AMP.- Generalitat i Estat pacten donar accés als Mossos a la informació policial europea i estatal

  • Zoido constata que "la normalitat constitucional es manté" després de la Junta de Seguretat

VilaWeb
Redacció
10.07.2017 - 20:45

Zoido constata que “la normalitat constitucional es manté” després de la Junta de Seguretat

BARCELONA, 10 (EUROPA PRESS)

La Generalitat i el Govern central han acordat aquest dilluns que els Mossos d’Esquadra puguin tenir accés a la informació policial europea i també als fòrums estatals policials de la lluita contra l’amenaça gihadista, entre altres.

Ho ha explicat el ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, en roda de premsa, després de la celebració al Palau de la Generalitat de la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya, en la qual ha participat juntament amb el president català, Carles Puigdemont, i el conseller d’Interior, Jordi Jané.

D’una banda, això significa que la policia catalana podrà integrar-se al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i Crim organitzat (Citco) i en les taules de coordinació i avaluació de l’amenaça gihadista.

Per l’altra, es conformarà una comissió mixta per estudiar l’habilitació dels Mossos en el sistema Siena de l’Europol d’intercanvis d’informació policial europea.

Zoido ha celebrat el to en què s’ha celebrat la reunió de la Junta, que portava vuit anys sense convocar-se, i ha afirmat que ha estat possible perquè “la normalitat constitucional es manté” entre la Generalitat i l’Estat.

Ha reivindicat que els acords il·luminats en la reunió són “la millor prova que hi ha un clima de coordinació i col·laboració” entre tots dos, i són fruit de la col·laboració absoluta i exemplar que sempre han mantingut els cossos i forces de seguretat.

“Reforçant la connexió en seguretat estem reforçant un model de convivència a Catalunya”, en un moment antiterrorista especialment sensible, ha constatat Zoido.

ACORDS ACONSEGUITS

Concretament s’ha pactat integrar els Mossos al Citco i establir mecanismes d’intercanvi d’informació per a l’execució del Pla de Prevenció i Protecció Antiterrorista.

A aquests acords s’hi sumen dos altres operatius: millorar l’intercanvi de les dades estadístiques de criminalitat i la interconnexió i interoperabilitat dels sistemes de violència de gènere i atenció a les víctimes.

A més, s’ha pactat que els Mossos participin en els grups de treball del Ministeri de l’Interior que configuren la posició a defensar davant els òrgans europeus de la col·laboració i coordinació policial (Cosi).

Un altre punt acordat ha estat integrar a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional al centre d’atenció i gestió de trucades d’urgències de la Generalitat a través del 112.

COMISSIÓ MIXTA

Així mateix, s’ha recollit la participació del Mossos en els plans directors de la Secretaria d’Estat de Seguretat i constituir una comissió mixta per seguir els acords aconseguits i abordar diversos assumptes.

Entre ells, destaca estudiar la inclusió dels Mossos com a servei competent per realitzar persecucions transfrontereres en calent de sospitosos –detectats ‘in fraganti’–, analitzar el procediment perquè la Unitat Nacional de l’Europol els habiliti en el sistema Siena i analitzar l’accés a les bases de dades d’interès policial de titularitat d’ambdues administracions.

Zoido ha detallat que la comissió mixta en la qual s’abordaran tots aquests temes és un òrgan de màxima importància que es reunirà dues vegades a l’any i en totes aquelles ocasions que ho sol·liciti la Generalitat o l’Estat: “Junts som més forts”.

Espera que la primera reunió pugui celebrar-se el setembre, i detalla que un dels primers temes que s’abordaran és la participació dels Mossos en persecucions en calent i que puguin endinsar-se fins a 10 quilòmetres a França, un pas que considera molt important per a la persecució del crim i la lluita per la seguretat.

Preguntat per quan creu que podrà ser operatiu aquest acord d’abast internacional, ha dit que espera que sigui en els propers mesos, i ha defensat que la feina entre administracions és constant i funciona sense descans al marge de reunions concretes.

500 MOSSOS

Sobre la convocatòria de 500 places d’agents de Mossos convocada pel Govern malgrat el requeriment del Ministeri d’Hisenda –l’Estat en sufraga una part–, Zoido s’ha mostrat comprensiu amb les demandes de la Generalitat.

Si bé ha destacat que la convocatòria d’aquestes places “correspon ara a una negociació amb Hisenda per veure el nombre que permet”, després que en un primer moment rebaixés la xifra possible de 500 a 50.

També ha defensat que mai ha donat “per trencades” les relacions amb la Generalitat ni en aquest ni en cap altre assumpte, i ha explicat que va ser Jané la primera autoritat amb la qual es va reunir després de ser nomenat ministre.

A més de Zoido, Puigdemont i Jané, han participat en la reunió el secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto; el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo; el secretari general tècnic del Ministeri d’Interior, Juan Antonio Puigserver, i el director del Gabinet de Coordinació i Estudis de la Secretaria d’Estat de Seguretat, Diego Pérez dels Cobos.

També hi han acudit el secretari general de la Conselleria d’Interior, César Puig; el director general dels Mossos d’Esquadra, Albert Batlle, i la cap de l’assessoria jurídica de la Conselleria, Marta Gordi, a més de representants de les forces i cossos de seguretat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor