AMP.- La llei del referèndum serà “suprema” i prevaldrà sobre qualsevol norma

  • Hi haurà Junta Electoral i cens propis, i observadors internacionals

VilaWeb
Redacció
04.07.2017 - 14:21

Hi haurà Junta Electoral i cens propis, i observadors internacionals

BARCELONA, 4 (EUROPA PRESS)

La llei amb que el Govern es preveu convocar el referèndum de l’1 d’octubre serà “suprema” i prevaldrà sobre qualsevol altra norma que pugui contradir-la, amb l’objectiu de garantir la seguretat jurídica de tots aquells càrrecs que col·laborin amb la consulta.

Ho han explicat els diputats de JxSí Lluís Corominas i Jordi Orobitg a l’auditori de la Cambra durant l’acte d’explicació del projecte davant els diputats, convocat per JxSí i la CUP, encara que no han assistit Cs, PSC, PP ni SíQueEsPot –alguns membres d’aquesta última coalició sí han assistit però no com a grup, sinó en representació de Podem i EUiA–.

Han detallat que la llei estipularà que el poble de Catalunya és un subjecte polític amb dret a exercir el dret a decidir, i que el Parlament actuarà a tot moment com a representant d’aquest poble i garant dels seus drets: “Amb aquesta llei s’estableix un règim jurídic excepcional per donar resposta a aquesta realitat i poder celebrar el referèndum vinculant”.

Així, el projecte de llei que els grups portaran a l’hemicicle en les properes setmanes per a la seva aprovació, “empara les autoritats i persones físiques i jurídiques que participin en el referèndum”, blindant-les de qualsevol actuació judicial per part de l’Estat.

La norma estableix que el decret de convocatòria del referèndum anirà acompanyat d’un decret de normes complementari en el qual s’establiran els detalls tècnics del referèndum, com els models de les paperetes i els sobres, els punts de votació, el període en què es durà a terme la campanya i els recursos humans i tècnics que s’utilitzaran.

Podran participar totes les persones amb dret a vot “en una convocatòria electoral convencional” que siguin residents a Catalunya i en l’exterior –en aquest segon cas es necessitarà una acreditació especial–, i la llei estableix que el Govern haurà de ser neutral en tot el procés.

SINDICATURA ELECTORAL

També per garantir la neutralitat, es crearà una Sindicatura Electoral que assumirà les competències que en qualsevol contesa ordinària té la Junta Electoral Central, i serà l’òrgan “responsable de vetllar per la transparència i l’objectivitat del procés electoral i de l’exercici efectiu dels drets electorals”.

La Sindicatura Electoral estarà formada per cinc membres –juristes i politòlegs– proposats pel Parlament i avalats per una majoria absoluta, i d’entre ells es triarà un president –que passarà a denominar-se Síndic Electoral– i un secretari.

D’aquest organisme dependran quatre sindicatures de demarcacions amb tres membres cadascuna d’elles, que representaran a cadascuna de les quatre circumscripcions electorals –corresponents a les quatre capitals catalanes–, i s’encarregarà de vetllar per la imparcialitat i el pluralisme dels mitjans de comunicació i també de l’escrutini final: en conseqüència, certificarà els resultats del referèndum.

D’entre totes les funcions de la Sindicatura Electoral, destaca l’acreditació d’un equip d’observadors internacionals que farà el seguiment de tot el procés, assistirà a tots els actes i preparatius que se celebrin, i podrà emetre recomanacions i fer consultes.

“Totes les autoritats públiques tindran l’obligació” de col·laborar amb la Sindicatura Electoral i la llei dedica un apartat específic als ajuntaments: hauran de posar a la disposició d’aquest òrgan electoral tots els locals que habitualment s’usen com a centre de votació.

En cas que es neguin, la llei preveu que llavors el Govern podrà habilitar locals alternatius, i també exigeix que a tot moment l’Executiu haurà de facilitar els mitjans humans i materials necessaris per al correcte funcionament.

CENS ELABORAT PEL GOVERN

Sobre el cens, han dit que l’elaborarà el Govern, ho validarà la Sindicatura Electoral i, a diferència del 9N, no requerirà autorització prèvia dels ciutadans –en el 9N el ciutadà havia d’autoritzar la seva inclusió just abans de votar–: han donat pocs detalls perquè l’Executiu català els concretarà a la tarda en un acte en el TNC.

Sí han detallat que les taules electorals que es constituiran el dia de la votació es configuraran mitjançant sorteig públic d’entre tots els censats, que tindran l’obligació de participar, com en qualsevol votació electoral.

Un altre punt que concreta el projecte de llei és que l’espai per a campanya electoral es dividirà en un 70% per als partits polítics i en un 30% per a les entitats sobiranistes, que prèviament hauran de ser acreditades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor