14.06.2016 - 19:00
|
Actualització: 14.06.2016 - 19:33
Rull celebra la signatura dels convenis tot i “arribar tard”
BARCELONA, 14 (EUROPA PRESS)
La ministra de Foment, Ana Pastor; el president de Ports de l’Estat, José Llorca; el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull; el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Enric Ticó, el del Port de Barcelona, Sixte Cambra, i el d’Adif, Gonzalo Ferre, han signat aquest dimarts els convenis per a l’accés ferroviari sud al port de Barcelona.
En declaracions a la premsa posteriors a la signatura, Pastor ha recordat que els pressupostos generals de l’Estat (PGE) per a aquest 2016 ja preveuen sis milions d’euros per als accessos: “Ens han de dir els enginyers el temps d’obra necessari, però serà en el temps menor possible”.
D’aquesta manera, la ministra no ha concretat el calendari d’obres ni d’entrada en funcionament de l’accés ferroviari, però ha recalcat que és una actuació clau per a la competitivitat del Port de Barcelona.
“Aquesta obra ens ha fet patir molt i arriba amb retard, però és una bona notícia”, ha dit el conseller Josep Rull, que ha celebrada que impulsar el Port de Barcelona es tradueix en major activitat econòmica i més llocs de treball.
També hi ha estat present la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de Barcelona, Janet Sanz, que ha coincidit amb Rull en el retard de l’actuació i ha reclamat a Pastor el mateix compromís escenificat aquest dimarts amb altres infraestructures clau per a la capital catalana i la seva àrea metropolitana, com l’estació intermodal de la Sagrera.
CONVENIS
Un d’aquests convenis és el que regula les aportacions financeres per al desenvolupament del nou accés sud ferroviari, que costarà 149,8 milions d’euros.
D’aquesta quantitat, 77,2 milions d’euros corresponen a Adif i 72,6 al Port de Barcelona, que els finançarà a través del Fons Financer d’Accessibilitat Terrestre Portuària, i aquestes obres, que formen part del Corredor Mediterrani, també tenen ajudes europees per valor de 36,1 milions.
L’altre conveni és el previst entre Foment, la Generalitat, FGC i Adif per al traspàs a l’administrador ferroviari d’un tram d’uns dos quilòmetres de via de l’operador català, entre aproximadament el nou accés viari del municipi de Cornellà de Llobregat des de la Ronda Litoral i un punt determinat més enllà del pont d’accés a Mercabarna, per a la seva integració en el nou accés.
Amb l’objectiu que les circulacions d’ample mètric puguin seguir passant per aquesta via, el tram tindrà tres amples de via: el mètric, el convencional i l’europeu (UIC).
El 2013, els agents implicats van subscriure un protocol per a la construcció del nou accés sud al Port de Barcelona que preveia cinc actuacions: el projecte de via única compartida amb FGC (30,7 milions), l’accés amb via doble i vies d’expedició i recepció Nou Llobregat (59,5), la connexió amb la terminal de Can Tunis i l’adaptació de les vies en aquesta terminal (35), les instal·lacions de seguretat i comunicacions (17,3) i la subestació de tracció (7,3).
ACTUACIONS EXECUTADES
En paral·lel, el Port de Barcelona ja ha invertit 45,5 milions en les obres del Nus Sud per permetre l’arribada de l’accés ferroviari al recinte portuari, una actuació ja en servei.
També ha licitat el tram intern de l’accés ferroviari i les vies d’expedició i recepció paral·leles a la terminal de contenidors Best, una obra en la qual invertirà 12 milions, començarà aquest juny i tindrà un termini d’execució de 10 mesos.
Aquest treball es completa amb el subministrament d’aparells de via, que permetran el desviament de trens d’una via a l’altra i el moviment de trens entre vies paral·leles, fet que suposarà un cost de 3,1 milions.