AMP.- La masia de Miró a Mont-roig del Camp (Tarragona) obrirà una part al públic el 2018

  • Santamaría acorda que la Secretaria d'Estat de Turisme sigui patró de la Fundació Mas Miró

VilaWeb
Redacció
19.06.2017 - 14:30

Santamaría acorda que la Secretaria d’Estat de Turisme sigui patró de la Fundació Mas Miró

MONT-ROIG DEL CAMP (TARRAGONA), 19 (EUROPA PRESS)

La masia de Joan Miró a Mont-roig del Camp obrirà parcialment al públic el 20 d’abril del 2018, en el 125è aniversari del naixement de l’artista, ha anunciat aquest dilluns el president de la Fundació Mas Miró i alcalde, Fran Morancho, al costat de la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila.

Han visitat la casa i l’entorn que es van convertir en la font més important d’inspiració de l’artista català en el Camp de Tarragona per signar un acord de col·laboració que serveixi per a l'”impuls, manteniment i promoció” d’aquest espai pendent de recuperació amb l’obertura d’una casa-museu, ha explicat.

“Avui el sol de Miró és més que mai el sol de nostra estimada Espanya”, ha dit Santamaría després de signar un acord pel qual la Secretaria d’Estat de Turisme es converteix en patró nat de la Fundació Mas Miró, la qual cosa permetrà cercar més col·laboradors, patrocinadors i mecenes per aconseguir el projecte.

La fase d’obertura al públic permetrà visitar per primera vegada una part de la masia on es va allotjar el pintor durant els seus estius i on va concebre la seva obra de principis del segle XX i va transitar cap al surrealisme amb el quadre de ‘La Masia’ com a obra fonamental, que després va comprar Ernest Hemingway i ara s’exhibeix a Washington.

‘SOL DE MIRÓ’, MARCA ESPANYA

L’origen de la signatura del protocol es troba en el que es coneix com el ‘Sol de Miró’ i que és la marca turística d’Espanya creada per Miró a canvi que l’Estat li ajudés en les seves fundacions: la Fundació Joan Miró de Barcelona, la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma de Mallorca i, des d’ara, la Fundació Mas Miró.

Santamaría ha considerat la figura de Miró com un dels “majors patrimonis culturals” d’Espanya, i ha vist l’entrada de Govern central en el patronat de la Fundació Mas Miró -constituïda fa cinc anys– com un gran homenatge a aquest referent nacional i internacional.

“Impulsem el testimoniatge d’un pintor català, un dels nostres més emblemàtics ambaixadors i referent de la marca Espanya”, ha significat Santamaría, que ha recordat que precisament un quadre de Miró presideix la reunió del Consell de Ministres dels divendres, cosa que ha dit que els ajuda a treballar millor.

SIGNIFICACIÓ DE LES TERRES

El nét de l’artista, Joan Punyet Miró, ha evocat la importància d’aquesta masia per al seu avi, qui preguntat en una entrevista amb el director del MoMA en el seu desembarcament a Nova York sobre quin era el seu lloc favorit de creació –París, Barcelona, Palma–, va contestar que Mont-roig del Camp.

“Déu va fregar la perfecció amb la creació del paisatge de Tarragona”, li deia Miró, que sentia una enorme devoció per aquestes terres en les quals va passar nombrosos estius des de petit, es va recuperar d’una pesada malaltia i on va decidir deixar els estudis de comptable per ser artista, malgrat les reprimendes del seu pare.

“Miró ha portat Mont-roig a tots els racons del món”, ha observat Joan Punyet, que ha celebrat que ara el món pugui experimentar el paisatge màgic que tant va inspirar el seu avi, i on va seguir treballant fins al final.

“RETARD CULTURAL” A ESPANYA

Punyet ha observat que a Espanya existeix una “espècie de retard cultural” respecte a la valoració del patrimoni, i ha considerat Pablo Picasso, Salvador Dalí i Joan Miró els Messi, Maradona i Neymar de la Champions.

L’alcalde i president de la Fundació Mas Miró ha reclamat major col·laboració de l’Estat, Generalitat, Diputació de Tarragona i, fins i tot, del seu Ajuntament per tirar endavant aquest somni “punt de partida” de Miró, especialment impulsat pel nét Joan Punyet.

“És un deute. Com a poble estem en deute per tot el que ens va llegar. Va posar el nostre poble al món i ara volem que el món visiti el món que va veure néixer a l’artista”, ha dit Morancho, que ha explicat que els hereus de Miró van posar 700.000 euros sobre la taula per reactivar l’espai, i que després de crear la fundació han aconseguit 600.000 més.

INVERSIÓ DE SIS MILIONS

S’estima que el projecte total costa una inversió de sis milions d’euros, i després de les dificultats de finançament registrades, la fundació ha replantejat el projecte inicial i preveu obrir per fases.

Actualment, la masia es troba en obres de rehabilitació des de març, ha explicat a Europa Press la directora del projecte, Elena Juncosa, que ha celebrat l’impuls aconseguit aquest dilluns.

També es treballarà per recuperar el paisatge de Miró, i es conrearan les terres amb una part d’horta i una part d’ametllers, presents en la finca de la qual gaudia Miró i que li va servir de font d’inspiració.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor