08.07.2017 - 18:15
|
Actualització: 08.07.2017 - 19:14
Els líders del G-20 han aconseguit aquesta tarda tancar la declaració final de mínims després de la cimera que els ha reunit els dos darrers dies a Hamburg i que ha causat nombroses manifestacions i disturbis als carrers de la ciutat. Els tres darrers dies diversos grups de manifestants s’han enfrontat a la policia alemanya, que ha reprimit les protestes. Avui, una marxa pacífica contra la globalització ha omplert els carrers d’Hamburg.
El G-20 s’ha compromès a lluitar contra el proteccionisme comercial i contra les pràctiques deslleials. La posició proteccionista del president dels Estats Units, Donald Trump, ha complicat les negociacions. ‘Estic molt contenta que hagi estat possible subratllar de manera clara que els mercats han de seguir oberts i s’ha de lluitar contra el proteccionisme i les pràctiques de distorsió i discriminatòries’, ha explicat la cancellera alemanya, Angela Merkel. Alhora, també ha obert la porta a revisar les normes per a acontentar Whashington.
El clima era l’altra gran qüestió. Els EUA treballaran estretament amb els altres països per a ajudar-los a accedir i utilitzar energies fòssils ‘de manera clara i evident’. Pel que fa als Acords de París, la resta de països han reiterat el seu compromís amb el pacte mediambiental, que ha de reduir les emissions de gasos perjudicials per a l’atmosfera els pròxims anys. ‘Els líders de la resta de membres del G-20 declaren que l’Acord de París és irreversible’, recull el document final, crític amb la decisió unilateral dels EUA de sortir del pacte.
‘On no es pot aconseguir acord s’ha d’expressar les diferències i això ha quedat també reflectit’, ha declarat Merkel en al·lusió a la formulació pactada sobre canvi climàtic. El president espanyol, Mariano Rajoy, ha secundat les valoracions de Merkel. Per la seva banda, el president francès, Emmanuel Macron, ha convocat una nova cimera sobre el clima a París el desembre.