26.07.2017 - 19:17
BARCELONA, 26 (EUROPA PRESS)
El Parlament ha aprovat aquest dimecres que la Taula, l’òrgan rector de la Cambra, pugui suspendre de “forma immediata” un diputat investigat per corrupció quan sigui ferma l’acta d’obertura de judici oral.
Es tracta d’una iniciativa proposada per la CUP que, inicialment, volia que la suspensió del diputat es produís de forma immediata per la “mera condició d’investigat en un procediment penal per part d’un òrgan judicial.
Finalment, els cupaires han pactat una esmena conjunta amb JxSí en la qual han acordat aquesta suspensió, però només si s’arriba a obrir judici oral. La iniciativa ha comptat amb els vots a favor de tots els partits de la Cambra tret del PP.
Aquesta reforma recull que, si existeixen dubtes sobre el tipus de delicte o el règim d’incompatibilitats aplicables al llarg de la suspensió, la Comissió de l’Estatut dels Diputats del Parlament haurà d’emetre un dictamen pronunciant-se.
GERMÀ GORDÓ
L’esmena és rellevant perquè precisament en aquests moments hi ha un procediment judicial obert contra l’exconseller i actualment diputat no adscrit Germà Gordó, al qual se li investiga pel cas 3% de presumpte cobrament de comissions il·legals a canvi d’obra pública.
Gordó, que ha votat a favor de l’esmena, no es troba encara en el punt de ser suspès, ja que la investigació està en els seus inicis –encara no ha declarat– i no s’ha decidit si s’obre judici oral contra ell.
La diputada de la CUP, Anna Gabriel, ha defensat que s’ha de suspendre aquell diputat al qual se l’obri judici oral per corrupció lucrativa, és a dir, per haver minvat les arques públiques, i ha conclòs: “La gent està cansada que li robin”.
L’aprovació d’aquesta esmena ha passat desapercebuda perquè la mateixa reforma del reglament permetrà a JxSí i a la CUP aprovar pel tràmit d’urgència les lleis sobiranistes, i en això s’ha centrat el debat entre els grups.
LA REUNIÓ DE LA TAULA
Una altra esmena que ha prosperat gràcies a l’abstenció de la CUP és la que obliga la publicitat dels projectes i les proposicions de llei, és a dir, al fet que es publiquin en el Butlletí Oficial del Parlament(BOP).
“No es pot publicar en el BOP sense l’admissió a tràmit i la qualificació de la Mesa del Parlament”, han explicat fonts parlamentàries, que entenen aquest matís com una petita via per facilitar la petició del dictamen al Consell de Garanties Estatutàries de les lleis de desconnexió, en el cas que es presenten pel tràmit d’urgència màxima.
L’esmena, introduïda pel PSC, obliga la reunió de la Taula, cosa que impedeix que se sol·liciti una modificació d’ordre del dia per la qual s’entri una llei per via d’urgència en un ple i es voti: ara cal publicar-la al BOP i, per tant, convocar primer a la Taula, donant un marge d’almenys uns minuts que els grups que ho considerin podrien aprofitar per portar-la al CGE i, d’aquesta manera, allargar el tràmit.
A més, si es reuneix la Taula, l’òrgan haurà de pronunciar-se sobre si la llei que es vol tramitar per la via d’urgència compleix amb les condicions de naturalesa o simplicitat que exigeix l’últim dictamen del CGE per fer-ho.
“En el cas de la llei del referèndum, s’haurà de dir si aquesta llei és suficientment simple per poder tramitar-se per lectura única”, han dit les mateixes fonts.