AMP.- L’11% dels nens refugiats en camps de Grècia sofreix desnutrició crònica

  • Metges i infermers del Clínic, Sant Joan de Déu i Capsbe assisteixen 12.000 refugiats en un any

VilaWeb
Redacció
20.06.2017 - 14:25

Metges i infermers del Clínic, Sant Joan de Déu i Capsbe assisteixen 12.000 refugiats en un any

BARCELONA, 20 (EUROPA PRESS)

L’11% dels nens refugiats atesos en un projecte de l’Hospital Clínic i del de Sant Joan de Déu de Barcelona a camps de Grècia pateix desnutrició crònica, una condició que “hipoteca el futur dels nens” en afectar el seu desenvolupament cerebral i físic, ha alertat la metgessa i cooperant Vicky Fumadó, que ha afegit que el 8,7% pateixen desnutrició aguda.

Ho ha explicat aquest dimarts en la roda de premsa de balanç del primer any del projecte SOS Refugiats, que van impulsar el juliol de l’any passat els dos hospitals i al qual s’hi va sumar al febrer el Consorci d’Atenció Primària de Salut de l’Eixample (Capsbe), sumant fins a 47 metges i infermers que han assistit 12.000 persones, una gran part menors.

Fumadó ha detallat que van detectar que la desnutrició crònica afecta el 16% dels nens i el 6% de les nenes, mentre que elles estaven més afectades per la desnutrició aguda, amb fins al 10%, sent el 4,8% de caràcter greu, una condició que si no es tracta porta a la mort, segons dades d’un estudi que van realitzar durant dos mesos en els 478 nens que van atendre en aquest període –d’entre 800 visites–.

Van alertar institucions de les deficiències alimentàries en els camps, i Acnur i Unicef han iniciat un diagnòstic de la situació, a més d’accedir a oferir complements nutricionals com els quals es donen en països d’Àfrica, i sobre els quals eren reticents a oferir en els camps per tractar-se d’Europa, ha afegit en declaracions a Europa Press.

El projecte va desplaçar les illes de Quios, Kos i Lesbos i a Tessalònica especialistes en pediatria, psiquiatria, medicina familiar i comunitària, oftalmologia, medicina preventiva, anestesiologia, obstetrícia i pneumología, en torns d’un mes, en els quals han posat una especial atenció en la vacunació de menors, la salut bucodental i la salut mental.

Han participat en la roda el director gerent de l’Hospital Clínic, Josep Maria Campistol; la directora d’Infermeria de Sant Joan de Déu, Emma Gómez; el gerent del Capsbe, Jaume Benavent; el director general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat, Manel Vila, i el cap de Relacions Internacionals i Cooperació de la Conselleria de Salut, Josep Antoni Pujante.

Pujante ha recordat que fa un any es va iniciar aquest projecte des de la il·lusió, i que aquest dimarts, el Dia Mundial dels Refugiats, constata la tristesa de no poder acollir a totes les persones que es voldria, i ha remarcat que davant la sang, destrucció i morts, la curació dels desplaçats “no depèn ni de medicaments ni d’una psicoterapia, sinó que se sentin volguts i protegits”.

Vila ha lamentat que davant 65 milions de desplaçats actuals –segons Acnur– hi ha administracions que no han reaccionat encara, i ha remarcat que des del Govern han manifestat a Europa i l’Estat la voluntat d’acolliment de Catalunya: “No és solament que nosaltres estiguem preparats com a administració, és que la societat catalana està reclamant que enmig d’aquesta barbàrie que aquesta ocorrent a Europa” s’ajudi les persones que cerquen asil.

Sota el paraigua de Women and Health Alliance Internacional i de Save the Children, els sanitaris també han dut a terme accions preventives higienicosanitàries per evitar infeccions i epidèmies, alhora que han atès a persones amb patologies cròniques com a diabetis, asma, MPOC i cardiopaties.

Fumadó –metgessa de Sant Joan de Déu– ha observat que els nens no rebien el seguiment mèdic necessari en aquesta edat i, davant aquest “repte continuat”, els cooperants van col·laborar a establir circuits per atendre aquesta població infantil, però també per realitzar un seguiment en adults i activitats comunitàries, ha explicat la metgessa del Capsbe Ethel Sequeira.

Els professionals dels CAP van proposar activitats en els àmbits de la salut bucodental i del de la sexualitat: “Hi ha moltes persones molt joves desplaçades sense saber molt bé què fer amb el temps que tenen per no desesperar-se”, i amb aquestes accions han ajudat donant-los cultura sanitària i creant xarxa, ha detallat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor