’ha de plantejar des del respecte” i “no des de la imposició o el menyspreu”.

Armengol ha qualificat de “meravellosa” l’actual Carta Magna, però creu necessari adaptar-la als temps d’avui, perquè la pertinença d’Espanya a la UE i el fenòmen de la globalització ha canviat aquest país.

Després de descriure’s com una “federalista convençuda” que mira Alemanya com a model, ha fet una defensa tancada de l’Espanya plurinacional que defensa el PSOE des de l’arribada de Pedro Sánchez a la Secretaria General del partit. “Un Estat plurinacional del qual tothom pugui sentir-se’n orgullós”, ha abundat, sense voler enumerar quantes nacions hi ha a Espanya perquè ella no és qui per definir els “sentiments i identitats” de cada poble o territori. No obstant això, ha incidit en les diferències existents entre els diversos territoris d’Espanya.

“NO PASSA RES” AMB LA PLURINACIONALITAT

Armengol ha explicat que a les Illes Balears pocs són els qui es reconeixen balears. Se senten mallorquins, menorquins, eivissencs, formenterencs “i no passa res”, perquè alhora admeten que pertanyen “a una mateixa terra”. I aquesta és la idea que ella defensa per a Espanya, la d’un federalisme que ha de ser “asimètric” perquè no tots els territoris són iguals.

La presidenta balear ha recordat que la mateixa Constitució Espanyola obliga l’Estat a garantir el principi de solidaritat “vetllant per un equilibri econòmic just i atenent en particular les circumstàncies del fet insular”. Com a exemple de les particularitats balears que encareixen la vida dels ciutadans en aquestes illes, s’ha referit al preu dels desplaçaments, amb una gasolina més cara i uns bitllets d’avió més cars que els trajectes amb tren per la Península.

En aquest sentit, ha acusat el Govern espanyol de Rajoy d’incomplir la Constitució per la seva manca d’inversions a les Balears, una qüestió que tractarà aquest dijous en una trobada amb la vicepresidenta de l’Executiu central, Soraya Sáenz de Santamaría.

El portaveu del PSOE a l’Assemblea de Madrid, Angel Gabilondo, ha estat l’encarregat de fer la presentació d’Armengol en l’esmorzar, patrocinat per Banc Popular, IFS, Suez, Fujitsu, Telefónica, Altadis i KPMG i que ha comptat amb l’assistència, entre d’altres, de la ‘número dos’ del PSOE, Adriana Lastra; la portaveu socialista al Congrés dels Diputats, Margarita Robles, i els seus companys de grup Zaida Cantera i Pere Joan Pons.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor