15.02.2017 - 14:55
|
Actualització: 16.02.2017 - 00:35
Rafael Betoret i altres tres tècnics de Turisme, en llibertat sense fiança però amb retirada de passaport i compareixences
VALÈNCIA, 15 (EUROPA PRESS)
L’exconsellera de Turisme i expresidenta de les Corts Valencianes, Milagrosa Martínez, té cinc dies per a pagar una fiança de 15.000 euros i eludir, així, la seua entrada a presó fins que el Suprem es pronuncie sobre la seua condemna a nou anys de presó per la peça 3 del cas Gürtel, relativa als trepijocs en contractes de la fira de turisme Fitur.
Milagrosa Martínez ha hagut d’acudir este dimecres a una vista convocada en el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) per a decidir sobre l’aplicació de mesures cautelars contra ella després de la condemna per Fitur. A Martínez li han seguit el seu excap de gabinet Rafael Betoret; i els tècnics de la conselleria Isaac Vidal, Jorge Guarro i Ana Grau.
Este dimarts ja van desfilar pel TSJCV membres de la trama Gürtel, i els tres capitosts, Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, condemnats a penes d’entre 12 i 13 anys de presó, van ser enviats directament a la presó de Picassent.
Hui li ha tocat el torn a Martínez, identificada per la trama amb el sobrenom de ‘La Perla’, qui s’ha presentat en el tribunal valencià mitja hora abans del previst, a les 9.00 hores, totalment vestida de negre i escortada per dos advocats. Ni a l’entrada ni a l’eixida ha volgut fer declaracions als mitjans de comunicació que l’esperaven en la porta.
Una vegada dins del tribunal, durant la compareixença, la fiscal Anticorrupció encarregada d’esta causa, Ana Cuesta, ha sol·licitat el seu immediat ingrés a la presó sense fiança davant la gravetat de la pena imposada. Davant açò, el seu advocat ha proposat mesures alternatives perquè la seua representada mantinga la condició de llibertat provisional fins que el TS declare ferma la sentència.
Entre elles, este lletrat ha exposat que la seua representada no té cap intenció d’eludir l’acció de la justícia i ha al·ludit al seu arrelament familiar. Així mateix, ha posat de manifest, a través de l’entrega de diferents informes, el seu delicat estat de salut, i ha subratllat que manca d’ingressos per a abandonar el país ja que estava cobrant la prestació per desocupació i ja se li havia acabat.
La Sala, després d’estudiar els arguments de les parts, ha imposat a Martínez, qui també va ser alcaldessa de Novelda (Alacant), presó eludible amb una fiança de 15.000 euros, a més de la retirada del seu passaport i compareixences dos vegades al mes. Així mateix, té prohibit l’eixida del territori nacional.
Per a arribar a esta conclusió, el tribunal assenyala que, a diferència dels caps de la trama, l’exconsellera no està involucrada en cap altra peça del cas Gürtel o causa; no consta que haja tingut un enriquiment personal com a conseqüència d’esta peça excepte el rellotge Hublot que li va regalar la trama per valor de 2.400 euros; també s’advertixen “especials mig de fortuna” i es considera que no té interessos fóra del territori nacional.
Malgrat esta mesura, el TSJCV insistix en la seua resolució en què Martínez va tindre una participació activa en la “important defraudació de fons públics” objecte de les actuacions, així com en la completa manipulació del procediment de contractació pública.
BETORET I TÈCNICS
A Martínez l’ha seguit en el torn Rafael Betoret, a qui li consten antecedents penals per la coneguda com a ‘causa dels trages’. En eixe moment va reconéixer –igual que va fer l’exvicepresident del Consell Víctor Campos– que va rebre trages de regal de la trama Gürtel i va ser condemnat a pagar una multa de 9.600 euros. Altres dos acusats per estos fets, l’expresident de la Generalitat Francisco Camps i l’expresident del PPCV Ricardo Costa, van resultar absolts després de ser jutjats davant un jurat popular.
Per a Betoret –condemnat a sis anys– la fiscal Anticorrupció també ha demanat el seu immediat ingrés a la presó, però el tribunal estima que no existixen suficients motius que aconsellen esta mesura, “ja que és cert que ha recaigut una condemna en contra seua, però no s’ha arribat a exposar suficient raó de pes que faça témer per la seua banda en un intent d’evasió, més que el genèric temor a la pena”, sosté.
Per este motiu, la Sala ha acordat la seua llibertat provisional sense fiança, compareixences mensuals, retirada del seu passaport i prohibició de l’eixir del territori nacional. Esta mesura és la que el tribunal ha imposat als tècnics de la conselleria: Isaac Vidal –se li han imposat set anys de presó–; Jorge Guarro –quatre anys– i Ana Grau –tres anys–.
Amb estes compareixences es donen per concloses l’adopció de mesures cautelars per als 11 condemnats per Fitur –es va absoldre l’exconsellera de Turisme Angélica Such i el tècnic Juan Bover– fins que el TS resolga sobre els diferents recursos que se’n van a presentar contra la sentència de Fitur. El termini perquè el Suprem es pronuncie es reduïx considerablement en ser una causa amb presos. Així, podria haver-hi resolució de l’Alt Tribunal en el termini de sis-huit mesos, en lloc d’en un any o any i mig, han comentat fonts judicials a Europa Press.