AMP.- La llei del referèndum ja es pot aprovar aquest dimecres en canviar l’ordre del dia

  • JxSí i CUP eviten que l'oposició porti la llei al Consell de Garanties

VilaWeb
Redacció
06.09.2017 - 14:52

JxSí i CUP eviten que l’oposició porti la llei al Consell de Garanties

BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)

El ple del Parlament preveu aprovar aquest dimecres la llei del referèndum, després de demanar JxSí i la CUP un canvi en l’ordre del dia del plenari per incloure el debat i votació d’aquesta norma, cosa que no estava prevista inicialment.

Els dos grups sobiranistes han invocat l’article 81.3 del reglament de la Cambra, que permet alterar l’ordre del dia si hi ha una majoria absoluta de diputats que ho demana: el resultat de la votació ha estat de 72 suports –JxSí, CUP i Germà Gordó–, 60 vots en contra –PSC, PP, Cs i 8 diputats de SíQueEsPot– i tres abstencions –d’altres diputats de SíQueEsPot–.

La Cambra ha celebrat una segona votació, per decidir si s’acceptava la petició de JxSí i la CUP de restringir als grups de l’oposició diversos mecanismes que normalment sí poden utilitzar per incidir en la tramitació de les lleis del Parlament.

Per 69 vots a favor, 3 en contra i cap abstenció s’ha decidit acceptar les condicions de JxSí i la CUP, per la qual cosa la llei es pot aprovar amb un sol debat en ple –normalment són dos–; es donen dues hores als grups per presentar esmenes, i s’anul·la la possibilitat d’impugnar la llei davant el Consell de Garanties Estatutàries (CGE).

Un total de 63 diputats no han participat en la segona votació: això es deu al fet que l’oposició ha retret a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, les maneres en què els sobiranistes han tramitat la llei, i s’ha obert una picabaralla per la qual aquests diputats no han premut a temps el botó de votació.

UN DEBAT MOLT CRISPAT

El debat entre la presidenta i diversos diputats de l’oposició ha estat molt crispat, ja que els segons han considerat que la votació havia de frenar-se perquè no reunia els requisits bàsics per ser legal: per exemple, els lletrats de la Cambra han fet un informe en contra d’admetre a tràmit la llei.

El diputat del PSC Ferran Pedret i el de SíqueEsPot Joan Coscubiela han demanat que es llegís l’informe davant el ple, per deixar constància pública de l’opinió dels lletrats, però Forcadell ho ha rebutjat, la qual cosa tots dos han lamentat perquè consideren que aquesta lectura és obligatòria si ho demana un parlamentari.

PSC, Cs, PP i SíQueEsPot també han posat el focus en què no se’ls permeti demanar un informe al CGE perquè determini la legalitat de la llei: si s’hagués permès, l’aprovació de la llei s’hagués demorat un mes i el referèndum no es podria celebrar l’1 d’octubre.

EXPLICACIONS

La crispació del debat ha començat després que Forcadell ordenés una primera votació per incloure en l’ordre del dia el debat i votació de la llei del referèndum, en la qual no han pogut participar més de la meitat dels 135 diputats de l’hemicicle perquè el mecanisme de votació no ha funcionat, com ha explicat Gordó des del seu escó.

Per això, la presidenta ha decidit finalment repetir la votació després que diputats de l’oposició hagin protestat des dels seus llocs per les decisions que s’estaven prenent, moment en el qual Forcadell ha ordenat una altra votació, la relativa als tràmits parlamentaris.

Encara que Forcadell ha reiterat que garantien tots els tràmits i drets de l’oposició, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha estat el primer a prendre la paraula per anunciar que presentaran un recurs d’empara davant el TC, i el diputat Ferran Pedret ha observat que l’article que JxSí i CUP han utilitzat per incloure la llei en l’ordre del dia –81.3 del reglament– no permet un procediment de lectura única.

Des da Cs, el diputat Carlos Carrizosa ha insistit que s’estan vulnerant els drets dels diputats, la qual cosa també han secundat Fernando de Páramo i el vicepresident segon del Parlament, José María Espejo-Saavedra, que ha parlat des dels escons després de queixar-se que no li donaven la paraula com a membre de la Mesa.

Per al portaveu de SíQueEsPot, Joan Coscubiela, JxSí i la CUP s’han inventat un “procediment bucaner” recorrent al article 81.3, i ha defensat que els drets dels ciutadans no estan disponibles per a les majories, una afirmació amb la qual s’ha guanyat l’aplaudiment de Cs i PP.

El portaveu del PP en el Parlament, Alejandro Fernández, ha demanat una reunió de la Mesa extraordinària i avisat els independentistes que no trencaran Espanya i que amb la seva actuació el que estan trencant és Catalunya: “Marginen els drets dels diputats i generen un autèntic risc per a la convivència. Aquest seria el seu llegat, senyor Puigdemont, si ho aconseguís, perquè tenen vostè molt clar que no ho permetrem”.

El líder de Podem, Albano-Dante Fachin, ha defensat la necessitat de debatre sobre el que importa als ciutadans, i malgrat avançar que no donarà suport a la iniciativa d’JxSí i la CUP, ha retret a l’oposició que “a la gent no li preocupa el reglament perquè la societat vol tenir un debat sobre el qual el Parlament i el Congrés no ha donat resposta”, a més de culpar el PP de ser els responsables d’haver arribat a aquesta situació.

La portaveu de JxSí, Marta Rovira, ha argumentat que si recorren al article 81.3 és perquè l’oposició no els ha deixat una altra opció després d’haver-los tombat altres vies, i que és un punt del reglament que ofereix igualment totes les garanties possibles: “Usarem tots els 81.3 que hi hagi, tants com hi hagi, perquè els catalans puguin votar en una urnes en un referèndum”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor