10.05.2017 - 14:05
Cs, PSC, SíQueEsPot i PP critiquen que aquesta llei porta anunciant-se des del 2010
BARCELONA, 10 (EUROPA PRESS)
La nova llei catalana de promoció de l’autonomia personal reivindicarà “el dret a decidir” com ser atès en situacions de dependència i discapacitat, ha explicat el secretari d’Assumptes Socials de la Generalitat, Francesc Iglesies.
En comissió parlamentària aquest dimecres per presentar les bases de la llei, que està en fase inicial, Iglesies ha explicat que tractarà de “superar una atenció centrada en els serveis i anar cap a una atenció centrada en la persona”, la qual cosa implica assessorar-la i escoltar-la.
La llei –les bases de la qual preveuen publicar al juny– posarà l’accent en aspectes com la prevenció –com l’envelliment actiu i l’abordatge primerenc de la diversitat funcional– i l’accessibilitat, i els criteris se centraran en les capacitats, “en lloc de les discapacitats”, tenint en compte l’entorn.
Iglesies ha carregat contra l’actual Llei de la dependència, que ha dit que va néixer amb un disseny frustrat i sense finançament, i ha afirmat: “El balanç després de deu anys és més negatiu que positiu”, en el que creu que coincideixen tant altres comunitats autònomes com les entitats socials.
Ha destacat que té “una dubtosa eficiència” en termes de burocràcia i gestió, per la qual cosa la nova llei tractarà d’agilitar la gestió i desburocratitzar els tràmits, a més de descentralitzar el sistema al territori, encara que mantindrà els actuals graus.
També apostarà per “desinstitucionalitzar” l’atenció, promovent l’autonomia dins de l’àmbit domiciliari amb l’objectiu final de garantir el dret subjectiu que la llei de la dependència va veure frustrat, ha dit.
TRIAR EL “MENÚ ASSISTENCIAL”
La llei preveu reforçar i unificar els equips de valoració i crear els Equips tècnics de valoració i orientació (Evos), que donaran un assessorament continuat i territorial, i substituiran els Serveis de valoració en la dependència (Sevad) i els Centres d’atenció a la discapacitat (Cad).
Els equips estaran formats per professionals mèdics, psicòlegs i treballadors socials acompanyats d’equips de suport especialistes en àmbits com, per exemple, l’accessibilitat i la inserció laboral, mentre que comptarà amb una prestació econòmica de l’autonomia (Pea) que preveurà el cost dels serveis i agilitarà els tramitis.
L’actual Programa individual d’atenció (PIA) se substituirà amb el Pla d’autonomia i de vida, que ha qualificat de més ambiciós i extens i que tindrà una sola resolució, acompanyada de la prescripció dels serveis, i evitarà les actuals incompatibilitats en les prestacions perquè “el propi usuari esculli el menú assistencial de proximitat” i evitant tràmits entre serveis socials i administracions.
El finançament anirà a càrrec de Generalitat, d’aportacions finalistes de l’Estat, d’ens locals i d’herències intestadas, i inclourà la possibilitat d’aportacions d’obres socials bancàries i ens privats, igual que la llei vigent, mentre que el copagament preveu limitar-ho a les despeses més “hoteleres”, de manutenció i allotjament.
El director general de Protecció Social de la Generalitat, Joan Ramon Ruiz, ha explicat que actualment el Govern manté un grup de treball amb el sector de la dependència per revisar el sistema de copagament per a tots els sectors, i hi ha un acord que segurament serà ampli de “disminuir molt la influència del patrimoni”.
Diputats dels grups parlamentaris de Cs, PSC, SíQueEsPot i PP han criticat que s’anuncia aquesta llei des del 2010, i que ja es va començar a treballar en ella el conseller Josep Lluís Cleries i, posteriorment, la consellera Neus Munté, davant el que Iglesies ha defensat que s’estan fent avanços, i encara que no preveu pugui aprovar-se al setembre, espera que les bases “traspassin les fronteres del departament, cosa que no havia passat”.
ABANS QUE ACABI LA SAGRADA FAMÍLIA
La diputada de Cs Noemí de la Calle ha preguntat si es veurà abans “la finalització d’aquesta llei o de la Sagrada Família”, i ha dit que no està d’acord amb unir dependència i discapacitat, mentre que, des del PSC, Raúl Moreno ha urgit al fet que es modifiqui la cartera de serveis socials i s’activi el Consell d’avaluació de les necessitats dels serveis socials no s’ha reunit en cinc any.
La diputada de SíQueEsPot Gemma Lienas ha explicat que li sembla un salt “interestel·lar” passar de l’actual situació dels serveis socials al ‘món feliç’ que han plantejat, mentre que Marisa Xandri del PP ha dit que no cal una nova llei per impulsar millores, i Anna Figueras de JxSí ha valorat que l’antiga llei de la dependència va néixer malament: “La van parir torçada” i no va haver-hi voluntat de reconduir-la.