24.11.2016 - 18:28
|
Actualització: 24.11.2016 - 19:36
El director de la Representació de la Comissió Europea (CE) a Barcelona, Ferran Tarradellas, ha assegurat aquest dijous que no pot pronunciar-se sobre el referèndum d’independència que vol organitzar la generalitat el 2017, però ha garantit que segueixen amb ‘molta atenció’ la realitat a Catalunya.
‘No és una competència de la Unió Europea. Seria molt irrespectuós emetre opinions, ficar el nas en un tema en el qual se’ns ha dit específicament que no li fiquem’, ha exposat en una compareixença a la Comissió d’Acció Exterior del parlament.
Tarradellas ha demanat que no s’interpreti el silenci de la comissió com indiferència, i ha assegurat que segueixen de prop el tema: ‘Qualsevol cosa que passa, i especialment una d’aquesta importància, la seguim amb molta atenció’.
Ha argumentat que els propis tractats europeus especifiquen que és una qüestió interna de l’Estat. ‘La CE obre molt els ulls, escolta molt, però no parla massa. Potser hi ha la sensació que no parla massa per indiferència, però és una qüestió de respecte’, ha conclòs.
Tarradellas ha explicat que el president de la CE, Jean-Claude Juncker, vol tenir ‘tots els punts de vista’ sobre la realitat catalana i estar-ne informat. Una de les funcions de Tarradellas és informar sobre l’estat de la realitat catalana.
Tractats comercials
Tarradellas ha celebrat que el parlament aprovés una resolució que apostava per a la creacció d’una comissió d’anàlisi de l’impacte dels tractats comercials europeus. La mateixa iniciativa, però, també incloïa que la cambra rebutjava tres d’aquests tractats: el TTIP, el CETA i el TISA.
El representant de la CE s’ha ofert a comparèixer ell mateix en aquesta comissió si així li ho demanen els grups parlamentaris, i ha defensat algunes de les bondats del TTIP, com el foment del comerç exterior: ‘Per cada mil milions d’exportacions europees es creen 14.000 llocs de treball’.
Ha negat que el tractat de lliure comerç serveixi per a afavorir les grans corporacions: ‘Les empreses del senyor Trump, Google o Apple ja són a Catalunya’, i ha assegurat que beneficiaria, per exemple, a empreses locals que volen exportar bombes d’aigua i oli als EUA i ara hi troben moltes traves.
Refugiats i corredor
Tarradellas ha assegurat que la carta del president de la generalitat, Carles Puigdemont, en què s’oferia a acollir 4.500 refugiats (i que va irritar el Govern espanyol) ha estat “molt benvinguda” pel comissari Dimitris Avramopoulos, tot i que ha recordat que el mateix comissari va dir que es tractava d’una competència de l’estat espanyol i no de la generalitat.
També ha afirmat que per a la UE el corredor mediterrani és una obra prioritària i no ha volgut entrar en si el govern espanyol compleix amb les inversions que li toquen: ‘Totes les parts han de fer la seva feina i m’abstindré molt de jutjar si està ben feta’.