AMP.- González, Aznar i Zapatero fan front contra el referèndum i acusen Puigdemont de trencar la convivència

  • Felipe González acusa els independentistes de copiar a Maduro i Aznar diu que abans es trencarà Catalunya que Espanya

VilaWeb
Redacció
05.07.2017 - 15:03

Felipe González acusa els independentistes de copiar a Maduro i Aznar diu que abans es trencarà Catalunya que Espanya

MADRID, 5 (EUROPA PRESS)

Els expresidents del Govern espanyol Felipe González, José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero han coincidit aquest dimecres en un rebuig rotund al referèndum independentista que han anunciat els partits sobiranistes catalans per al proper 1 d’octubre, alhora que els han acusat de trencar la convivència a Catalunya.

“Abans que Espanya, es trencarà Catalunya”, ha sostingut Aznar durant un fòrum organitzat per Vocento, que ha reunit els tres expresidents en un debat que ha estat protagonitzat pel procés independentista i la llei de referèndum presentada aquest dimarts.

Per a González, aquesta presentació va ser un “bunyol” realitzat en un teatre que a més segueix els passos del Govern de Nicolás Maduro a Veneçuela: “Intentar acabar amb la seva Constitució per, si no guanya pels vots, guanyar per les botes”, ha censurat tan sols uns minuts abans que Zapatero hagués d’abandonar la taula rodona per viatjar a Veneçuela, on actua de mediador. “Vés amb compte”, l’havia advertit irònicament Aznar.

En aquest context, Felipe González ha defensat la necessitat d’obrir el diàleg per abordar el conflicte català, una via que pot “donar sorpreses”, i fins i tot intentar aconseguir un consens per a una reforma constitucional.

EL 1977 TAMPOC HI HAVIA AMBIENT D’ACORD

Qui va ser president d’Espanya entre 1982 i 1996, i que ha recordat que va haver de fer front a grans desafiaments durant el seu mandat, ha subratllat que “Catalunya no serà independent” i, a partir d’aquí, ha acceptat que es tracta d’un problema per a Espanya”, encara que creu que existeixen “vies” per trobar una solució.

“Ambient per al consens no sembla que hi hagi, però ambient per al consens l’any 77 hi havia justet. Veníem de tribus que no s’havien vist mai”, ha recordat abans que Aznar postil·lés que llavors “els caps de la tribu eren una miqueta més suportables”.

Malgrat això, González ha animat a engegar un diàleg perquè pot haver-hi “sorpreses” i obrir “fins i tot la via constitucional”, que creu que podria haver estat ja objecte de debat ja durant els últims dos o tres anys en una subcomissió del Congrés. “Explorem la possibilitat d’acord. Segur que no hi ha acord de tots, però explorem”, ha insistit.

No obstant això, ha plantejat la Constitució com “una norma habilitant” que les noves generacions poden “esmenar per adaptar a la nova realitat”, però que “si tracten de fer en cada generació una nova norma de convivència es produirà una situació caòtica”.

INCITACIÓ A LA SEDICIÓ

Ara, González creu que sobre la taula hi ha “una incitació clara a la sedició” amb l’anunci de celebrar el referèndum independentista l’1 d’octubre. Però ha recordat que l’acció del Tribunal Constitucional està limitada a declarar la vulneració de la Carta Magna i no pot donar cap pas posterior.

Després, quant a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, ha acceptat que és “afortunadament ambigu” i solament insta els governants a donar els passos necessaris per retornar la realitat a l’àmbit constitucional. “El problema és que assumir la responsabilitat política de complir i fer complir la Constitució és bastant dur”, ha reconegut.

Aznar ha dit estar “al 95 per cent” d’acord amb aquesta anàlisi i les discrepàncies podrien arribar per les vies per a la solució. Però abans, malgrat declarar-se reformista “convençut”, havia sostingut que no es perdés el temps a cercar una modificació de la Constitució sense existir el consens per a això.

“La Constitució espanyola no és un problema, és un gran actiu per a Espanya”, ha defensat Aznar abans d’explicar que, al seu parer, és necessari “reafirmar” els principis i valors de la Carta Magna davant els qui volen “fer fallida les regles de convivència”.

El successor de González en el Palau de la Moncloa ha coincidit que “estar en política és fer política” i s’ha manifestat defensor de la nació espanyola i la sobirania de tot el poble espanyol. “Si es posa en qüestió això es posa en risc un procés constitucional”, ha avisat.

Al seu parer, aquest procés “acabarà també demolint Catalunya” i ha demanat que es presti ajuda a aquells catalans que defensen la llibertat, la democràcia i la llei perquè creu que “per ells passa el futur del país”.

ZAPATERO, POQUES EXPECTATIVES EN UNA REFORMA CONSTITUCIONAL

Abans, Zapatero s’havia mostrat convençut que el problema de Catalunya és “superable” i “es pot resoldre” igual que es va arribar a un període de tranquil·litat després de “30 o 40 anys en els quals l’angoixa per al futur d’Espanya era el País Basc”. “Com a país i nació que es considera, sap que la fortalesa està en un equilibri raonable entre una societat inequívoca i el respecte a la identitat territorial”, ha apostat.

Al seu judici, el necessari és “fer política” però donar passos “amb intel·ligència” per “anar conquistant a favor d’aquesta convivència”. I ha deixat clar que la sobirania del poble espanyol és “inequívoca” i “no hi ha ni un besllum de dret a l’autodeterminació ni n’hi haurà”. De la mateixa forma que ha rebutjat els referèndums com a via de solució perquè, al seu parer, només “divideixen i qui perd demana la revenja”.

En aquest punt, ha acceptat que una reforma de la Constitució “pot ajudar” a resoldre el conflicte però ha demanat no posar “grans expectatives” en això. “Es podria millorar alguna cosa, però més important que la Constitució és la voluntat política”, ha insistit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor