AMP.- Govern espanyol i CCAA aproven per unanimitat que aquestes gestionin el 80% del 0,7 de l’IRPF i l’Estat el 20%

  • Bassa afirma que el sí de Catalunya és "condicional i condicionat" a aquest any

VilaWeb
Redacció
19.06.2017 - 17:15

Bassa afirma que el sí de Catalunya és “condicional i condicionat” a aquest any

MADRID, 19 (EUROPA PRESS)

El Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i les comunitats autònomes han aprovat per unanimitat en un Consell extraordinari de Serveis Socials i Dependència, celebrat aquest dilluns, un nou model de gestió de les subvencions amb càrrec al 0,7% de l’IRPF, a través del qual les autonomies s’encarregaran de tramitar el 80% d’aquests fons i l’Estat el 20%.

“És un acord històric”, ha afirmat la ministra, Dolors Montserrat, en la roda de premsa posterior al Consell territorial, en la qual ha insistit que, encara que el Govern espanyol no gestioni el 100% dels fons com fins ara, com a conseqüència del mandat del Tribunal Constitucional del gener passat, “ningú ha de desconfiar de la gestió perquè són fons condicionats i finalistes”.

La titular de Sanitat ha destacat que aquest 2017 la quantitat recaptada a través de la ‘X’ en la casella ‘Activitats d’Interès Social’ a la declaració de la renda de l’any 2016 ascendeix a 240 milions, sis milions més que l’any anterior, és a dir, que el Govern espanyol s’encarregarà de gestionar 48 milions, mentre que les comunitats autònomes 192. “Animo tots els espanyols a marcar la ‘x'”, ha dit.

Montserrat ha indicat que els consellers autonòmics han acceptat també de forma unànime “sotmetre’s a una justificació dels fons” transferits per dotar el sistema de més transparència. Així mateix, ha informat que s’ha creat un grup de treball per millorar aquest nou model que, mentre diversos consellers han qualificat de “provisional”, la ministra ha assegurat que és definitiu.

En concret, ha dit que els trams estatal i autonòmic “no s’han discutit” en aquesta trobada, en la qual, segons ha dit, s’ha creat el grup tècnic per estudiar el desenvolupament del segon, veure com funciona i els programes que s’han presentat per posar noves mesures sobre la taula de cara al 2018.

La ministra ha subratllat que la distribució dels percentatges 80/20 respon a les competències de l’Estat i les comunitats autònomes i que, per aquest motiu, no s’ha atès la petició de la Plataforma del Tercer Sector que reclamava un 50/50 ni s’ampliarà el marge de gestió de les comunitats. “Això no és un capritx de ningú, sinó l’acatament d’una sentència del Tribunal Constitucional”, ha asseverat.

“L’objectiu del Govern espanyol és preservar aquest programa, que és un dels més importants del país i compleix amb els objectius de l’Estat perquè arribin les ajudes de forma directa a aquells que més les necessiten, potenciar el Tercer Sector i garantir la cohesió social d’Espanya”, ha descartat la ministra sobre el sistema que es modifica per primera vegada des de fa 30 anys, recorregut de forma sistemàtica per la Generalitat de Catalunya.

El SÍ “CONDICIONAL” DE CATALUNYA

Precisament, la consellera Treball, Assumptes Socials i Famílies catalana, Dolors Bassa, ha afirmat en declaracions als mitjans, a la sortida de la reunió amb la ministra, que el sí de Catalunya és “condicional i condicionat” a aquest any 2017 i que espera que per al 2018 i següents el grup de treball abans esmentat valori “com cal repartir els fons”, és a dir, “quines variables cal utilitzar per a això” –taxa AROPE, índexs de pobresa, recaptació de l’IRPF en la renda–. “Acceptem solament per aquest any (aquest model) de forma transitòria i excepcional”, ha insistit.

El mateix han indicat els consellers socialistes d’Andalusia, Aragó, Astúries, Cantàbria, Castella-la Manxa i Extremadura, que, en un comunicat conjunt, i de forma individual als mitjans abans de la trobada, han reclamat que aquest sistema de gestió tingui vigència “només per aquest any” davant la urgència de les entitats del tercer sector i els projectes pendents d’engegar.

SI NO HI HA CONSENS EL 2018, ES PRORROGA

Diversos responsables autonòmics de comunitats governades pel PP han coincidit en la “transitorietat” de l’acord, encara que s’han mostrat confiats que l’aprovat aquest dilluns estableix les bases per a un model definitiu aplicable a partir del 2018.

No obstant això, la consellera de Família i Igualtat d’Oportunitats de Castella i Lleó, Alicia García, ha indicat que s’ha acordat en el Consell Territorial que si no hi ha consens per a l’any vinent, al tercer sector en aquest període transitori i, a partir d’ara, ens posarem a treballar per a un model definitiu”, ha afegit.

Els responsables de la Comunitat de Madrid i La Rioja, Carlos Izquierdo i Conrado Escobar, respectivament, han coincidit a descriure com a “grandíssim” el pacte subscrit entre el ministeri i les comunitats autònomes, “tant administratiu, com a jurídic i territorial” i que, per al madrileny “semblava difícil fa uns mesos”.

Izquierdo ha afirmat que el fet que l’Estat gestioni aquest any el 20% de l’IRPF social serveix per “garantir que hi hagi solidaritat entre tots els territoris” i per donar “estabilitat” a les grans entitats socials d’àmbit nacional. “L’important és que hi ha més de set milions de persones que depenen d’aquests fons i els rebran”, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor